Comisia Europeana a dat publicitatii un plan general cuprinzand 130 de masuri preconizate pentru neutralizarea amenintarii apocaliptice din directia unei organizatii teroriste care ar putea folosi pentru prima
oara arme nucleare, radiologice, bacteriologice si chimice.
Pentru implementarea pachetului legislativ privind securitatea chimica, biologica, radiologica si nucleara (CBRN) adoptat de CE, Uniunea Europeana va mobiliza sute de milioane de dolari. Specialistii subliniaza faptul ca toate cele 27 de tari membre UE sunt implicate in realizarea planului, la care contribuie lumea stiintifica universitara, marea industrie, EUROPOL, EUROJUST si numeroase alte institutii militare, politice, si economice europene. Jacques Barrot, comisarul european pentru Justitie si Securitate, a declarat ca trebuie depuse toate eforturile pentru a preveni acest "scenariu apocaliptic".
Terorismul fara frontiere
Comisia Europeana atrage atentia ca in pofida faptului ca majoritatea atacurilor teroriste din ultimii 50 de ani au fost comise cu incarcaturi explozive sau arme de foc, exista riscul ca anumite organizatii teroriste sa opteze pentru utilizarea de materiale biologice, chimice, radioactive sau nucleare (CBRN) pentru a comite mega-atentate criminale.
Conform opiniei initiatilor, arata Mediafax, deoarece asemenea actiuni teroriste s-ar putea solda cu un numar foarte mare de victime, ar crea grave probleme economice si ar crea panica in randul populatiei, e necesar sa se actioneze preventiv in scopul limitarii posibilitatii ca teroristii sa ajunga in posesia si sa foloseasca asemenea materiale.
Impiedicarea accesului teroristilor la materiale CBRN este inscrisa prioritar in cele doua documente
privind Strategia Uniunii Europene impotriva Terorismului din 2005 si Strategiei UE impotriva Proliferarii Armelor de Distrugere in Masa
si Mijloacelor de Livrare
a acestora (WMD) din 2003.
Comunicatul Comisiei Europene subliniaza ca amenintarea terorista nu cunoaste frontiere, de aceea e necesara o organizare si un raspuns international.
In plus
, inexistenta granitelor interne dintre cele 27 de tari UE impune un nivel minim de securitate similar pentru toate tarile membre, pentru ca standardele de securitate scazute din unele tari sa nu afecteze securitatea altora.
Pregatire antiterorista
Alerta la nivelul de varf al Uniunii Europene a determinat inca din ianuarie 2009 adoptarea si publicarea unui Raport Final al Fortei de Reactie CBRN. 200 de specialisti proveniti din cadrul Autoritatilor Nationale de resort au contribuit la elaborarea a 264 de recomandari privind razboiul european impotriva terorismului, cu specificari detaliate privind pregatirea expertilor in diferitele probleme ale razboiului antiterorist, sistemele de schimb de informatii, identificarea si monitorizarea organizatiilor si a persoanelor periculoase, controlul granitelor, prioritati de securitate etc.
Planul CE acorda o atentie sporita controlului de "securitate CBRN" si dincolo de granitele Uniunii Europene, subliniind ca e ingrijorator, de pilda, faptul ca numai 20% din bazele nucleare rusesti sunt corect supravegheate. Scurgerea unor materiale nucleare catre organizatii criminale e unul din marile pericole pentru securitatea europeana si mondiala.