Vânt bun
, un echipament profesionist şi puţin talent şi faci kite! Cu alte cuvinte poţi lansa la înălţime un zmeu de toată frumuseţea. Este nevoie, însă, şi de un instructor răbdător care să-ţi arate cât de amuzant, dar şi extrem este acest sport. Şi când este şi la mare, cu atât mai bine.
Vântul cel bun se lasă puţin aşteptat, însă pentru acest sport îţi trebuie răbdare şi control. Dincolo de toate, piesa de rezistenţă este instructorul.
Kite este un sport extrem adus în România prin 2003, dar cu priză la oameni de vreo trei sezoane. Am crezut că este mai simplu, dar sunt câteva detalii care fac totul. Contează greutatea pe care o ai, curajul de a te lansa la apă şi, nu în ultimul tând, echipamentul. Poţi să-l închiriezi sau să-l cumperi. Un kite de antrenament costă 100 de euro, o vestă între 200 şi 300 de lei, iar o cască aproape 50 de lei. Înainte de a face cumpărături e necesar însă cursul de kite. Costă 280 de euro, durează opt ore şi are trei module.
"Primul
modul constă în reguli de siguranţă, tehnici de salvare, pilotarea unui zmeu mic pe plajă, sisteme de siguranţă", spune Ramona Serea, instructor kite.
Până la performanţă este cale lungă şi fără pasiune nu se poate. Mulţi dintre cei care fac kite s-au format pe apele altor mări. Este însă un început pentru toate. Vânt în kite îţi trebuie.
"La al doilea modul mergem împreună în apă, folosim puterea zmeului şi vom face body drag down wind, recuperăm placa în caz că o pierdem (...)
Ultima parte a cursului constă în water start, sincronizarea zmeului cu placa şi începem să bem puţină apă", precizează instructorul.
Ne-am descurcat onorabil la prima lecţie de kite, pe plaja de la Mamaia. E ca o joacă de pe vremea când eram copii şi ridicam zmee din hârtie...