sâmbătă, 21 februarie 2009

Pana in 2013 ni se vor dubla salariile

Pana in 2013, romanii vor castiga de doua ori mai bine, iar numarul de salariati va creste cu aproape un milion de persoane. Potrivit estimarilor Comisiei Nationale de Prognoza (CNP), in 2013 salariul mediu net va fi de aproape 1.700 lei pe luna, de doua ori mai mare decat in 2006. Leul se va aprecia in continuare, ceea ce va face ca salariul mediu sa fie de 544 de euro.

Odata cu integrarea Romaniei in Uniunea Europeana va creste si numarul salariatilor angajati in Romania. Numai in acest an, numarul salariatilor va ajunge la 4,7 milioane. Iar tendinta va continua.

Peste sapte ani, numarul romanilor cu carte de munca va fi mai mare de cinci milioane de persoane. Consecinta: numarul somerilor va scadea. Rata somajului, care in acest an se va mentine la nivelul de 5,2%, identic cu cel consemnat la mijlocul anului trecut, se va reduce de la un an la altul. Iar in 2013, rata somajului va ajunge la 4,6%.

Leul se intareste pe zi ce trece

Moneda nationala castiga o batalie dupa alta in fata euro. Potrivit specialistilor CNP, incepand cu 2012 cursul mediu al leului va fi de 3,10 lei. Din acel an si pana in 2014 Romania ar trebui sa fie in „anticamera euro”, timp
in care cursul poate avea variatii de cel mult 15a.
Ritmul de apreciere a leului ar urma sa fie constant - 5 bani (0,05 lei) in fiecare an, incepand cu 2008. Pentru acest an, analistii CNP apreciaza ca valoarea cursului mediu se va situa la 3,4 lei pentru un euro.

Odata cu aprecierea euro fata de dolarul american pe pietele externe, sau cel putin mentinerea raportului de schimb dintre cele doua monede, leul va castiga teren si in fata acestei valute. In medie, un dolar va fi cotat la 2,34 lei in 2013. Ascensiunea leului in fata monedei americane va fi destul de mare: pentru acest an, cusul mediu de schimb este anticipat la 2,60 lei, potrivit CNP.

Creste PIB, cresc si salariile

Presedintele CNP, Ion Ghizdeanu

Cresterea salariilor isi are radacinile in cresterea economica. „Faptul ca estimam o crestere economica puternica ne indreptateste ca aceasta crestere sa se reflecte si prin cresterea nivelului de trai al populatiei”, explica presedintele Comisiei nationale de Prognoza, Ion Ghizdeanu.

Pe masura ce industria si constructiile se vor dezvolta, mai multe persoane vor lucra in aceste domenii. Si, spre deosebire de actualii agricultori, acestia vor castiga mult mai bine. Efect: salariul mediu net va creste.

Prognoze

PIB peste sapte ani: 222 miliarde de euro

Expansiunea serviciilor si a constructiilor vor impinge de la spate cresterea economica a Romaniei pana in 2013. PIB-ul tarii noastre se va dubla in urmatorii sapte ani, adica va ajunge la 689,2 miliarde de lei. La un curs de 3,10 lei pentru un euro, PIB-ul se va cifra la peste 222 miliarde de euro. In 2006, a fost de peste 100 miliarde de euro.

O valoare care parea imposibil de atins cu sapte ani in urma. Economia va creste in medie cu 6% pe an in perioada mentionata. Punctul maxim va fi atins in 2008, cand va ajunge la 6,3% din PIB, dupa care va cunoaste o incetinire ajungand la 5,7% in 2012 si 2013.

Odata cu expansiunea productiei de bunuri si servicii se va modifica si procentul cu care fiecare industrie contribuie la formarea PIB. Importanta agriculturii va pali, iar aceasta va ajunge sa genereze numai 5,5% din PIB in 2013, adica de doua ori mai putin fata de 2004.
Daca salariile vor creste, preturile nu vor urma acelasi ritm.

Comisia Nationala de Prognoza (CNP) estimeaza ca inflatia va cobori la circa 3,5% in 2008 si va atinge un nivel dorit de 2,5% abia in 2010. Dupa aceasta data, inflatia se va mentine la aceeasi valoare timp de trei ani.

Ultimul raport al CNP aduce o serie de revizuiri in privinta deficitului de cont curent, care ar urma sa ajunga in 2013 la aproximativ 8,4% din PIB. CNP anticipeaza pentru anul urmator un deficit de cont curent de 10,2% din PIB, pentru ca in 2009 sa se reduca la 10,1% din PIB.

Potivit raportului, ritmul de crestere in cazul importurilor si al exporturilor se va micsora, urmand ca, din 2009, exporturile sa aiba o rata de crestere mai mare decat cea a importurilor. (Mihaela Dinca, Consuela Stegarescu)