Ca reactie la ancheta ZIUA de luni, intitulata "Valizele Vulpii" - in care dezvaluiam ca serviciul secret al Administratiei si Internelor intercepteaza convorbirile din retelele de telefonie mobila
GSM, cu o aparatura disimulata in geamantane - Directia Generala de Informatii si Protectie Interna (DGIPI) din MAI, condusa de chestorul Virgil Ardelean, zis "Vulpea", ne-a trimis o precizare la redactie. Cu mentiunea ca institutia in cauza se indoieste de bunele noastre intentii, ni s-a transmis ca "DGIPI utilizeaza logistica din dotare in conformitate cu legile si normele juridice existente in acest domeniu".
Este pentru prima data cand DGIPI confirma oficial ca detine tehnica proprie de interceptare a convorbirilor telefonice, aspect pe care l-a negat vehement pana acum. Expresia "utilizeaza logistica din dotare", lansata ca reactie la dezvaluirile noastre, vine sa confirme faptul ca structura condusa de chestorul Virgil Ardelean asculta din plin, in baza unei legislatii indoielnice, care doar trasa de par ar putea sa-i confere acoperirea necesara.
Ruperea de reteaua nationala
In urma cu circa doi ani, cand ZIUA l-a deferit opiniei publice pe chestorul Ardelean, dupa ce a incercat sa intercepteze anumite posturi de telefonie fixa ale Agentiei de presa Mediafax, i-am solicitat sefului DGIPI explicatii despre baza legala in care functioneaza, dar mai ales despre detinerea tehnicii de interceptare telefonica.
"Vulpea" ne-a raspuns sub semnatura proprie (vezi facsimil) ca "DGIPI nu are structura tehnica necesara sa intercepteze in mod independent telefoanele fixe si mobile din Romania.
Aceasta activitate se realizeaza exclusiv in baza unor autorizatii ori mandate eliberate de instanta de judecata si puse in aplicare cu o infrastructura tehnica stabilita clar si legal in Romania, in care sunt implicate mai multe institutii". Cu alte cuvinte, in februarie 2005, chestorul Ardelean pretindea ca nu detine nici un "geamantan GSM" sau alta tehnica de interceptare, motivand ca foloseste reteaua nationala de interceptare (n. red. - detinuta de Serviciul Roman de Informatii), ca si alte servicii secrete.
In schimb, in replica adresata luni ziarului nostru, dintr-o data, "Vulpea" a facut vorbire despre "logistica din dotare", sustinand insa ca o utilizeaza legal. Legislatia in baza careia functioneaza DGIPI a fost modificata ultima data in 2003. In 2005, "Vulpea" sustinea ca n-are tehnica si ca foloseste infrastructura tehnica nationala. Azi insa, desi legea nu s-a modificat, dintr-o data DGIPI e dotat cu cele trebuincioase, si nu mai apeleaza la reteaua nationala a SRI. In baza caror legi o face oare?
Drept de detinere, nu si de utilizare
In Ordonanta de Urgenta 63/2003 se prevede ca personalul fostelor ministere, al Internelor si al Administratiei Publice, se transfera la MAI, iar in privinta drepturilor si obligatiilor fostului MI se specifica la art. 19: "MAI preia DREPTURILE SI OBLIGATIILE PATRIMONIALE ale ministerelor care au fost comasate si ale structurilor preluate si continua litigiile in curs ale acestora".
Prin urmare, dreptul transmis de la fostul MI, la actualul MAI, este doar patrimonial - de detinere - nu si cel de utilizare a tehnicii de interceptare din inventar, care este supus unor forme speciale de autorizare, intrucat intra in aria Drepturilor Omului. Spre comparatie, este ca si cand cineva iti transfera drepturile asupra unui autoturism, dar nu ai permis de conducere pentru a-l putea folosi pe drumurile publice.
Din interpretarea acestui text de lege se poate concluziona ca DGIPI a dobandit legal tehnica de interceptare, dar nu e autorizat sa o utilizeze. Pentru ca i s-au transmis doar drepturi si obligatii patrimoniale, nu si atributii legale. Intr-o atare varianta, DGIPI nu avea calitatea sa foloseasca vreodata tehnica sau sa ceara vreunui magistrat autorizare pentru interceptarea vreunei persoane. In sustinerea cauzei sale
, DGIPI ne-a invocat si "hotarari ale Consiliului Suprem de Aparare a Tarii", la care jurnalistii nu au acces, acestea fiind secrete de stat. N-ar fi exclus ca in lipsa unei baze legale (legi publicate in Monitorul Oficial), DGIPI sa faca interceptari doar in baza unor hotarari ale CSAT discutabile.
Comisia Parlamentara de resort ar trebui sa se sesizeze de urgenta in acest caz si sa stabileasca daca serviciul secret al Internelor - DGIPI - a functionat in afara legii, din momentul constituirii sale in 2003 si pana in prezent, sub bagheta chestorului general de politie Virgil Ardelean.
Replica DGIPI
Prezentam in continuare precizarile trimise ziarului ZIUA de catre Directia Generala de Informatii si Protectie Interna.
"Conducerea DGIPI isi exprima suspiciunea in legatura cu bunele intentii ale celor doi domni redactori ai ziarului ZIUA, Savaliuc R. si Dragomir D. cand formuleaza semne de intrebare asupra unor posibile interceptari ilegale ori despre performantele unitatii, in articolul <>, aparut luni 02.04.2007. Va precizam inca o data ca DGPI utilizeaza logistica din dotare in conformitate cu legile si normele juridice existente in acest domeniu. Ne bucura sa va asiguram ca, asa cum a facut-o de-a lungul anilor, si in anul 2006 si trimestrul I/2007, unitatea a inregistrat performante calificate de autoritatile in drept sa constate acestea, inclusiv de partenerii nostri straini, ca fiind foarte bune si bune. Marturie stau numeroasele cazuri concrete, unele de rasunet, de lupta impotriva amenintarilor la adresa valorilor protejate de MAI, inclusiv in domeniul combaterii crimei organizate. Asertiunile asupra unor dosare politice sunt simple speculatii gazetaresti, iar de statutul profesional al sefului unitatii, trebuie sa cunoasteti ca are grija cine trebuie".
O baza legala subreda
DGIPI functioneaza in baza a doua legi mari si late: Legea 604/2003 de aprobare a OUG nr. 63/2003, privind organizarea si functionarea Ministerului Administratiei si Internelor si doua articole ramase in vigoare din abrogata Lege 40/2002, privind functionarea fostului Minister de Interne.
Prin Legea 604/2003, DGIPI a luat fiinta ca structura de ordine si siguranta publica din subordinea MAI. Singura definitie a DGIPI din lege stipuleaza ca aceasta "este structura specializata a MAI in obtinerea, verificarea, prelucrarea, stocarea, protectia informatiilor clasificate, precum si valorificarea informatiilor si datelor necesare realizarii atributiilor ce revin ministerului". Daca mergem la art. 14 al legii, privitor la atributiile MAI, nu gasim printre aceste atributii nici una care sa faca trimiterea la vreo structura de informatii specializata, de tipul unui serviciu secret, care se ocupa cu interceptarea convorbirilor telefonice, filajul sau alte tehnici specializate. Acoperirea folosita de DGIPI, in materia detinerii tehnicii de interceptare, este data insa de cele doua articole neabrogate ale fostei Legi 40/2002 privitoare la functionarea fostului Minister de Interne, care preved ca "Ministerul de Interne este autorizat sa detina si sa utilizeze mijloace tehnice specifice pentru obtinerea, prelucrarea, verificarea, stocarea si valorificarea de informatii si sa desfasoare activitati de culegere de informatii, deschis si/sau acoperit, in conditiile legii". Acest text de lege, ramas in vigoare ca urmare a unor jocuri de culise, vorbeste doar de dreptul Ministerului de Interne (MI) de a detine si utiliza mijloace tehnice specifice pentru obtinerea de informatii, minister care insa nu mai exista. El a fost desfiintat. In locul lui a fost infiintat Ministerul Administratiei si Internelor (prin comasarea a doua ministere), prin OUG 63/2003.
"Jucariile" Vulpii
Asa cum am aratat si in dezvaluirea initiala publicata luni, centrele operative al DGIPI sunt intesate cu tehnica de ultima ora, importata pe bani grei, pentru interceptarea convorbirilor telefonice purtate in retelele GSM pe frecventele 900 - 1800 Ghz. "Jucariile" DGIPI se prezinta sub forma unor geamantane din piele sau plastic, care contin un laptop, dispozitive magnetice de inregistrare a datelor si antene performante, capabile sa surprinda orice convorbire purtata pe retelele nationale Vodafone, Orange, Zapp sau Cosmote.
Dispozitivul de ascultare portabil a telefoanelor mobile are un sistem de functionare destul de simplu. Initial, detinatorul trebuie sa scaneze codul personal al telefonului care urmeaza sa fie ascultat. Fiecare telefon mobil are un cod unic de identificare, denumit IMEI. Dispozitivul de interceptare GSM scaneaza codul telefonului care este memorat automat de interceptor. Din acest moment, posesorul respectivului mobil este o victima sigura a celui care i-a depistat codul IMEI. Convorbirile sunt criptate (codate) de operator si chiar de telefon. Parola prin care telefonul cripteaza convorbirea este chiar codul IMEI. Dispozitivul de ascultare receptioneaza toate semnalele convorbirilor care se realizeaza la un anumit moment al zilei. Daca este setat numai pe anumite coduri IMEI, aparatul se declanseaza automat numai atunci cand pe telefoanele respective se vorbeste.
200 de telefoane simultan
Sistemele de ascultare pot monitoriza cel putin 200 de telefoane simultan. Pentru ca acest lucru sa fie posibil, dispozitivul de ascultare monitorizeaza 124 de relee. Detinatorul interceptorului GSM scaneaza unul dintre cele 124 de relee prin care se realizeaza convorbirea, dupa care incepe "desfacerea" codurilor. Primul este cel al telefonului, IMEI, apoi cel dat de releul prin care se realizeaza convorbirea (TMSI), urmat de numarul de telefon de pe care se vorbeste (IMSI). Din acest moment, orice convorbire poate fi ascultata si inregistrata fara probleme. Dispozitivul de ascultare memoreaza si numarul la care s-a sunat, ora si data.
In munca operativa, de multe ori persoanele sunt ascultate fara mandat, dar in aceste cazuri rodul interceptarilor nu poate fi folosit ca probatoriu in dosarele penale, deoarece nu este insotit de autorizatii de interceptare de la judecator. In schimb, astfel de inregistrari "pe sest" servesc la fix pentru aflarea de informatii compromitatoare din viata
personala a unora.
sâmbătă, 21 februarie 2009
Preşedintele a pierdut majoritatea în CSAT
După învestirea noului guvern şi retragerea PD în opoziţie, preşedintele Traian Băsescu este din ce în ce mai izolat pe scena politică. O spun jurnaliştii şi analiştii politici. O confirmă până şi faptul că în anumite structuri pe care le conduce în calitate de şef al statului va avea de înfruntat o opoziţie liberală puternică. Este cazul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, unde acum PNL deţine majoritatea. Deciziile CSAT nu au, însă, caracter de obligativitate, ele sunt consultative.
CSAT a fost format până acum din 12 membri, iar de acum încolo va avea 11 pentru că postul ocupat de ministrul Finanţelor nu mai există. Preşedintele ţării este şi preşedintele Consiliului, iar premierul este vicepreşedintele acestei instituţii. În afara celor doi, din CSAT mai fac parte miniştri, directorii serviciilor, şeful statului major general şi consilierul pe probleme de securitate al preşedintelui.
În formula guvernului Alianţei, din CSAT făceau parte 3 miniştri PD: Sorin Frunzăverde, Vasile Blaga şi Monica Macovei şi tot trei miniştri PNL: Varujan Vosganian, Sebastian Vlădescu şi interimarul de la Externe, Călin Popescu Tăriceanu. O proporţie politică de 3 la 3. Şi dacă punem la socoteală faptul că serviciile secrete sunt subordonate preşedintelui, la fel şi consilierul său pe probleme de securitate, putem spune că şeful statului avea în CSAT un curent politic favorabil lui.
În prezent, postul de ministru al Finanţelor dispare întrucât portofoliul Finanţelor a fost preluat la Ministerul Economiei.
Aşadar, în CSAT există următoarea proporţie politică: 5 miniştri liberali si premierul - înseamnă şase voturi liberale. De partea preşedintelui s-ar putea situa cei doi şefi ai serviciilor şi consilierul său prezidenţial - 3 voturi, plus
al său - 4. Deci 6 la 4. Rămâne un vot, cel al şefului statului major general care nu contează, politic vorbind. Ceea ce înseamnă că premierul şi-ar putea impune deciziile în faţa preşedintelui.
CSAT a fost format până acum din 12 membri, iar de acum încolo va avea 11 pentru că postul ocupat de ministrul Finanţelor nu mai există. Preşedintele ţării este şi preşedintele Consiliului, iar premierul este vicepreşedintele acestei instituţii. În afara celor doi, din CSAT mai fac parte miniştri, directorii serviciilor, şeful statului major general şi consilierul pe probleme de securitate al preşedintelui.
În formula guvernului Alianţei, din CSAT făceau parte 3 miniştri PD: Sorin Frunzăverde, Vasile Blaga şi Monica Macovei şi tot trei miniştri PNL: Varujan Vosganian, Sebastian Vlădescu şi interimarul de la Externe, Călin Popescu Tăriceanu. O proporţie politică de 3 la 3. Şi dacă punem la socoteală faptul că serviciile secrete sunt subordonate preşedintelui, la fel şi consilierul său pe probleme de securitate, putem spune că şeful statului avea în CSAT un curent politic favorabil lui.
În prezent, postul de ministru al Finanţelor dispare întrucât portofoliul Finanţelor a fost preluat la Ministerul Economiei.
Aşadar, în CSAT există următoarea proporţie politică: 5 miniştri liberali si premierul - înseamnă şase voturi liberale. De partea preşedintelui s-ar putea situa cei doi şefi ai serviciilor şi consilierul său prezidenţial - 3 voturi, plus
al său - 4. Deci 6 la 4. Rămâne un vot, cel al şefului statului major general care nu contează, politic vorbind. Ceea ce înseamnă că premierul şi-ar putea impune deciziile în faţa preşedintelui.
Pana in 2013 ni se vor dubla salariile
Pana in 2013, romanii vor castiga de doua ori mai bine, iar numarul de salariati va creste cu aproape un milion de persoane. Potrivit estimarilor Comisiei Nationale de Prognoza (CNP), in 2013 salariul mediu net va fi de aproape 1.700 lei pe luna, de doua ori mai mare decat in 2006. Leul se va aprecia in continuare, ceea ce va face ca salariul mediu sa fie de 544 de euro.
Odata cu integrarea Romaniei in Uniunea Europeana va creste si numarul salariatilor angajati in Romania. Numai in acest an, numarul salariatilor va ajunge la 4,7 milioane. Iar tendinta va continua.
Peste sapte ani, numarul romanilor cu carte de munca va fi mai mare de cinci milioane de persoane. Consecinta: numarul somerilor va scadea. Rata somajului, care in acest an se va mentine la nivelul de 5,2%, identic cu cel consemnat la mijlocul anului trecut, se va reduce de la un an la altul. Iar in 2013, rata somajului va ajunge la 4,6%.
Leul se intareste pe zi ce trece
Moneda nationala castiga o batalie dupa alta in fata euro. Potrivit specialistilor CNP, incepand cu 2012 cursul mediu al leului va fi de 3,10 lei. Din acel an si pana in 2014 Romania ar trebui sa fie in „anticamera euro”, timp
in care cursul poate avea variatii de cel mult 15a.
Ritmul de apreciere a leului ar urma sa fie constant - 5 bani (0,05 lei) in fiecare an, incepand cu 2008. Pentru acest an, analistii CNP apreciaza ca valoarea cursului mediu se va situa la 3,4 lei pentru un euro.
Odata cu aprecierea euro fata de dolarul american pe pietele externe, sau cel putin mentinerea raportului de schimb dintre cele doua monede, leul va castiga teren si in fata acestei valute. In medie, un dolar va fi cotat la 2,34 lei in 2013. Ascensiunea leului in fata monedei americane va fi destul de mare: pentru acest an, cusul mediu de schimb este anticipat la 2,60 lei, potrivit CNP.
Creste PIB, cresc si salariile
Presedintele CNP, Ion Ghizdeanu
Cresterea salariilor isi are radacinile in cresterea economica. „Faptul ca estimam o crestere economica puternica ne indreptateste ca aceasta crestere sa se reflecte si prin cresterea nivelului de trai al populatiei”, explica presedintele Comisiei nationale de Prognoza, Ion Ghizdeanu.
Pe masura ce industria si constructiile se vor dezvolta, mai multe persoane vor lucra in aceste domenii. Si, spre deosebire de actualii agricultori, acestia vor castiga mult mai bine. Efect: salariul mediu net va creste.
Prognoze
PIB peste sapte ani: 222 miliarde de euro
Expansiunea serviciilor si a constructiilor vor impinge de la spate cresterea economica a Romaniei pana in 2013. PIB-ul tarii noastre se va dubla in urmatorii sapte ani, adica va ajunge la 689,2 miliarde de lei. La un curs de 3,10 lei pentru un euro, PIB-ul se va cifra la peste 222 miliarde de euro. In 2006, a fost de peste 100 miliarde de euro.
O valoare care parea imposibil de atins cu sapte ani in urma. Economia va creste in medie cu 6% pe an in perioada mentionata. Punctul maxim va fi atins in 2008, cand va ajunge la 6,3% din PIB, dupa care va cunoaste o incetinire ajungand la 5,7% in 2012 si 2013.
Odata cu expansiunea productiei de bunuri si servicii se va modifica si procentul cu care fiecare industrie contribuie la formarea PIB. Importanta agriculturii va pali, iar aceasta va ajunge sa genereze numai 5,5% din PIB in 2013, adica de doua ori mai putin fata de 2004.
Daca salariile vor creste, preturile nu vor urma acelasi ritm.
Comisia Nationala de Prognoza (CNP) estimeaza ca inflatia va cobori la circa 3,5% in 2008 si va atinge un nivel dorit de 2,5% abia in 2010. Dupa aceasta data, inflatia se va mentine la aceeasi valoare timp de trei ani.
Ultimul raport al CNP aduce o serie de revizuiri in privinta deficitului de cont curent, care ar urma sa ajunga in 2013 la aproximativ 8,4% din PIB. CNP anticipeaza pentru anul urmator un deficit de cont curent de 10,2% din PIB, pentru ca in 2009 sa se reduca la 10,1% din PIB.
Potivit raportului, ritmul de crestere in cazul importurilor si al exporturilor se va micsora, urmand ca, din 2009, exporturile sa aiba o rata de crestere mai mare decat cea a importurilor. (Mihaela Dinca, Consuela Stegarescu)
Odata cu integrarea Romaniei in Uniunea Europeana va creste si numarul salariatilor angajati in Romania. Numai in acest an, numarul salariatilor va ajunge la 4,7 milioane. Iar tendinta va continua.
Peste sapte ani, numarul romanilor cu carte de munca va fi mai mare de cinci milioane de persoane. Consecinta: numarul somerilor va scadea. Rata somajului, care in acest an se va mentine la nivelul de 5,2%, identic cu cel consemnat la mijlocul anului trecut, se va reduce de la un an la altul. Iar in 2013, rata somajului va ajunge la 4,6%.
Leul se intareste pe zi ce trece
Moneda nationala castiga o batalie dupa alta in fata euro. Potrivit specialistilor CNP, incepand cu 2012 cursul mediu al leului va fi de 3,10 lei. Din acel an si pana in 2014 Romania ar trebui sa fie in „anticamera euro”, timp
in care cursul poate avea variatii de cel mult 15a.
Ritmul de apreciere a leului ar urma sa fie constant - 5 bani (0,05 lei) in fiecare an, incepand cu 2008. Pentru acest an, analistii CNP apreciaza ca valoarea cursului mediu se va situa la 3,4 lei pentru un euro.
Odata cu aprecierea euro fata de dolarul american pe pietele externe, sau cel putin mentinerea raportului de schimb dintre cele doua monede, leul va castiga teren si in fata acestei valute. In medie, un dolar va fi cotat la 2,34 lei in 2013. Ascensiunea leului in fata monedei americane va fi destul de mare: pentru acest an, cusul mediu de schimb este anticipat la 2,60 lei, potrivit CNP.
Creste PIB, cresc si salariile
Presedintele CNP, Ion Ghizdeanu
Cresterea salariilor isi are radacinile in cresterea economica. „Faptul ca estimam o crestere economica puternica ne indreptateste ca aceasta crestere sa se reflecte si prin cresterea nivelului de trai al populatiei”, explica presedintele Comisiei nationale de Prognoza, Ion Ghizdeanu.
Pe masura ce industria si constructiile se vor dezvolta, mai multe persoane vor lucra in aceste domenii. Si, spre deosebire de actualii agricultori, acestia vor castiga mult mai bine. Efect: salariul mediu net va creste.
Prognoze
PIB peste sapte ani: 222 miliarde de euro
Expansiunea serviciilor si a constructiilor vor impinge de la spate cresterea economica a Romaniei pana in 2013. PIB-ul tarii noastre se va dubla in urmatorii sapte ani, adica va ajunge la 689,2 miliarde de lei. La un curs de 3,10 lei pentru un euro, PIB-ul se va cifra la peste 222 miliarde de euro. In 2006, a fost de peste 100 miliarde de euro.
O valoare care parea imposibil de atins cu sapte ani in urma. Economia va creste in medie cu 6% pe an in perioada mentionata. Punctul maxim va fi atins in 2008, cand va ajunge la 6,3% din PIB, dupa care va cunoaste o incetinire ajungand la 5,7% in 2012 si 2013.
Odata cu expansiunea productiei de bunuri si servicii se va modifica si procentul cu care fiecare industrie contribuie la formarea PIB. Importanta agriculturii va pali, iar aceasta va ajunge sa genereze numai 5,5% din PIB in 2013, adica de doua ori mai putin fata de 2004.
Daca salariile vor creste, preturile nu vor urma acelasi ritm.
Comisia Nationala de Prognoza (CNP) estimeaza ca inflatia va cobori la circa 3,5% in 2008 si va atinge un nivel dorit de 2,5% abia in 2010. Dupa aceasta data, inflatia se va mentine la aceeasi valoare timp de trei ani.
Ultimul raport al CNP aduce o serie de revizuiri in privinta deficitului de cont curent, care ar urma sa ajunga in 2013 la aproximativ 8,4% din PIB. CNP anticipeaza pentru anul urmator un deficit de cont curent de 10,2% din PIB, pentru ca in 2009 sa se reduca la 10,1% din PIB.
Potivit raportului, ritmul de crestere in cazul importurilor si al exporturilor se va micsora, urmand ca, din 2009, exporturile sa aiba o rata de crestere mai mare decat cea a importurilor. (Mihaela Dinca, Consuela Stegarescu)
Traian Băsescu a aprobat remanierea guvernului
Preşedintele Traian Băsescu a semnat decretele de revocare a miniştrilor demisionari şi de numire a noilor miniştri.
Ceremonia de învestire va avea loc joi la Palatul Cotroceni, la ora 18.
Parlamentul a aprobat marţi noua componenţă a guvernului propusă de premierul Călin Popescu Tăriceanu în urma excluderii PD de la guvernare.
Reacţia preşedintelui Traian Băsescu
Preşedintele Traian Băsescu a dat o declaraţie de presă în care afirmă că problema cea mai gravă a României în acest moment este că voinţa majorităţii nu este reflectată în structura puterii politice.
„Parlamentul a votat un nou guvern. Însă responsabilitatea mea politică mă determină să vă spun că acesta este un guvern cu o susţinere directă de numai 20% în Parlament şi cu o majoritate negociată în culise, nu asumată la vedere. Am avut un guvern minoritar, acum avem unul ultra-minoritar. Vă întreb: cine este interesat să avem un guvern nereprezentativ, la cheremul unor partide care nu-şi asumă transparent puterea? Ce va spune cetăţeanul văzând că miniştrii pe care îi aprecia au fost daţi afară?”
Noul guvern ultra-minoritar are o serioasă problemă de legitimitate politică
Traian Băsescu
Preşedintele Băsescu a comparat actualul guvern cu un „consiliu de administraţie, care reprezintă interesele de afaceri, nu interesul general”.
„Cine este interesat să avem un guvern slab, incapabil să promoveze reformele de care este atâta nevoie?
Răspunsul e unul singur: cei care vor un guvern slab sunt profitorii actualului sistem, pus la punct în anii de după 1989. Interesele nelegitime ale acestor grupuri sunt cu atât mai pervers protejate, cu cât statul îşi pierde autoritatea şi reprezentanţii lui devin mai uşor de manipulat”.
Traian Băsescu afirmă că noul guvern ultra-minoritar are „o serioasă problemă de legitimitate politică”.
„Mi-e greu să înţeleg cum un partid aflat în opoziţie susţine la învestitură acest cabinet, dar spune că rămâne mai departe în opoziţie, ceea ce înseamnă că NU este de acord cu programul de guvernare! Un asemenea joc politicianist este extrem de periculos pentru democraţia din România şi sunt convins că alegătorii îi vor sancţiona dur pe toţi cei care s-au făcut complicii acestui aranjament de culise”.
Vă prezentăm în integralitate declaraţia de presă a preşedintelui Traian Băsescu:
"Dragi români,
Mă adresez dumneavoastră, tuturor românilor, din datoria de a lămuri cauzele actualelor evenimente politice şi de a vă prezenta soluţiile pe care le consider obligatorii pentru ca astfel de situaţii să nu se mai repete.
În decembrie 2004, am primit mandatul de şef al statului pentru a susţine reformele profunde de care are nevoie societatea noastră. Mi-am folosit autoritatea pentru a semnala guvernului orice factor de risc în raport cu obiectivul integrării europene, la 1 ianuarie 2007. Vă asigur că voi utiliza în continuare toate instrumentele democratice şi constituţionale de care dispun pentru a duce la îndeplinire mandatul pe care mi l-aţi încredinţat.
În ultimii doi ani, au fost făcuţi paşi importanţi, datorită cărora am devenit stat membru al Uniunii Europene, numai că rezistenţa faţă de schimbare rămâne foarte puternică. Din păcate, guvernările precedente au creat o profundă fractură socială. Avem, pe de o parte, o Românie „băieţilor deştepţi”, care s-au îmbogăţit pe căi ilegale şi mai ales prin parazitarea banilor publici. Pe de altă parte, avem România oamenilor de afaceri corecţi, a oamenilor oneşti, a oamenilor competenţi şi muncitori, care nu-şi primesc niciodată recompensa meritată. Eu vreau să existe o singură Românie, nu mai multe! Vreau ca toţi românii să poată trăi bine în ţara lor, dar numai prin muncă onestă şi respectarea legilor.
Justiţia indepedentă este principala pârghie menită să asigure dreptatea socială şi o competiţie economică onestă. Pentru prima dată după 1989, mai mulţi demnitari de rang înalt au putut fi anchetaţi, iar toţi cei care au comis infracţiuni au înţeles că nu mai pot rămâne deasupra legii. S-a reuşit diminuarea corupţiei, însă cei corupţi – speriaţi de acţiunea unei justiţii independente - au reacţionat prin valuri de calomnii la adresa celor care doresc reforma sistemului, începând cu societatea civilă. Pentru ei, dacă justiţia îşi face cu adevărat datoria, avem de-a face cu acte de aşa-zisă „poliţie politică”. De câte ori am pus degetul pe rană, mi s-a răspuns că nu sunt imparţial. Dar vă întreb un lucru: dacă un om politic responsabil, adus de cetăţeni în funcţia de şef al statului, nu încearcă să schimbe România „baronilor” şi a grupurilor de interese nelegitime, atunci cine o mai poate face? Apărătorii vechiului sistem se folosesc de orice arme pentru a mă face să tac şi să accept situaţia moştenită din anii tranziţiei. Nu voi abandona lupta, pentru că mi-aţi dat mandatul de a duce această luptă până la capăt.
Problema noastră cea mai gravă în acest moment este că voinţa majorităţii nu este corect reflectată în structura puterii politice. Parlamentul a votat un nou guvern. Însă responsabilitatea mea politică mă determină să vă spun că acesta este un guvern cu o susţinere directă de numai 20% în Parlament şi cu o majoritate negociată în culise, nu asumată la vedere. Am avut un guvern minoritar, acum avem unul ultra-minoritar. Vă întreb: cine este interesat să avem un guvern nereprezentativ, la cheremul unor partide care nu-şi asumă transparent puterea? Ce va spune cetăţeanul văzând că miniştrii pe care îi aprecia au fost daţi afară? Actualul guvern seamănă cu un consiliu de administraţie, care reprezintă interesele de afaceri, nu interesul general. Cine este interesat să avem un guvern slab, incapabil să promoveze reformele de care este atâta nevoie?
Răspunsul e unul singur: cei care vor un guvern slab sunt profitorii actualului sistem, pus la punct în anii de după 1989. Interesele nelegitime ale acestor grupuri sunt cu atât mai pervers protejate, cu cât statul îşi pierde autoritatea şi reprezentanţii lui devin mai uşor de manipulat.
Noul guvern ultra-minoritar are o serioasă problemă de legitimitate politică. Mi-e greu să înţeleg cum un partid aflat în opoziţie susţine la învestitură acest cabinet, dar spune că rămâne mai departe în opoziţie, ceea ce înseamnă că NU este de acord cu programul de guvernare! Un asemenea joc politicianist este extrem de periculos pentru democraţia din România şi sunt convins că alegătorii îi vor sancţiona dur pe toţi cei care s-au făcut complicii acestui aranjament de culise.
Dragi cetăţeni ai României,
Actuala situaţie politică nu este una conjuncturală, ci este una structurală. Ea ne dovedeşte că relaţiile dintre instituţiile statului au fost prost croite, pentru ca deja faimoasa „democraţie originală” să se poată perpetua în mult dorita linişte. Criza noastră e în primul rând o criză de încredere, o criză morală. Iar adevăratele sale cauze sunt nedreptatea socială şi confuzia instituţională.
Nedreptatea socială este resimţită de toţi cei care muncesc şi văd că au câştiguri mici, în timp
ce hoţii de toate felurile acumulează averi uriaşe. Este inadmisibil că majoritatea românilor, formată din oameni care muncesc din greu şi cu pricepere, nu sunt şi principalii beneficiari ai creşterii economice.
A doua cauză fundamentală este confuzia instituţională generată de ambiguităţile şi impreciziile textului constituţional. Ca Preşedinte ales, mi-ar fi fost comod
să petrec 5 ani de mandat liniştit, la Palatul Cotroceni. Dar aceasta ar fi însemnat să abandonez valorile şi aşteptările pentru care românii mi-au acordat votul.
Soluţia nu este să batem pasul pe loc. Avem mai mult ca oricând nevoie de măsuri sociale şi economice, de reforme în sănătate, educaţie, administraţie, agricultură şi în multe alte domenii.
Avem nevoie de un Guvern puternic, pentru a garanta progresul real şi pentru a satisface aşteptările atât de fireşti ale românilor, mai ales după momentul 1 ianuarie 2007.
Încă din 2005, am anunţat că singura soluţie pentru a ajunge la o situaţie de echilibru politic durabil este să ascultăm vocea românilor, exprimată prin vot. Aşa funcţionează democraţia adevărată.
Iată însă că unii au decis singuri că alegerile, de orice fel, trebuie amânate, indiferent de consecinţe. Cei cărora le este frică de alegeri vor să conducă România în spatele uşilor închise, vor să vă facă să credeţi orice minciună, pentru ca ei să-şi continue netulburaţi ilegalităţile, fără temerea că justiţia i-ar putea sancţiona. Ca Preşedinte al tuturor românilor, nu voi accepta un pact cu cei care nu văd că societatea noastră a evoluat mai rapid decât oamenii ei politici. Societatea românească s-a maturizat din toate punctele de vedere. În România anului 2007, oamenii nu mai pot fi înşelaţi cu lozinci sau cu pomeni electorale, aşa cum s-a întâmplat, de atâtea ori, în trecut.
Am condamnat crimele regimului comunist, am deschis arhivele fostei securităţi, am lăsat justiţia să fie independentă, pentru ca nimeni să nu fie deasupra legii. Datorită dumneavoastră am forţa să lupt cu cei care vor pentru România un regim oligarhic şi corupt, în care, indiferent de alegeri, guvernele sunt făcute şi desfăcute în mod netransparent şi în total dispreţ faţă de interesul public şi faţă de electorat.
Unii politicieni au nevoie ca românii să fie resemnaţi, chiar scârbiţi de politică. Ei fac tot ce le stă în putinţă pentru ca românii să nu se mai prezinte la vot.
O parte dintre actualii politicieni pot să vă trădeze şi tocmai au făcut-o, dar nu au cum să vă învingă! Pentru că am fost ales de dumneavoastră, eu nu am motive să capitulez. O capitulare din partea mea m-ar pune în tabăra oamenilor politici incorecţi faţă de electorat şi ar menţine la nesfârşit actualul sistem oligarhic. Nu voi permite ca aşa ceva să se întâmple sub mandatul meu de Preşedinte al României.
Am lansat proiectul votului uninominal pentru ca dumneavoastră să vă alegeţi direct şi în cunoştinţă de cauză reprezentanţii în Parlament. De peste 50 de zile, Parlamentul nu a găsit timp pentru a-mi trimite un aviz pe această temă, avizul fiind o prevedere constituţională. Văd aici un semnal de absolut dezinteres faţă de necesitatea de a construi o clasă politică eficientă şi reprezentativă. Din acest motiv, cred mai mult ca oricând că introducerea votului uninominal va fi primul pas pentru a pune întregul sistem politic pe baze cu adevărat democratice, pentru a avea guverne puternice şi responsabile. Am convingerea că, dacă azi am fi avut vot uninominal, nu ar mai fi fost posibile aranjamentele de culise, între doi-trei şefi de partide, pentru fabricarea unui guvern cu o legitimitate atât de scăzută.
Avem nevoie de un guvern puternic şi de o majoritate stabilă pentru a combate sărăcia, pentru a reduce infracţionalitatea, pentru a îmbunătăţi infrastructura şi a fructifica resursele umane de care dispunem, în favoarea binelui comun. Avem nevoie de o politică externă coerentă şi realistă, în spiritul parteneriatului euro-atlantic. Nu pot fi stopate reformele în planul descentralizării administraţiei, în domeniul agriculturii, al absorbţiei fondurilor de la Uniunea Europeană. Nu e drept ca în loc să crească nivelul de trai al tuturor românilor, fondurile de la Uniunea Europeană să ajungă numai în buzunarele unor grupuri privilegiate.
Trebuie să rezolvăm deficitul de credibilitate a clasei politice prin separarea afacerilor de politică. În acest sens, este inadmisibilă amânarea şi amputarea Legii „Agenţiei Naţionale de Integritate”. Este dezonorant să ne luăm angajamente faţă de Uniunea Europeană, şi apoi să le încălcăm, sub pretextul că ne-am atins obiectivele.
Dragi români,
Din decembrie 1989, am vrut o Românie democratică, în care o infimă minoritate să nu mai poată dicta majorităţii. Ultimele evenimente ne arată că avem nevoie nu doar de votul uninominal, ci şi de o dezbatere responsabilă în privinţa reformei constituţionale. E nevoie de o nouă Constituţie, capabilă să evite blocajele instituţionale şi care să fie adaptată realităţilor României, membră a Uniunii Europene. Dar mai presus de toate, avem nevoie de alegeri, pentru ca vocea poporului român să nu fie sufocată. Cetăţenii României şi-au câştigat pentru totdeauna dreptul de a trăi liberi şi pe măsura muncii lor.
Chiar dacă situaţia actuală nu este deloc mulţumitoare, am vrut să vă transmit acum – în preajma sfintei sărbători a Învierii Domnului - un mesaj de încredere. Sunteţi mai puternici decât cei care, de atâţia ani, încearcă să vă limiteze drepturile şi vă refuză perspectiva unei vieţi prospere şi profund democratice.
Alături de dumneavoastră, cred într-o Românie a dreptăţii! Împreună, o vom face posibilă. Împreună, nimic nu este imposibil.
Vă urez să petreceţi Sfintele Paşti cu bucurie, alături de familiile dumneavoastră, şi să vă păstraţi vie speranţa că ziua de mâine ne va aduce tuturor ceva mai bun.
Ceremonia de învestire va avea loc joi la Palatul Cotroceni, la ora 18.
Parlamentul a aprobat marţi noua componenţă a guvernului propusă de premierul Călin Popescu Tăriceanu în urma excluderii PD de la guvernare.
Reacţia preşedintelui Traian Băsescu
Preşedintele Traian Băsescu a dat o declaraţie de presă în care afirmă că problema cea mai gravă a României în acest moment este că voinţa majorităţii nu este reflectată în structura puterii politice.
„Parlamentul a votat un nou guvern. Însă responsabilitatea mea politică mă determină să vă spun că acesta este un guvern cu o susţinere directă de numai 20% în Parlament şi cu o majoritate negociată în culise, nu asumată la vedere. Am avut un guvern minoritar, acum avem unul ultra-minoritar. Vă întreb: cine este interesat să avem un guvern nereprezentativ, la cheremul unor partide care nu-şi asumă transparent puterea? Ce va spune cetăţeanul văzând că miniştrii pe care îi aprecia au fost daţi afară?”
Noul guvern ultra-minoritar are o serioasă problemă de legitimitate politică
Traian Băsescu
Preşedintele Băsescu a comparat actualul guvern cu un „consiliu de administraţie, care reprezintă interesele de afaceri, nu interesul general”.
„Cine este interesat să avem un guvern slab, incapabil să promoveze reformele de care este atâta nevoie?
Răspunsul e unul singur: cei care vor un guvern slab sunt profitorii actualului sistem, pus la punct în anii de după 1989. Interesele nelegitime ale acestor grupuri sunt cu atât mai pervers protejate, cu cât statul îşi pierde autoritatea şi reprezentanţii lui devin mai uşor de manipulat”.
Traian Băsescu afirmă că noul guvern ultra-minoritar are „o serioasă problemă de legitimitate politică”.
„Mi-e greu să înţeleg cum un partid aflat în opoziţie susţine la învestitură acest cabinet, dar spune că rămâne mai departe în opoziţie, ceea ce înseamnă că NU este de acord cu programul de guvernare! Un asemenea joc politicianist este extrem de periculos pentru democraţia din România şi sunt convins că alegătorii îi vor sancţiona dur pe toţi cei care s-au făcut complicii acestui aranjament de culise”.
Vă prezentăm în integralitate declaraţia de presă a preşedintelui Traian Băsescu:
"Dragi români,
Mă adresez dumneavoastră, tuturor românilor, din datoria de a lămuri cauzele actualelor evenimente politice şi de a vă prezenta soluţiile pe care le consider obligatorii pentru ca astfel de situaţii să nu se mai repete.
În decembrie 2004, am primit mandatul de şef al statului pentru a susţine reformele profunde de care are nevoie societatea noastră. Mi-am folosit autoritatea pentru a semnala guvernului orice factor de risc în raport cu obiectivul integrării europene, la 1 ianuarie 2007. Vă asigur că voi utiliza în continuare toate instrumentele democratice şi constituţionale de care dispun pentru a duce la îndeplinire mandatul pe care mi l-aţi încredinţat.
În ultimii doi ani, au fost făcuţi paşi importanţi, datorită cărora am devenit stat membru al Uniunii Europene, numai că rezistenţa faţă de schimbare rămâne foarte puternică. Din păcate, guvernările precedente au creat o profundă fractură socială. Avem, pe de o parte, o Românie „băieţilor deştepţi”, care s-au îmbogăţit pe căi ilegale şi mai ales prin parazitarea banilor publici. Pe de altă parte, avem România oamenilor de afaceri corecţi, a oamenilor oneşti, a oamenilor competenţi şi muncitori, care nu-şi primesc niciodată recompensa meritată. Eu vreau să existe o singură Românie, nu mai multe! Vreau ca toţi românii să poată trăi bine în ţara lor, dar numai prin muncă onestă şi respectarea legilor.
Justiţia indepedentă este principala pârghie menită să asigure dreptatea socială şi o competiţie economică onestă. Pentru prima dată după 1989, mai mulţi demnitari de rang înalt au putut fi anchetaţi, iar toţi cei care au comis infracţiuni au înţeles că nu mai pot rămâne deasupra legii. S-a reuşit diminuarea corupţiei, însă cei corupţi – speriaţi de acţiunea unei justiţii independente - au reacţionat prin valuri de calomnii la adresa celor care doresc reforma sistemului, începând cu societatea civilă. Pentru ei, dacă justiţia îşi face cu adevărat datoria, avem de-a face cu acte de aşa-zisă „poliţie politică”. De câte ori am pus degetul pe rană, mi s-a răspuns că nu sunt imparţial. Dar vă întreb un lucru: dacă un om politic responsabil, adus de cetăţeni în funcţia de şef al statului, nu încearcă să schimbe România „baronilor” şi a grupurilor de interese nelegitime, atunci cine o mai poate face? Apărătorii vechiului sistem se folosesc de orice arme pentru a mă face să tac şi să accept situaţia moştenită din anii tranziţiei. Nu voi abandona lupta, pentru că mi-aţi dat mandatul de a duce această luptă până la capăt.
Problema noastră cea mai gravă în acest moment este că voinţa majorităţii nu este corect reflectată în structura puterii politice. Parlamentul a votat un nou guvern. Însă responsabilitatea mea politică mă determină să vă spun că acesta este un guvern cu o susţinere directă de numai 20% în Parlament şi cu o majoritate negociată în culise, nu asumată la vedere. Am avut un guvern minoritar, acum avem unul ultra-minoritar. Vă întreb: cine este interesat să avem un guvern nereprezentativ, la cheremul unor partide care nu-şi asumă transparent puterea? Ce va spune cetăţeanul văzând că miniştrii pe care îi aprecia au fost daţi afară? Actualul guvern seamănă cu un consiliu de administraţie, care reprezintă interesele de afaceri, nu interesul general. Cine este interesat să avem un guvern slab, incapabil să promoveze reformele de care este atâta nevoie?
Răspunsul e unul singur: cei care vor un guvern slab sunt profitorii actualului sistem, pus la punct în anii de după 1989. Interesele nelegitime ale acestor grupuri sunt cu atât mai pervers protejate, cu cât statul îşi pierde autoritatea şi reprezentanţii lui devin mai uşor de manipulat.
Noul guvern ultra-minoritar are o serioasă problemă de legitimitate politică. Mi-e greu să înţeleg cum un partid aflat în opoziţie susţine la învestitură acest cabinet, dar spune că rămâne mai departe în opoziţie, ceea ce înseamnă că NU este de acord cu programul de guvernare! Un asemenea joc politicianist este extrem de periculos pentru democraţia din România şi sunt convins că alegătorii îi vor sancţiona dur pe toţi cei care s-au făcut complicii acestui aranjament de culise.
Dragi cetăţeni ai României,
Actuala situaţie politică nu este una conjuncturală, ci este una structurală. Ea ne dovedeşte că relaţiile dintre instituţiile statului au fost prost croite, pentru ca deja faimoasa „democraţie originală” să se poată perpetua în mult dorita linişte. Criza noastră e în primul rând o criză de încredere, o criză morală. Iar adevăratele sale cauze sunt nedreptatea socială şi confuzia instituţională.
Nedreptatea socială este resimţită de toţi cei care muncesc şi văd că au câştiguri mici, în timp
ce hoţii de toate felurile acumulează averi uriaşe. Este inadmisibil că majoritatea românilor, formată din oameni care muncesc din greu şi cu pricepere, nu sunt şi principalii beneficiari ai creşterii economice.
A doua cauză fundamentală este confuzia instituţională generată de ambiguităţile şi impreciziile textului constituţional. Ca Preşedinte ales, mi-ar fi fost comod
să petrec 5 ani de mandat liniştit, la Palatul Cotroceni. Dar aceasta ar fi însemnat să abandonez valorile şi aşteptările pentru care românii mi-au acordat votul.
Soluţia nu este să batem pasul pe loc. Avem mai mult ca oricând nevoie de măsuri sociale şi economice, de reforme în sănătate, educaţie, administraţie, agricultură şi în multe alte domenii.
Avem nevoie de un Guvern puternic, pentru a garanta progresul real şi pentru a satisface aşteptările atât de fireşti ale românilor, mai ales după momentul 1 ianuarie 2007.
Încă din 2005, am anunţat că singura soluţie pentru a ajunge la o situaţie de echilibru politic durabil este să ascultăm vocea românilor, exprimată prin vot. Aşa funcţionează democraţia adevărată.
Iată însă că unii au decis singuri că alegerile, de orice fel, trebuie amânate, indiferent de consecinţe. Cei cărora le este frică de alegeri vor să conducă România în spatele uşilor închise, vor să vă facă să credeţi orice minciună, pentru ca ei să-şi continue netulburaţi ilegalităţile, fără temerea că justiţia i-ar putea sancţiona. Ca Preşedinte al tuturor românilor, nu voi accepta un pact cu cei care nu văd că societatea noastră a evoluat mai rapid decât oamenii ei politici. Societatea românească s-a maturizat din toate punctele de vedere. În România anului 2007, oamenii nu mai pot fi înşelaţi cu lozinci sau cu pomeni electorale, aşa cum s-a întâmplat, de atâtea ori, în trecut.
Am condamnat crimele regimului comunist, am deschis arhivele fostei securităţi, am lăsat justiţia să fie independentă, pentru ca nimeni să nu fie deasupra legii. Datorită dumneavoastră am forţa să lupt cu cei care vor pentru România un regim oligarhic şi corupt, în care, indiferent de alegeri, guvernele sunt făcute şi desfăcute în mod netransparent şi în total dispreţ faţă de interesul public şi faţă de electorat.
Unii politicieni au nevoie ca românii să fie resemnaţi, chiar scârbiţi de politică. Ei fac tot ce le stă în putinţă pentru ca românii să nu se mai prezinte la vot.
O parte dintre actualii politicieni pot să vă trădeze şi tocmai au făcut-o, dar nu au cum să vă învingă! Pentru că am fost ales de dumneavoastră, eu nu am motive să capitulez. O capitulare din partea mea m-ar pune în tabăra oamenilor politici incorecţi faţă de electorat şi ar menţine la nesfârşit actualul sistem oligarhic. Nu voi permite ca aşa ceva să se întâmple sub mandatul meu de Preşedinte al României.
Am lansat proiectul votului uninominal pentru ca dumneavoastră să vă alegeţi direct şi în cunoştinţă de cauză reprezentanţii în Parlament. De peste 50 de zile, Parlamentul nu a găsit timp pentru a-mi trimite un aviz pe această temă, avizul fiind o prevedere constituţională. Văd aici un semnal de absolut dezinteres faţă de necesitatea de a construi o clasă politică eficientă şi reprezentativă. Din acest motiv, cred mai mult ca oricând că introducerea votului uninominal va fi primul pas pentru a pune întregul sistem politic pe baze cu adevărat democratice, pentru a avea guverne puternice şi responsabile. Am convingerea că, dacă azi am fi avut vot uninominal, nu ar mai fi fost posibile aranjamentele de culise, între doi-trei şefi de partide, pentru fabricarea unui guvern cu o legitimitate atât de scăzută.
Avem nevoie de un guvern puternic şi de o majoritate stabilă pentru a combate sărăcia, pentru a reduce infracţionalitatea, pentru a îmbunătăţi infrastructura şi a fructifica resursele umane de care dispunem, în favoarea binelui comun. Avem nevoie de o politică externă coerentă şi realistă, în spiritul parteneriatului euro-atlantic. Nu pot fi stopate reformele în planul descentralizării administraţiei, în domeniul agriculturii, al absorbţiei fondurilor de la Uniunea Europeană. Nu e drept ca în loc să crească nivelul de trai al tuturor românilor, fondurile de la Uniunea Europeană să ajungă numai în buzunarele unor grupuri privilegiate.
Trebuie să rezolvăm deficitul de credibilitate a clasei politice prin separarea afacerilor de politică. În acest sens, este inadmisibilă amânarea şi amputarea Legii „Agenţiei Naţionale de Integritate”. Este dezonorant să ne luăm angajamente faţă de Uniunea Europeană, şi apoi să le încălcăm, sub pretextul că ne-am atins obiectivele.
Dragi români,
Din decembrie 1989, am vrut o Românie democratică, în care o infimă minoritate să nu mai poată dicta majorităţii. Ultimele evenimente ne arată că avem nevoie nu doar de votul uninominal, ci şi de o dezbatere responsabilă în privinţa reformei constituţionale. E nevoie de o nouă Constituţie, capabilă să evite blocajele instituţionale şi care să fie adaptată realităţilor României, membră a Uniunii Europene. Dar mai presus de toate, avem nevoie de alegeri, pentru ca vocea poporului român să nu fie sufocată. Cetăţenii României şi-au câştigat pentru totdeauna dreptul de a trăi liberi şi pe măsura muncii lor.
Chiar dacă situaţia actuală nu este deloc mulţumitoare, am vrut să vă transmit acum – în preajma sfintei sărbători a Învierii Domnului - un mesaj de încredere. Sunteţi mai puternici decât cei care, de atâţia ani, încearcă să vă limiteze drepturile şi vă refuză perspectiva unei vieţi prospere şi profund democratice.
Alături de dumneavoastră, cred într-o Românie a dreptăţii! Împreună, o vom face posibilă. Împreună, nimic nu este imposibil.
Vă urez să petreceţi Sfintele Paşti cu bucurie, alături de familiile dumneavoastră, şi să vă păstraţi vie speranţa că ziua de mâine ne va aduce tuturor ceva mai bun.
Felix si fiica sa, acuzati ca au spalat banii lui Copos
Lovitura in dosarul Loteria. DNA a inceput urmarirea penala impotriva lui Voiculescu si a fiicei sale
, Camelia, suspectati ca ar fi spalat banii cistigati ilicit de Copos.
Dan Voiculescu si fiica sa, Camelia, sint invinuiti de procurorii DNA ca si-ar fi pus la dispozitie conturile personale si ale firmei Grivco SA pentru a spala banii obtinuti de fostul vicepremier conservator George Copos in afacerea cu spatii vindute Loteriei Romane. Dosarul Loteria a ajuns in instanta dupa ce procurorii au demonstrat cum patronul Rapidului s-a folosit de trei interpusi pentru a vinde in lant 38 de spatii. Prin aplicarea acestui truc, imobilele i-au adus lui Copos 5,1 milioane de euro.
Acuzatia de spalare de bani adusa liderului Partidului Conservator, Dan Voiculescu, si fiicei sale, Camelia, deriva dintr-un dosar disjuns din cazul „Loteria Romana“, in care vicepresedintele PC, George Copos, este judecat in prezent de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie, pentru evaziune fiscala. Este pentru prima data cind numele lui Dan Voiculescu apare in afacerea „Loteria Romana“, in care rolul principal l-a jucat pina ieri George Copos.
Potrivit DNA, din probele administrate la dosar rezulta ca, in perioada 2000-2004, George Copos a spalat o parte din banii obtinuti ilicit prin vinzarea catre Loteria Romana a 38 de spatii comerciale, transferind banii prin conturile personale ale lui Dan Voiculescu si ale Cameliei Voiculescu, precum si ale societatii Grivco SA.
DNA sustine ca sumele obtinute ilicit de Copos au provenit din doua surse. Pe de-o parte, din profitul rezultat din felul in care a achizitionat actiunile firmei care avea in patrimoniu cele 38 de spatii comerciale, Fast Service Electronica SA. Iar pe de alta parte, din sustragerea societatii Ana Electronic SA de la plata obligatiilor fiscale
, in perioada octombrie-decembrie 2004, folosind documente justificative false. In acest dosar mai sint acuzati Mihai Lazar, presedintele Consiliului de Administratie al Grivco SA, pentru spalare de bani si fals in inscrisuri sub semnatura privata, George Copos – asociat majoritar al SC Ana Holding SA si Roza Giulio-Giusepe, presedintele Consiliului de Administratie al SC Ana Holding SA, pentru participare la o licitatie cu strigare cu oferte trucate, inselaciune, fals in inscrisuri sub semnatura privata si spalare de bani, si Adrian Cristea, pentru participarea la o licitatie cu strigare cu oferte trucate.
Cum s-a derulat toata afacerea
In 1996, celebra fabrica Electronica s-a divizat. Astfel a aparut SC Fast Service Electronica SA, care se ocupa de service pentru televizoare. In anul 2000, Ana Electronic, firma lui George Copos, a fuzionat intr-un mod curios cu Fast Service, iar acesta a reusit astfel sa preia controlul noii firme, numita tot Ana Electronic. Prima decizie pe care a luat-o a fost sa-l numeasca in functia de presedinte al Consiliului de Administratie pe Roza Giulio-Giusepe, care mai administra si firma SC Rom Tour GM Impex SRL, tot a lui Copos. Din acest moment, patronul Rapidului a apelat la trei interpusi, o firma si doua persoane fizice, pentru a vinde cele 38 de spatii Loteriei cu un impozit mai mic catre stat. Astfel, dupa fuziune, 42 de sedii din toata tara ale Fast Service au fost trecute in proprietatea Ana Electronic, contractul fiind semnat intre Giusepe si Copos. Ana Electronic a vindut apoi 25 de sedii la un pret modic firmei SC Rom Tour GM Impex SRL, care, dupa doar citeva zile, le-a vindut mai departe Loteriei Romane la preturi de trei-patru ori mai mari. Copos s-a mai folosit apoi in aceasta faza a afacerii de ceilalti doi interpusi, persoane fizice, care nu sint obligati sa plateasca impozit pentru astfel de tranzactii. Ion Matei si Nicolae Ghinea au cumparat „ieftin“ de la Ana Electronic (Copos) 13 spatii si le-au revindut Loteriei la preturi de 3-4 ori mai mari. La final, Loteria a cumparat de la Copos 38 de imobile, in valoare de 5,1 milioane de euro. Acuzatiile actuale ale procurilor DNA se refera la faptul ca o parte din cele 5,1 milioane de euro ar fi fost transferate de Copos prin conturile familiei Voiculescu si ale firmei Grivco.
*
Voiculescu: „O aberatie, un cretinism, o prostie“
Dan Voiculescu a declarat ieri ca acuzatiile DNA la adresa sa si a fiicei sale sint „o aberatie, un cretinism, o timpenie, o prostie a unor oameni necalificati care arunca cu noroi in oameni care au muncit toata viata“. De altfel, Voiculescu anticipase inca de dimineata aparitia unor informatii privind anchetarea sa si a decis ca cea mai buna cale de aparare e atacul. Astfel, liderul PC l-a acuzat pe Morar, in conferinta de presa a partidului, ca a facut demersuri la SRI pentru a afla legaturile personale, de afaceri, telefoanele fixe si mobile
folosite de Camelia, Corina (cea de-a doua fiica) si de Dan Voiculescu. Liderul PC considera ca intr-o adresa a DNA trimisa unui angajat al SRI, Florin Coldea, se afla „elemente de politie politica pe care o practica Daniel Morar, in coordonarea Monicai Macovei si a lui Traian Basescu“. Tot ca element de politie politica, liderul PC a indicat solicitarea adresata Grivco de doi subcomisari de Politie pentru a primi o serie de documente ale companiei. „Ii somez sa-mi lase familia in pace!“, le-a transmis seful conservatorilor lui Morar, Macovei si lui Basescu. (D.D.)
, Camelia, suspectati ca ar fi spalat banii cistigati ilicit de Copos.
Dan Voiculescu si fiica sa, Camelia, sint invinuiti de procurorii DNA ca si-ar fi pus la dispozitie conturile personale si ale firmei Grivco SA pentru a spala banii obtinuti de fostul vicepremier conservator George Copos in afacerea cu spatii vindute Loteriei Romane. Dosarul Loteria a ajuns in instanta dupa ce procurorii au demonstrat cum patronul Rapidului s-a folosit de trei interpusi pentru a vinde in lant 38 de spatii. Prin aplicarea acestui truc, imobilele i-au adus lui Copos 5,1 milioane de euro.
Acuzatia de spalare de bani adusa liderului Partidului Conservator, Dan Voiculescu, si fiicei sale, Camelia, deriva dintr-un dosar disjuns din cazul „Loteria Romana“, in care vicepresedintele PC, George Copos, este judecat in prezent de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie, pentru evaziune fiscala. Este pentru prima data cind numele lui Dan Voiculescu apare in afacerea „Loteria Romana“, in care rolul principal l-a jucat pina ieri George Copos.
Potrivit DNA, din probele administrate la dosar rezulta ca, in perioada 2000-2004, George Copos a spalat o parte din banii obtinuti ilicit prin vinzarea catre Loteria Romana a 38 de spatii comerciale, transferind banii prin conturile personale ale lui Dan Voiculescu si ale Cameliei Voiculescu, precum si ale societatii Grivco SA.
DNA sustine ca sumele obtinute ilicit de Copos au provenit din doua surse. Pe de-o parte, din profitul rezultat din felul in care a achizitionat actiunile firmei care avea in patrimoniu cele 38 de spatii comerciale, Fast Service Electronica SA. Iar pe de alta parte, din sustragerea societatii Ana Electronic SA de la plata obligatiilor fiscale
, in perioada octombrie-decembrie 2004, folosind documente justificative false. In acest dosar mai sint acuzati Mihai Lazar, presedintele Consiliului de Administratie al Grivco SA, pentru spalare de bani si fals in inscrisuri sub semnatura privata, George Copos – asociat majoritar al SC Ana Holding SA si Roza Giulio-Giusepe, presedintele Consiliului de Administratie al SC Ana Holding SA, pentru participare la o licitatie cu strigare cu oferte trucate, inselaciune, fals in inscrisuri sub semnatura privata si spalare de bani, si Adrian Cristea, pentru participarea la o licitatie cu strigare cu oferte trucate.
Cum s-a derulat toata afacerea
In 1996, celebra fabrica Electronica s-a divizat. Astfel a aparut SC Fast Service Electronica SA, care se ocupa de service pentru televizoare. In anul 2000, Ana Electronic, firma lui George Copos, a fuzionat intr-un mod curios cu Fast Service, iar acesta a reusit astfel sa preia controlul noii firme, numita tot Ana Electronic. Prima decizie pe care a luat-o a fost sa-l numeasca in functia de presedinte al Consiliului de Administratie pe Roza Giulio-Giusepe, care mai administra si firma SC Rom Tour GM Impex SRL, tot a lui Copos. Din acest moment, patronul Rapidului a apelat la trei interpusi, o firma si doua persoane fizice, pentru a vinde cele 38 de spatii Loteriei cu un impozit mai mic catre stat. Astfel, dupa fuziune, 42 de sedii din toata tara ale Fast Service au fost trecute in proprietatea Ana Electronic, contractul fiind semnat intre Giusepe si Copos. Ana Electronic a vindut apoi 25 de sedii la un pret modic firmei SC Rom Tour GM Impex SRL, care, dupa doar citeva zile, le-a vindut mai departe Loteriei Romane la preturi de trei-patru ori mai mari. Copos s-a mai folosit apoi in aceasta faza a afacerii de ceilalti doi interpusi, persoane fizice, care nu sint obligati sa plateasca impozit pentru astfel de tranzactii. Ion Matei si Nicolae Ghinea au cumparat „ieftin“ de la Ana Electronic (Copos) 13 spatii si le-au revindut Loteriei la preturi de 3-4 ori mai mari. La final, Loteria a cumparat de la Copos 38 de imobile, in valoare de 5,1 milioane de euro. Acuzatiile actuale ale procurilor DNA se refera la faptul ca o parte din cele 5,1 milioane de euro ar fi fost transferate de Copos prin conturile familiei Voiculescu si ale firmei Grivco.
*
Voiculescu: „O aberatie, un cretinism, o prostie“
Dan Voiculescu a declarat ieri ca acuzatiile DNA la adresa sa si a fiicei sale sint „o aberatie, un cretinism, o timpenie, o prostie a unor oameni necalificati care arunca cu noroi in oameni care au muncit toata viata“. De altfel, Voiculescu anticipase inca de dimineata aparitia unor informatii privind anchetarea sa si a decis ca cea mai buna cale de aparare e atacul. Astfel, liderul PC l-a acuzat pe Morar, in conferinta de presa a partidului, ca a facut demersuri la SRI pentru a afla legaturile personale, de afaceri, telefoanele fixe si mobile
folosite de Camelia, Corina (cea de-a doua fiica) si de Dan Voiculescu. Liderul PC considera ca intr-o adresa a DNA trimisa unui angajat al SRI, Florin Coldea, se afla „elemente de politie politica pe care o practica Daniel Morar, in coordonarea Monicai Macovei si a lui Traian Basescu“. Tot ca element de politie politica, liderul PC a indicat solicitarea adresata Grivco de doi subcomisari de Politie pentru a primi o serie de documente ale companiei. „Ii somez sa-mi lase familia in pace!“, le-a transmis seful conservatorilor lui Morar, Macovei si lui Basescu. (D.D.)
Giurgiu, reclamat in Franta
Reprezentantii din Romånia ai firmei Thomson au fost nevoiti sa-l reclame pe Tudor Giurgiu la Ambasada Frantei pentru ca TVR sa-si onoreze contractele incheiate cu aceasta corporatie. Compania franceza, care a cåstigat o licitatie in vara lui 2005 pentru furnizarea de echipamente, a reusit abia in 2006 sa semneze efectiv contractul cu TVR. Påna la acea data, francezii au fost sicanati cu tot soiul de precizari tehnice, care i-au facut sa bata pasul pe loc. Firmele apropiatilor conducerii SRTv nu aveau astfel de probleme. Afacerile lor pe banii TVR au mers ca unse in mandatul lui Giurgiu
De cånd a devenit director, Tudor Giurgiu a pus umarul la pricopsirea unora dintre actualii sai adjuncti. In repetate rånduri, conducerea postului public de televiziune a incercat blocarea unor licitatii, a dat unda verde unor contestatii facute dupa ureche si a tolerat derularea unor contracte in spatele carora se ascundeau angajati ai televiziunii. Astfel, in timp ce SRTv facea credite pentru plata salariilor, se acceptau tacit plati pentru firmele apropiatilor conducerii
Fostul consilier personal al presedintelui Tudor Giurgiu, devenit intre timp
si el director la postul public, a derulat in 2005 mai multe afaceri cu TVR. Firma la care acesta era unic actionar a livrat echipamente televiziunii si dupa numirea sa in functia de consilier. Pentru a preveni eventualele bårfe, directorul Horia Cazan a redactat un soi de „autodenunt“, in care recunoaste relatiile comerciale avute de firma sa cu SRTv si in care se angajeaza sa renunte la ele
In mandatul lui Tudor Giurgiu la TVR, licitatiile pentru achizitionarea de echipamente s-au facut mai mult dupa ureche si mai putin dupa ceea ce prevad scriptele. Actualul director tehnic al televiziunii publice, fost consilier al lui Giurgiu, a facut bani buni de pe urma contractelor dintre firma la care este unic actionar si TVR. In aceeasi perioada, reprezentantii unei mari companii producatoare de echipamente electronice au fost nevoiti sa apeleze la Ambasada Frantei la Bucuresti pentru ca toti cei din conducerea televiziunii sa semneze un contract cu ei, desi acestia cåstigasera legal o licitatie in acest sens.
In timp ce presedintele-director general al Televiziunii Romane se vaita ca societatea pe care o conduce a ramas fara bani, subordonatii sai se imbogatesc pe spatele postului public. Atat adjunctii lui Tudor Giurgiu, cat si alti directorasi sau specialisti din televiziune reprezinta interesele unor firme private care au contracte grase cu postul public. In baza acestor legaturi se blocheaza licitatii, se accepta contestatii facute pe picior si se scot din ecuatie firmele care nu corespund algoritmului din TVR.
Måna dreapta a lui Giurgiu a facut afaceri cu TVR
In ianuarie 2006, Horia Cazan a fost numit consilier al presedintelui-director general Tudor Giurgiu. Imediat dupa ce
s-a aflat de aceasta decizie, o parte dintre membrii Comitetului Director din SRTv au inceput sa conteste pe la colturi aceasta numire. Argumentul suprem era legat de afacerile pe care Cazan le avea cu televiziunea si care erau de notorietate. Acesta era actionarul unic si administratorul sereleului Convergence, care pe tot parcursul anului 2005 derulase contracte cu TVR.
Probabil pentru a crea un iz de legalitate acestei situatii, Horia Cazan a redactat un “autodenunt” pe care l-a trimis in februarie 2006 membrilor Comitetului Director. Acesta recunostea ca firma Convergence ii apartine si ca a avut contracte cu televiziunea, dar se angaja ca pe viitor sa nu mai participe la nicio procedura publica organizata de TVR. Au ramas insa in derulare trei dintre contractele adjudecate de Convergence: cel pentru dezvoltarea unui sistem de editare digitala, pentru studioul teritorial Iasi, cel de livrare a unor generatoare de caractere pentru post-productie si cel de livrare a unor statii de titraj on-line.
Oficialii francezi infiereaza smenurile din televiziune
Unul dintre tunurile care ar fi trebuit sa aiba loc in mandatul lui Tudor Giurgiu a fost licitatia pentru echipamentele necesare celor doua studiouri mici din noul corp de stiri. In trimestrul 3 al anului 2005 s-a organizat o licitatie pentru cumpararea de camere video
si transfocatoare, castigatoare fiind declarata compania franceza PBR, care a oferit camere video Thomson si transfocatoare Thales-Angenieux. Rezultatul licitatiei a fost castigat tuturor participantilor si s-a concretizat apoi intr-o Hotarare de adjudecare.
La cateva zile dupa, a aparut insa o contestatie care a dat peste cap toata procedura. O firma concurenta, care comercializa produse Sony, a invocat mai multe aspecte tehnice pentru care licitatia ar trebui anulata. Surprinzator, continutul acelei contestatii a fost sustinut de inginerul Gabriel Chirion, devenit ulterior director de departament la directia productie. In fine, la sfarsitul lui noiembrie 2005, dupa mai multe analize ale departamentului tehnic, se constata ca acea contestatie nu are sustinere. In consecinta, departamentul tehnic solicita reluarea contractului cu cei de la PBR, castigatorii de drept ai licitatiei.
Din noiembrie 2005 si pana in februarie 2006, contractul cu pricina nu este insa semnat, din dispozitia directa a lui Tudor Giurgiu. Motivele invocate de directorul TVR au fost numai de el stiute, el refuzand chiar si in prezent sa vorbeasca despre acel contract. Disperati ca nu au castig de cauza, cei de la Thomson au redactat o scrisoare catre Ambasada Frantei la Bucuresti, in care a fost prezentat tot filmul evenimentelor. Oficialii francezi au sesizat la randul lor autoritatilor din Romania acest smen, iar cateva saptamani mai tarziu s-a dat verde la incheierea contractului.
Scrisoarea francezilor, confirmata de evolutiile ulterioare
Printre aspectele infierate de cei de la Thomson se numara si favorizarea constanta de catre conducerea televiziunii publice a firmei O-Video SRL. Aceasta era exact cea care depusese contestatia de sicanare a francezilor.
Ca o coincidenta, recent a fost angajat la Televiziunea Romana un anume Bogdan Craciunescu, pe postul de sef serviciu tehnica. Acesta lucrase inainte pentru cei de la O-Video SRL. Varianta celor de la TVR, cu privire la contestatia depusa de cei de la O-Video, arunca pisica in curtea celor de la Ministerul de Finante, care au solutionat greu acest litigiu.
Este insa posibil ca demersul facut de reprezentantii statului francez la Bucuresti sa fi fost facut tocmai la acel minister.
De cånd a devenit director, Tudor Giurgiu a pus umarul la pricopsirea unora dintre actualii sai adjuncti. In repetate rånduri, conducerea postului public de televiziune a incercat blocarea unor licitatii, a dat unda verde unor contestatii facute dupa ureche si a tolerat derularea unor contracte in spatele carora se ascundeau angajati ai televiziunii. Astfel, in timp ce SRTv facea credite pentru plata salariilor, se acceptau tacit plati pentru firmele apropiatilor conducerii
Fostul consilier personal al presedintelui Tudor Giurgiu, devenit intre timp
si el director la postul public, a derulat in 2005 mai multe afaceri cu TVR. Firma la care acesta era unic actionar a livrat echipamente televiziunii si dupa numirea sa in functia de consilier. Pentru a preveni eventualele bårfe, directorul Horia Cazan a redactat un soi de „autodenunt“, in care recunoaste relatiile comerciale avute de firma sa cu SRTv si in care se angajeaza sa renunte la ele
In mandatul lui Tudor Giurgiu la TVR, licitatiile pentru achizitionarea de echipamente s-au facut mai mult dupa ureche si mai putin dupa ceea ce prevad scriptele. Actualul director tehnic al televiziunii publice, fost consilier al lui Giurgiu, a facut bani buni de pe urma contractelor dintre firma la care este unic actionar si TVR. In aceeasi perioada, reprezentantii unei mari companii producatoare de echipamente electronice au fost nevoiti sa apeleze la Ambasada Frantei la Bucuresti pentru ca toti cei din conducerea televiziunii sa semneze un contract cu ei, desi acestia cåstigasera legal o licitatie in acest sens.
In timp ce presedintele-director general al Televiziunii Romane se vaita ca societatea pe care o conduce a ramas fara bani, subordonatii sai se imbogatesc pe spatele postului public. Atat adjunctii lui Tudor Giurgiu, cat si alti directorasi sau specialisti din televiziune reprezinta interesele unor firme private care au contracte grase cu postul public. In baza acestor legaturi se blocheaza licitatii, se accepta contestatii facute pe picior si se scot din ecuatie firmele care nu corespund algoritmului din TVR.
Måna dreapta a lui Giurgiu a facut afaceri cu TVR
In ianuarie 2006, Horia Cazan a fost numit consilier al presedintelui-director general Tudor Giurgiu. Imediat dupa ce
s-a aflat de aceasta decizie, o parte dintre membrii Comitetului Director din SRTv au inceput sa conteste pe la colturi aceasta numire. Argumentul suprem era legat de afacerile pe care Cazan le avea cu televiziunea si care erau de notorietate. Acesta era actionarul unic si administratorul sereleului Convergence, care pe tot parcursul anului 2005 derulase contracte cu TVR.
Probabil pentru a crea un iz de legalitate acestei situatii, Horia Cazan a redactat un “autodenunt” pe care l-a trimis in februarie 2006 membrilor Comitetului Director. Acesta recunostea ca firma Convergence ii apartine si ca a avut contracte cu televiziunea, dar se angaja ca pe viitor sa nu mai participe la nicio procedura publica organizata de TVR. Au ramas insa in derulare trei dintre contractele adjudecate de Convergence: cel pentru dezvoltarea unui sistem de editare digitala, pentru studioul teritorial Iasi, cel de livrare a unor generatoare de caractere pentru post-productie si cel de livrare a unor statii de titraj on-line.
Oficialii francezi infiereaza smenurile din televiziune
Unul dintre tunurile care ar fi trebuit sa aiba loc in mandatul lui Tudor Giurgiu a fost licitatia pentru echipamentele necesare celor doua studiouri mici din noul corp de stiri. In trimestrul 3 al anului 2005 s-a organizat o licitatie pentru cumpararea de camere video
si transfocatoare, castigatoare fiind declarata compania franceza PBR, care a oferit camere video Thomson si transfocatoare Thales-Angenieux. Rezultatul licitatiei a fost castigat tuturor participantilor si s-a concretizat apoi intr-o Hotarare de adjudecare.
La cateva zile dupa, a aparut insa o contestatie care a dat peste cap toata procedura. O firma concurenta, care comercializa produse Sony, a invocat mai multe aspecte tehnice pentru care licitatia ar trebui anulata. Surprinzator, continutul acelei contestatii a fost sustinut de inginerul Gabriel Chirion, devenit ulterior director de departament la directia productie. In fine, la sfarsitul lui noiembrie 2005, dupa mai multe analize ale departamentului tehnic, se constata ca acea contestatie nu are sustinere. In consecinta, departamentul tehnic solicita reluarea contractului cu cei de la PBR, castigatorii de drept ai licitatiei.
Din noiembrie 2005 si pana in februarie 2006, contractul cu pricina nu este insa semnat, din dispozitia directa a lui Tudor Giurgiu. Motivele invocate de directorul TVR au fost numai de el stiute, el refuzand chiar si in prezent sa vorbeasca despre acel contract. Disperati ca nu au castig de cauza, cei de la Thomson au redactat o scrisoare catre Ambasada Frantei la Bucuresti, in care a fost prezentat tot filmul evenimentelor. Oficialii francezi au sesizat la randul lor autoritatilor din Romania acest smen, iar cateva saptamani mai tarziu s-a dat verde la incheierea contractului.
Scrisoarea francezilor, confirmata de evolutiile ulterioare
Printre aspectele infierate de cei de la Thomson se numara si favorizarea constanta de catre conducerea televiziunii publice a firmei O-Video SRL. Aceasta era exact cea care depusese contestatia de sicanare a francezilor.
Ca o coincidenta, recent a fost angajat la Televiziunea Romana un anume Bogdan Craciunescu, pe postul de sef serviciu tehnica. Acesta lucrase inainte pentru cei de la O-Video SRL. Varianta celor de la TVR, cu privire la contestatia depusa de cei de la O-Video, arunca pisica in curtea celor de la Ministerul de Finante, care au solutionat greu acest litigiu.
Este insa posibil ca demersul facut de reprezentantii statului francez la Bucuresti sa fi fost facut tocmai la acel minister.
Guvernul Tăriceanu - trimis la Curtea Constituţională
Democraţii ar putea să conteste Guvernul PNL - UDMR la Curtea Constituţională. Surse din PD, citate de Mediafax, spun că noile ministere din Guvern au apărut fără să aibă legi de înfiinţare, aşa cum prevăd normele contituţionale. Pentru ca Parlamentul să voteze restructurarea Guvernului, era necear să se înfiinţeze mai întâi cele 8 ministere noi, susţin sursele democrate.
Talpeş va sesiza joi Curtea Constituţională
Pe de altă parte, Ioan Talpeş a anunţat că va contesta joi la Curtea Constituţională „grava încălcare a Constituţiei care a avut loc prin votul acordat noului Cabinet”. S-a ajuns la una dintre cele mai spectaculoase situaţii din istoria politică a României, a declarat Talpeş, spunând că Tăriceanu nu mai poate fi nominalizat premier, pentru că Alianţa D.A. s-a rupt.
Conform Constituţiei, preşedintele Traian Băsescu ar trebuie să-l desemneze premier pe preşedintele PSD, Mircea Geoană, pentru că parlamentarii social-democraţi sunt majoritari în Parlament, a motivat Ioan Talpeş.
Boc lansează un nou atac la adresa Cabinetului Tăriceanu
Liderul PD Emil Boc a lansat un nou atac dur la adresa Cabinetului Tăriceanu. Potrivit Rompres, Boc a declarat „noul guvern este simbolul neprofesionalismului în România şi, în acelaşi timp
, al deturnării voinţei cetăţenilor. Este un guvern al trădării electoratului Alianţei şi a atins culmile neperformanţei în ceea ce priveşte componenţa”.
Democratul consideră că formula propusă de premier pentru guvernarea ţării arată că, în prezent, în România se preferă diletantismul în locul profesionalismului şi amatorismul în locul seriozităţii, scrie Rompres. În ceea ce priveşte viitoarea atitudine a democraţilor, preşedintele acestora a afirmat că vor ataca orice propunere a noului cabinet, care va fi în contradicţie cu interesele românilor.
Talpeş va sesiza joi Curtea Constituţională
Pe de altă parte, Ioan Talpeş a anunţat că va contesta joi la Curtea Constituţională „grava încălcare a Constituţiei care a avut loc prin votul acordat noului Cabinet”. S-a ajuns la una dintre cele mai spectaculoase situaţii din istoria politică a României, a declarat Talpeş, spunând că Tăriceanu nu mai poate fi nominalizat premier, pentru că Alianţa D.A. s-a rupt.
Conform Constituţiei, preşedintele Traian Băsescu ar trebuie să-l desemneze premier pe preşedintele PSD, Mircea Geoană, pentru că parlamentarii social-democraţi sunt majoritari în Parlament, a motivat Ioan Talpeş.
Boc lansează un nou atac la adresa Cabinetului Tăriceanu
Liderul PD Emil Boc a lansat un nou atac dur la adresa Cabinetului Tăriceanu. Potrivit Rompres, Boc a declarat „noul guvern este simbolul neprofesionalismului în România şi, în acelaşi timp
, al deturnării voinţei cetăţenilor. Este un guvern al trădării electoratului Alianţei şi a atins culmile neperformanţei în ceea ce priveşte componenţa”.
Democratul consideră că formula propusă de premier pentru guvernarea ţării arată că, în prezent, în România se preferă diletantismul în locul profesionalismului şi amatorismul în locul seriozităţii, scrie Rompres. În ceea ce priveşte viitoarea atitudine a democraţilor, preşedintele acestora a afirmat că vor ataca orice propunere a noului cabinet, care va fi în contradicţie cu interesele românilor.
Ţiriac jr. se însoară mâine cu Maria Marinescu
Ceea ce părea o bârfă mondenă, apoi o glumă de 1 aprilie, s-a concretizat într-o cununie-şoc. Ion Ion Ţiriac chiar se însoară cu Maria Marinescu! Ieri, cei doi au făcut o vizită la Primăria sectorului 1 pentru a-şi depune actele.
De ceva timp
, Maria Marinescu şi Ion Ion sunt văzuţi des împreună, în ipostaze care-i trădează drept iubiţi. Ultima dată, acum o săptămână, au fost văzuţi la o petrecere privată din clubul "Celia Bar", situat în centrul Capitalei. Ieri, însă, cei doi amorezi au pus la punct detaliile cununiei civile, extrem de apropiate.
În jurul prânzului, cuplul a mers la Primăria sectorului 1 unde şi-a depus actele necesare căsătoriei civile. Cununia anului ar urma să fie miercuri, la ora 10.00, cu toate că legea spune că programarea unui astfel de eveniment se face cu 15 zile înainte. După formalităţile de la oficiul stării civile, fosta iubită a lui Chivu a "fugit" la restaurantul "Casa de David", din zona Herăstrău, unde s-a întâlnit cu o prietenă blondă.
Mai bine de o jumătate de oră, Maria i-a povestit acesteia, în maşină, cum va deveni soţie de miliardar. Când chelnerul de la restaurant i-a adus punga cu mâncarea comandată, fetele s-au despărţit, iar Maria a plecat în trombă, spre noua locuinţă din cartierul Floreasca.
În tot acest timp, viitorul mire se pare că era în biroul
său cu un avocat şi stabilea posibilele "clauze" ale contractului prenupţial. Surse apropiate lui Ion Ion ne-au spus că juniorul e, de câteva zile, într-o stare euforică, iar tatăl lui, plecat cu afaceri în străinătate, a aflat abia ieri că urmează să devină socru.
Ion Ion a avut iubiri statornice
Ion Ion Ţiriac este unul dintre cei mai disputaţi burlaci din România, averea tatălui său, magnatul Ion Ţiriac, cel mai bogat om de afaceri român, contribuind decisiv la charmul său personal. Cu toate că statutul i-ar fi permis, Ţiriac jr. nu s-a dovedit un aventurier sentimental, remarcându-se mai degrabă prin relaţii amoroase statornice. Prima sa idilă care a atras atenţia publicului a fost cea cu Raluca Sandu, fiica preşedintelui FRF, Mircea Sandu.
După despărţirea de fosta jucătoare de tenis, a urmat o relaţie de şase ani cu Ileana Lazariuc, de care s-a despărţit anul trecut. De atunci, fiul cel mare al lui Ion Ţiriac nu a mai avut nici o legătură serioasă, cu toate că o parte a presei a speculat o logodnă secretă cu Andreia de la "Trident".
Designerul a avut numai iubiţi celebri
De cealaltă parte a baricadei, Maria are şi ea o colecţie de iubiţi celebri. Creatoarea a fost ani la rândul iubita omului de afaceri Boby Păunescu, pe care l-a pierdut în favoarea Monicăi Bârlădeanu.
În viaţa Mariei au apărut apoi Tudor Vasile, băiatul fostului premier al României, şi fotbalistul Cristi Chivu, de care s-a despărţit tocmai când se înteţiseră zvonurile de nuntă. Vedeta nu stă nici ea mai prejos la capitolul "pedigree", fiind fiica adoptivă a omului de afaceri Mihai Bujor Sion, nimeni altul decât cel considerat ca un fiu de fostul preşedinte al României, Ion Iliescu.
Ţiriac jr. i-a făcut cadou Mariei un Range Rover?
De câteva săptămâni, Maria Marinescu se afişează la volanul unui Range Rover sport, nou-nouţ. Se pare că bolidul, în valoare de aproximativ 80.000 de euro, este un cadou din partea viitorului ei soţ, Ion Ion Ţiriac. Deşi preţul automobilului este fabulos, pentru Maria nu poate fi decât o atenţie, ea declarându-se mare fan Aston Martin, o bijuterie pe patru roţi care poate depăşi lejer suma de 300.000 de euro.
După ce a depus actele la Starea Civilă de la Sectorul 1, Maria Marinescu s-a întâlnit cu o prietenă, şi-a cumpărat mâncare de la un restaurant din Herăstrău şi apoi s-a dus în noua sa locuinţă din cartierul Floreasca
De ceva timp
, Maria Marinescu şi Ion Ion sunt văzuţi des împreună, în ipostaze care-i trădează drept iubiţi. Ultima dată, acum o săptămână, au fost văzuţi la o petrecere privată din clubul "Celia Bar", situat în centrul Capitalei. Ieri, însă, cei doi amorezi au pus la punct detaliile cununiei civile, extrem de apropiate.
În jurul prânzului, cuplul a mers la Primăria sectorului 1 unde şi-a depus actele necesare căsătoriei civile. Cununia anului ar urma să fie miercuri, la ora 10.00, cu toate că legea spune că programarea unui astfel de eveniment se face cu 15 zile înainte. După formalităţile de la oficiul stării civile, fosta iubită a lui Chivu a "fugit" la restaurantul "Casa de David", din zona Herăstrău, unde s-a întâlnit cu o prietenă blondă.
Mai bine de o jumătate de oră, Maria i-a povestit acesteia, în maşină, cum va deveni soţie de miliardar. Când chelnerul de la restaurant i-a adus punga cu mâncarea comandată, fetele s-au despărţit, iar Maria a plecat în trombă, spre noua locuinţă din cartierul Floreasca.
În tot acest timp, viitorul mire se pare că era în biroul
său cu un avocat şi stabilea posibilele "clauze" ale contractului prenupţial. Surse apropiate lui Ion Ion ne-au spus că juniorul e, de câteva zile, într-o stare euforică, iar tatăl lui, plecat cu afaceri în străinătate, a aflat abia ieri că urmează să devină socru.
Ion Ion a avut iubiri statornice
Ion Ion Ţiriac este unul dintre cei mai disputaţi burlaci din România, averea tatălui său, magnatul Ion Ţiriac, cel mai bogat om de afaceri român, contribuind decisiv la charmul său personal. Cu toate că statutul i-ar fi permis, Ţiriac jr. nu s-a dovedit un aventurier sentimental, remarcându-se mai degrabă prin relaţii amoroase statornice. Prima sa idilă care a atras atenţia publicului a fost cea cu Raluca Sandu, fiica preşedintelui FRF, Mircea Sandu.
După despărţirea de fosta jucătoare de tenis, a urmat o relaţie de şase ani cu Ileana Lazariuc, de care s-a despărţit anul trecut. De atunci, fiul cel mare al lui Ion Ţiriac nu a mai avut nici o legătură serioasă, cu toate că o parte a presei a speculat o logodnă secretă cu Andreia de la "Trident".
Designerul a avut numai iubiţi celebri
De cealaltă parte a baricadei, Maria are şi ea o colecţie de iubiţi celebri. Creatoarea a fost ani la rândul iubita omului de afaceri Boby Păunescu, pe care l-a pierdut în favoarea Monicăi Bârlădeanu.
În viaţa Mariei au apărut apoi Tudor Vasile, băiatul fostului premier al României, şi fotbalistul Cristi Chivu, de care s-a despărţit tocmai când se înteţiseră zvonurile de nuntă. Vedeta nu stă nici ea mai prejos la capitolul "pedigree", fiind fiica adoptivă a omului de afaceri Mihai Bujor Sion, nimeni altul decât cel considerat ca un fiu de fostul preşedinte al României, Ion Iliescu.
Ţiriac jr. i-a făcut cadou Mariei un Range Rover?
De câteva săptămâni, Maria Marinescu se afişează la volanul unui Range Rover sport, nou-nouţ. Se pare că bolidul, în valoare de aproximativ 80.000 de euro, este un cadou din partea viitorului ei soţ, Ion Ion Ţiriac. Deşi preţul automobilului este fabulos, pentru Maria nu poate fi decât o atenţie, ea declarându-se mare fan Aston Martin, o bijuterie pe patru roţi care poate depăşi lejer suma de 300.000 de euro.
După ce a depus actele la Starea Civilă de la Sectorul 1, Maria Marinescu s-a întâlnit cu o prietenă, şi-a cumpărat mâncare de la un restaurant din Herăstrău şi apoi s-a dus în noua sa locuinţă din cartierul Floreasca
Se logodeste la vara
Sorana Mohamad, fosta componenta a trupei A.S.I.A., are planuri marete. Dupa ce s-a decis sa renunte la trupa A.S.I.A., Sorana se gandeste sa intre si mai serios in afaceri, dar si sa se casatoreasca anul viitor. Ea are o relatie de aproape un an cu Alex, un baiat de 24 de ani, cu care urmeaza sa se logodeasca in aceasta vara.
'Nu ma pot casatori momentan, pentru ca ma gandesc foarte serios sa dau anul acesta la Facultatea de Regie-Film. Nunta va avea loc la anul si trebuie sa fie "rupta din Rai", cum imi imaginam eu cand eram mica. Eu si iubitul meu, Alex, suntem impreuna de aproape un an si ne intelegem foarte bine. Ne-am decis ca in vara acestui an sa ne logodim in biserica, dar inca nu am stabilit o data precisa', ne-a spus Sorana cu privire la relatia ei de iubire pe care o are cu Alex, un baiat de varsta ei.
Vrea sa plece in Italia
'Eu am vrut sa ma retrag din trupa A.S.I.A., deoarece pentru mine a fost de-ajuns si nu mai aveam nici rabdare. A.S.I.A. e un capitol al copilariei mele. Nu o sa renunt niciodata la muzica, pentru ca e iubirea mea, dar consider ca trebuie sa fac o pauza, timp
de doi ani', a mai adaugat Sorana.
In acest timp, ea va merge in Italia pentru a fi 'antrenata' de un profesor personal, specializat in afaceri pe piata occidentala.
Sorana vrea sa-si deschida un magazin in Bucuresti si o firma de organizat evenimente.
'Nu ma pot casatori momentan, pentru ca ma gandesc foarte serios sa dau anul acesta la Facultatea de Regie-Film. Nunta va avea loc la anul si trebuie sa fie "rupta din Rai", cum imi imaginam eu cand eram mica. Eu si iubitul meu, Alex, suntem impreuna de aproape un an si ne intelegem foarte bine. Ne-am decis ca in vara acestui an sa ne logodim in biserica, dar inca nu am stabilit o data precisa', ne-a spus Sorana cu privire la relatia ei de iubire pe care o are cu Alex, un baiat de varsta ei.
Vrea sa plece in Italia
'Eu am vrut sa ma retrag din trupa A.S.I.A., deoarece pentru mine a fost de-ajuns si nu mai aveam nici rabdare. A.S.I.A. e un capitol al copilariei mele. Nu o sa renunt niciodata la muzica, pentru ca e iubirea mea, dar consider ca trebuie sa fac o pauza, timp
de doi ani', a mai adaugat Sorana.
In acest timp, ea va merge in Italia pentru a fi 'antrenata' de un profesor personal, specializat in afaceri pe piata occidentala.
Sorana vrea sa-si deschida un magazin in Bucuresti si o firma de organizat evenimente.
Cum a sacrificat-o Roman pe Mioara
Petre Roman si-a parasit familia fara preaviz. Asta este ceea ce adeclarat Mioara Roman intr-un interviu acordat in exclusivitate chiar fiicei sale
, Catinca, si difuzat in emisiunea "CanCana".
Catinca Roman a debutat, astfel, in cariera de prezentator tv odata cu relansarea postului tv, Romantica.
Ca sa atraga cat mai multi telespectatori, Catinca a convins-o pe mama ei, Mioara, sa ii declare, in exclusivitate, cum isi ingrijeste ranile dupa despartirea de cel care i-a fost timp de 30 de ani sot.
IN 24 DE ORE
"Petre a plecat de acasa in 24 de ore!", a spus Mioara Roman. "Nu a fost ca in alte cazuri in care casnicia se destrama dupa luni sau chiar ani de chin conjugal si se ajunge la un divort. Nu. Petre m-a luat prin surprindere. N-am stiut ce se intampla decat cu putin timp inainte ca el sa plece. Poate de asta el nici macar nu mai raspunde acum la telefon. Refuza sa vorbeasca cu vreun membru al familiei noastre", a continuat sotia politicianului.
NU POT SA CRED!
"Acum cand povestesc asta mi se pare ca vorbesc despre viata
altei persoane", s-a destainuit Mioara Roman. "Inca nu-mi vine sa cred ce
s-a intamplat. Asta poate si pentru ca, in ultimii ani am fost mai mult sotia lui decat propria mea persoana. Eram un cuplu reusit si diferenta de varsta nu a contat. Poate ca pentru el conteaza acum (n.r., Petre Roman este cu sase ani mai tanar decat Mioara Roman). Mi-a trebuit mult curaj sa ma casatoresc cu el. Eram deja divortata si aveam o fetita. In plus
, pe vremea aceea era mult mai greu sa divortezi decat este acum. Asa ca am asteptat 5 ani pana cand am luat aceasta decizie", s-a destainuit Mioara.
PROIECTE PERSONALE
Acum isi va concentra atentia asupra proiectelor incepute cu multi ani in urma si neterminate nici acum. Printre acestea se numara cartea despre viata traita alaturi de fostul premier si reluarea muncii la cursurile universitare. Daca pentru Mioara Roman acesta este al doilea interviu in care se destainuie, Petre Roman nu a vrut sa comenteze deloc cele intamplate de cand a iesit la iveala relatia extraconjugala cu solista Silvia Chifiriuc.
, Catinca, si difuzat in emisiunea "CanCana".
Catinca Roman a debutat, astfel, in cariera de prezentator tv odata cu relansarea postului tv, Romantica.
Ca sa atraga cat mai multi telespectatori, Catinca a convins-o pe mama ei, Mioara, sa ii declare, in exclusivitate, cum isi ingrijeste ranile dupa despartirea de cel care i-a fost timp de 30 de ani sot.
IN 24 DE ORE
"Petre a plecat de acasa in 24 de ore!", a spus Mioara Roman. "Nu a fost ca in alte cazuri in care casnicia se destrama dupa luni sau chiar ani de chin conjugal si se ajunge la un divort. Nu. Petre m-a luat prin surprindere. N-am stiut ce se intampla decat cu putin timp inainte ca el sa plece. Poate de asta el nici macar nu mai raspunde acum la telefon. Refuza sa vorbeasca cu vreun membru al familiei noastre", a continuat sotia politicianului.
NU POT SA CRED!
"Acum cand povestesc asta mi se pare ca vorbesc despre viata
altei persoane", s-a destainuit Mioara Roman. "Inca nu-mi vine sa cred ce
s-a intamplat. Asta poate si pentru ca, in ultimii ani am fost mai mult sotia lui decat propria mea persoana. Eram un cuplu reusit si diferenta de varsta nu a contat. Poate ca pentru el conteaza acum (n.r., Petre Roman este cu sase ani mai tanar decat Mioara Roman). Mi-a trebuit mult curaj sa ma casatoresc cu el. Eram deja divortata si aveam o fetita. In plus
, pe vremea aceea era mult mai greu sa divortezi decat este acum. Asa ca am asteptat 5 ani pana cand am luat aceasta decizie", s-a destainuit Mioara.
PROIECTE PERSONALE
Acum isi va concentra atentia asupra proiectelor incepute cu multi ani in urma si neterminate nici acum. Printre acestea se numara cartea despre viata traita alaturi de fostul premier si reluarea muncii la cursurile universitare. Daca pentru Mioara Roman acesta este al doilea interviu in care se destainuie, Petre Roman nu a vrut sa comenteze deloc cele intamplate de cand a iesit la iveala relatia extraconjugala cu solista Silvia Chifiriuc.
Teo l-a cerut de barbat pe Toto Cutugno
Teo Trandafir s-a intors duminica seara pe „sticla“ Romantica intr-un show-maraton de aproximativ cinci ore, care a avut loc la Circul Globus si unde vedeta a prezentat celor 500 de spectatori echipa noului canal de televiziune. Invitatul special al serii a fost artistul italian Toto Cutugno, care a aparut, in premiera la Bucuresti, cu un nou look, fiind tuns scurt si cu o caciulita pe cap.
Spectacolul-maraton „Întoarcerea Trandafirului“ a debutat cu o ploaie de artificii si de confetti, Teo multumind tuturor celor care, de-a lungul anilor, i-au daruit dragostea. Vedetele postului si-au facut aparitia rand pe rand, imbracate in toalete de seara si puse la patru ace. Nota discordanta a facut nonconformista Oana Zavoranu, care a adoptat o tinuta casual si a aparut in blugi. Vedetele Romantica au trecut, una cate una, pe canapea
, langa Teo si Tantelu’, pentru a-si prezenta emisiunile. Multi dintre ei sunt cantareti consacrati, precum Nicoleta Voica, Oana Sarbu, Catalin Crisan, sau incepatori ca Oana Zavoranu, care isi incearca talentul in ale televiziunii. Inainte de a trece la fapte, au facut ceea ce se pricep de minune, incantand audienta, pe deplin multumita de prestatia muzicala a veteranilor Catalin Crisan sau Oana Sarbu.
Oana Zavoranu a dansat cu doi stripperi
Lansata de curand si pe piata muzicala, Oana Zavoranu a aparut in arena Circului Globus insotita de doi stripperi care au dansat alaturi de ea, si a cantat, in varianta play-back, primul ei single „Lumea ma iubeste“. Pepe, extrem de multumit de prestatia consoartei sale
, nu si-a luat o clipa privirile de la ea. De altfel, cei doi au stat imbratisati pe tot parcursul show-ului, preferand sa se retraga, la un moment dat, din lumina reflectoarelor pe unul dintre scaunele
din sala. Andreea Banica, imbracata initial intr- o rochie neagra, lunga, foarte eleganta, a revenit la tinuta de scena care a consacrat-o: pantaloni scurti mulati si decolteu la vedere, prestand un nou single marca Laurentiu Duta. Andreea, care nu este o debutanta in televiziune, va prezenta, alaturi de Ionut Dolanescu, emisiunea „Departamentul Vedete“, in fiecare duminica seara la Romantica.
«Sunt fericita ca apar la televizor»
Folclorul românesc a fost si el reprezentat de Ionut Dolanescu, Gelu Voicu si Marius Ciprian Pop. Printre „romanticii“ postului se numara Raluca Moianu, care a venit de la TVR cu tot cu „Iarta-ma“, Irina Reisler, care ne va prezenta „Supravietuitorii“, Radu Nechit va tine la Romantica un „Jurnal public“, Monica Ropota cu emisiunea „Dama si valet de pica“. Toate vedetele au ales sa fie ajutate în prezentarea emisiunilor de trupe si artisti special invitati la circ, in ziua de Florii: Andra si Simplu, VH2, Marcel Pavel, Taraful din Clejani, dar si de trupe de balet si dans. Teo a cântat si ea, alaturi de trupa de fete Wassabi, piesa emisiunii „Teoviziunea“, compusa de Marius Moga.
„Deocamdata emisiunea nu aduce nimic nou. O senzatie noua pe care noi o avem deja. Plus ca îmi place mie sa apar la televizor. Pentru prima oara sunt fericita ca apar la televizor“, a declarat Teo Trandafir. „Suntem la începutul începuturilor, iar audientele nu sunt uriase, responsabilitatea nu este la fel de mare precum cea pe care o aveam la Pro TV sau Antena 1. Asa ca suntem foarte entuziasti“, a mai spus Teo.
Maia a recitat «Ratustele mele»
Un moment special a fost aparitia lui Teo alaturi de fiica ei, Maia. „Ea e!“- a exclamat emotionata Teo, care si-a prezentat fiica la insistentele prietenilor din sala. Ba chiar a reusit chiar sa o induplece pe Maia sa spuna si o poezie,“Ratustele mele“, pentru care a fost indelung aplaudata de cei prezenti la eveniment. De altfel, Maia a stat pana la sfarsitul show-ului, sustinandu-si mama din sala, spre deliciul publicului curios de a o cunoaste in sfarsit pe „cea mai de pret comoara“ a lui Teo.
«Italiano verro» a cåntat la chitara lui Pepe
Momentul culminant al show-ului a fost recitalul lui Toto Cutugno, invitat special al serii. Cu o infatisare tinereasca, tuns scurt si cu o caciulita pe cap, Toto Cutugno a avut parte si de o surpriza: grupul de copii
Meloritm, care a interpretat celebra melodia „Insieme“.
Cutugno a venit în graba la spectacol si si-a uitat propria chitara. Pepe, care cântase pe scena de la Circ cu câteva zeci de minute înaintea italianului, a fost cel care i-a venit în ajutor. Românul a luat chitara de la unul dintre instrumentistii care fac parte din trupa ce îl acompaniaza, iar Cutugno a cântat pe scena melodia sa, „Solo noi“, cu instrumentul împrumutat. Drept multumire, italianul a initiat, în culise, un recital improvizat, la care i s-a alaturat si Pepe.
Vizibil emotionata, directoarea de la Romantica, invitata la dans de sex
simbolul anilor ‘80, i-a spus in gluma lui Cutugno: „Acum trebuie sa ma iei de nevasta!“, insa italianul i-a aratat verigheta de pe deget.
Teo a dat o mana de ajutor celor care nu au inca un televizor sau poate unul singur, si acesta acaparat in majoritatea timpului de meciurile sotului. La sfarsitul serii, a oferit cate un televizor tuturor celor 500 de invitati prezenti la show-ul de la Circul Globus. Sa mearga Teo pe deviza „Castiga poporul cu televizorul“ sau a vrut sa fie un iepuras de Paste, oferind cadouri in avans celor care i-au dus dorul?
Spectacolul-maraton „Întoarcerea Trandafirului“ a debutat cu o ploaie de artificii si de confetti, Teo multumind tuturor celor care, de-a lungul anilor, i-au daruit dragostea. Vedetele postului si-au facut aparitia rand pe rand, imbracate in toalete de seara si puse la patru ace. Nota discordanta a facut nonconformista Oana Zavoranu, care a adoptat o tinuta casual si a aparut in blugi. Vedetele Romantica au trecut, una cate una, pe canapea
, langa Teo si Tantelu’, pentru a-si prezenta emisiunile. Multi dintre ei sunt cantareti consacrati, precum Nicoleta Voica, Oana Sarbu, Catalin Crisan, sau incepatori ca Oana Zavoranu, care isi incearca talentul in ale televiziunii. Inainte de a trece la fapte, au facut ceea ce se pricep de minune, incantand audienta, pe deplin multumita de prestatia muzicala a veteranilor Catalin Crisan sau Oana Sarbu.
Oana Zavoranu a dansat cu doi stripperi
Lansata de curand si pe piata muzicala, Oana Zavoranu a aparut in arena Circului Globus insotita de doi stripperi care au dansat alaturi de ea, si a cantat, in varianta play-back, primul ei single „Lumea ma iubeste“. Pepe, extrem de multumit de prestatia consoartei sale
, nu si-a luat o clipa privirile de la ea. De altfel, cei doi au stat imbratisati pe tot parcursul show-ului, preferand sa se retraga, la un moment dat, din lumina reflectoarelor pe unul dintre scaunele
din sala. Andreea Banica, imbracata initial intr- o rochie neagra, lunga, foarte eleganta, a revenit la tinuta de scena care a consacrat-o: pantaloni scurti mulati si decolteu la vedere, prestand un nou single marca Laurentiu Duta. Andreea, care nu este o debutanta in televiziune, va prezenta, alaturi de Ionut Dolanescu, emisiunea „Departamentul Vedete“, in fiecare duminica seara la Romantica.
«Sunt fericita ca apar la televizor»
Folclorul românesc a fost si el reprezentat de Ionut Dolanescu, Gelu Voicu si Marius Ciprian Pop. Printre „romanticii“ postului se numara Raluca Moianu, care a venit de la TVR cu tot cu „Iarta-ma“, Irina Reisler, care ne va prezenta „Supravietuitorii“, Radu Nechit va tine la Romantica un „Jurnal public“, Monica Ropota cu emisiunea „Dama si valet de pica“. Toate vedetele au ales sa fie ajutate în prezentarea emisiunilor de trupe si artisti special invitati la circ, in ziua de Florii: Andra si Simplu, VH2, Marcel Pavel, Taraful din Clejani, dar si de trupe de balet si dans. Teo a cântat si ea, alaturi de trupa de fete Wassabi, piesa emisiunii „Teoviziunea“, compusa de Marius Moga.
„Deocamdata emisiunea nu aduce nimic nou. O senzatie noua pe care noi o avem deja. Plus ca îmi place mie sa apar la televizor. Pentru prima oara sunt fericita ca apar la televizor“, a declarat Teo Trandafir. „Suntem la începutul începuturilor, iar audientele nu sunt uriase, responsabilitatea nu este la fel de mare precum cea pe care o aveam la Pro TV sau Antena 1. Asa ca suntem foarte entuziasti“, a mai spus Teo.
Maia a recitat «Ratustele mele»
Un moment special a fost aparitia lui Teo alaturi de fiica ei, Maia. „Ea e!“- a exclamat emotionata Teo, care si-a prezentat fiica la insistentele prietenilor din sala. Ba chiar a reusit chiar sa o induplece pe Maia sa spuna si o poezie,“Ratustele mele“, pentru care a fost indelung aplaudata de cei prezenti la eveniment. De altfel, Maia a stat pana la sfarsitul show-ului, sustinandu-si mama din sala, spre deliciul publicului curios de a o cunoaste in sfarsit pe „cea mai de pret comoara“ a lui Teo.
«Italiano verro» a cåntat la chitara lui Pepe
Momentul culminant al show-ului a fost recitalul lui Toto Cutugno, invitat special al serii. Cu o infatisare tinereasca, tuns scurt si cu o caciulita pe cap, Toto Cutugno a avut parte si de o surpriza: grupul de copii
Meloritm, care a interpretat celebra melodia „Insieme“.
Cutugno a venit în graba la spectacol si si-a uitat propria chitara. Pepe, care cântase pe scena de la Circ cu câteva zeci de minute înaintea italianului, a fost cel care i-a venit în ajutor. Românul a luat chitara de la unul dintre instrumentistii care fac parte din trupa ce îl acompaniaza, iar Cutugno a cântat pe scena melodia sa, „Solo noi“, cu instrumentul împrumutat. Drept multumire, italianul a initiat, în culise, un recital improvizat, la care i s-a alaturat si Pepe.
Vizibil emotionata, directoarea de la Romantica, invitata la dans de sex
simbolul anilor ‘80, i-a spus in gluma lui Cutugno: „Acum trebuie sa ma iei de nevasta!“, insa italianul i-a aratat verigheta de pe deget.
Teo a dat o mana de ajutor celor care nu au inca un televizor sau poate unul singur, si acesta acaparat in majoritatea timpului de meciurile sotului. La sfarsitul serii, a oferit cate un televizor tuturor celor 500 de invitati prezenti la show-ul de la Circul Globus. Sa mearga Teo pe deviza „Castiga poporul cu televizorul“ sau a vrut sa fie un iepuras de Paste, oferind cadouri in avans celor care i-au dus dorul?
Casnicie pe butuci
Tot mai multe persoane din anturajul familiei premierului declara insistent ca relatia dintre Ioana si Calin Popescu Tariceanu nu mai e deloc roza. In ultima perioada, poate si pe fondul crizei politice care l-a solicitat din plin, premierului i se reproseaza tot mai mult lipsa de acasa, starea de tensiune de care nu poate scapa nici in sinul familiei si in plus
, spun gurile rele, Tariceanu ar privi spre alte zari in care se intrevede o alta femeie, mai exact pe la PNL-filiala Bucuresti. Pe linga toate astea, Ioana Tariceanu este extrem de nemultumita de statutul ei de sotie mai mult casnica, lipsa de activitate intr-un domeniu placut, cum ar fi avocatura, punindu-si serios amprenta. Daca tot a inceput restructurarea Guvernului, e posibil ca in curind, premierul Tariceanu sa-si restructureze si nevasta. Nu e nici un secret ca primul ministru al României, pe numele sau complet Calin Constantin Anton Popescu Tariceanu, este la a patra casatorie si are doi copii
. Asupra primelor doua casnicii, alaturi de Cornelia si Livia, planeaza si acum misterul, insa in privinta celei cu Ioana, lucrurile sint oarecum la vedere. Cu mult mai tinara decit el, Ioana a acceptat in urma cu citiva ani, sa-i fie sotie lui Tariceanu, daruindu-i si un fiu. Lucrurile pareau sa mearga bine, tinara sotie de premier fiind o persoana destul de retrasa, de eleganta si la locul ei. Insa, odata cu trecerea timpului
, cu numirea ca prim-ministru a sotului, dar si renuntarea la meseria care ii place - avocatura - Ioanei Tariceanu i s-au cam schimbat orizonturile. Si problemele au inceput sa apara de ambele parti. Calin Popescu Tariceanu a devenit tot mai stresat de criza politica si de lupta cu Traian Basescu, iar Ioana tot mai plictisita de noua viata
. Faptul ca Ioana Tariceanu e nemultumita de actuala viata de sotie de premier a fost confirmat recent intr-o emisiune televizata. Insa eleganta si discretia care o caracterizeaza pe tinara sotie de premier au facut ca nu toate problemele cu care se confrunta aceasta sa iasa la iveala din declaratiile ei.
Regrete marturisite elegant
Invitata de Ion Cristoiu la emisiunea "Zig Zag", Ioana a spus ca regreta retragerea din avocatura, si ca i-a placut mai mult viata de dinaintea numirii sotului in functia de premier al României, umplindu-si timpul tinind gospodaria familiei si activind intr-o organizatie non-guvernamentala. Intr-un exces de sinceritate, Ioana Tariceanu a marturisit ca s-ar bucura daca sotul ei nu va mai fi seful Guvernului, intrcit va fi un cistig pentru familie. In emisiunea lui Cristoiu, tinara sotie de premier a parut o femeie extrem de trista, nemultumita mai ales de momentele de singuratate. Toate aceste lucruri par sa se fi acutizat in ultima vreme, sursele noastre sustinind ca familia Tariceanu e la un pas de destramare.
, spun gurile rele, Tariceanu ar privi spre alte zari in care se intrevede o alta femeie, mai exact pe la PNL-filiala Bucuresti. Pe linga toate astea, Ioana Tariceanu este extrem de nemultumita de statutul ei de sotie mai mult casnica, lipsa de activitate intr-un domeniu placut, cum ar fi avocatura, punindu-si serios amprenta. Daca tot a inceput restructurarea Guvernului, e posibil ca in curind, premierul Tariceanu sa-si restructureze si nevasta. Nu e nici un secret ca primul ministru al României, pe numele sau complet Calin Constantin Anton Popescu Tariceanu, este la a patra casatorie si are doi copii
. Asupra primelor doua casnicii, alaturi de Cornelia si Livia, planeaza si acum misterul, insa in privinta celei cu Ioana, lucrurile sint oarecum la vedere. Cu mult mai tinara decit el, Ioana a acceptat in urma cu citiva ani, sa-i fie sotie lui Tariceanu, daruindu-i si un fiu. Lucrurile pareau sa mearga bine, tinara sotie de premier fiind o persoana destul de retrasa, de eleganta si la locul ei. Insa, odata cu trecerea timpului
, cu numirea ca prim-ministru a sotului, dar si renuntarea la meseria care ii place - avocatura - Ioanei Tariceanu i s-au cam schimbat orizonturile. Si problemele au inceput sa apara de ambele parti. Calin Popescu Tariceanu a devenit tot mai stresat de criza politica si de lupta cu Traian Basescu, iar Ioana tot mai plictisita de noua viata
. Faptul ca Ioana Tariceanu e nemultumita de actuala viata de sotie de premier a fost confirmat recent intr-o emisiune televizata. Insa eleganta si discretia care o caracterizeaza pe tinara sotie de premier au facut ca nu toate problemele cu care se confrunta aceasta sa iasa la iveala din declaratiile ei.
Regrete marturisite elegant
Invitata de Ion Cristoiu la emisiunea "Zig Zag", Ioana a spus ca regreta retragerea din avocatura, si ca i-a placut mai mult viata de dinaintea numirii sotului in functia de premier al României, umplindu-si timpul tinind gospodaria familiei si activind intr-o organizatie non-guvernamentala. Intr-un exces de sinceritate, Ioana Tariceanu a marturisit ca s-ar bucura daca sotul ei nu va mai fi seful Guvernului, intrcit va fi un cistig pentru familie. In emisiunea lui Cristoiu, tinara sotie de premier a parut o femeie extrem de trista, nemultumita mai ales de momentele de singuratate. Toate aceste lucruri par sa se fi acutizat in ultima vreme, sursele noastre sustinind ca familia Tariceanu e la un pas de destramare.
Terri Irwin: „Viaţa fără Steve este foarte dificilă”
upă şase luni de la decesul soţului ei, „vânătorul de crocodili” Steve Irwin, Terri a declarat că încearcă din răsputeri să pună lucrurile în ordine şi să îşi îndeplinească aşa cum trebuie rolul de mamă singură. „Este extrem de dificil”, a recunoscut femeia de 42 de ani, pentru revista People. „O parte din mine aşteaptă în continuare ziua în care el va apărea din nou pe uşă”, a spus plină de emoţie Irwin, sâmbătă seara, la „Kids Choice Award”.
De la nefericitul accident din septembrie, Terri a rămas singură cu cei doi copii
pe care ea şi Steve îi au împreună, Bindi, 8 ani şi Bob, de numai 3 ani. Imaginea soţului este în continuare prezentă în cadrul familiei, a dezvăluit mama. „Avem atâtea filme cu Steve pe care le urmărim continuu. Este aproape ca şi cum ne-am întâlni zilnic”.
Fetiţa regretatului star tv, a fost cea care i-a înmânat premiul lui Justin Timberlake pentru cel mai bun solist din puctul de vedere al copiiilor. În timpul
discursului de mulţumire, starul a îmbrăţişat fetiţa şi a spus: „Este o onoare pentru mine să mă aflu alături de Bidi Irwin. Această copilă va schimba lumea”. Politicoasă, fetiţa i-a răspuns solistului printr-un simplu „mulţumesc!”.
Chiar dacă a fost obligată de destin să aibă grijă de copii de una singură, Terri a declarat că „a fi părinte a reuşit să aline durerea”. „Nu are importanţă cât de faimos eşti, odată ce devii părinte eşti ca toţi ceilalţi”, a mai adăugat soţia lui Steve Irwin. „Vânătorul de crocodili”, celebru în toată lumea datorită curajului şi operaţiunilor lui de salvare a reptilelor şi nu numai, a murit la vârsta de 44 de ani, după ce a fost înţepat de o pisică de mare în timp ce filma un documentar.
De la nefericitul accident din septembrie, Terri a rămas singură cu cei doi copii
pe care ea şi Steve îi au împreună, Bindi, 8 ani şi Bob, de numai 3 ani. Imaginea soţului este în continuare prezentă în cadrul familiei, a dezvăluit mama. „Avem atâtea filme cu Steve pe care le urmărim continuu. Este aproape ca şi cum ne-am întâlni zilnic”.
Fetiţa regretatului star tv, a fost cea care i-a înmânat premiul lui Justin Timberlake pentru cel mai bun solist din puctul de vedere al copiiilor. În timpul
discursului de mulţumire, starul a îmbrăţişat fetiţa şi a spus: „Este o onoare pentru mine să mă aflu alături de Bidi Irwin. Această copilă va schimba lumea”. Politicoasă, fetiţa i-a răspuns solistului printr-un simplu „mulţumesc!”.
Chiar dacă a fost obligată de destin să aibă grijă de copii de una singură, Terri a declarat că „a fi părinte a reuşit să aline durerea”. „Nu are importanţă cât de faimos eşti, odată ce devii părinte eşti ca toţi ceilalţi”, a mai adăugat soţia lui Steve Irwin. „Vânătorul de crocodili”, celebru în toată lumea datorită curajului şi operaţiunilor lui de salvare a reptilelor şi nu numai, a murit la vârsta de 44 de ani, după ce a fost înţepat de o pisică de mare în timp ce filma un documentar.
Patronul FC Argeş şi-a arătat „muşchii” în faţa poliţiştilor constănţeni
Cornel Penescu, patronul echipei de fotbal F.C. Argeş Piteşti, a făcut, ieri după amiază, un scandal monstru, în plină stradă, la intrarea în oraşul Basarabi, după ce a fost determinat de lucrătorii Poliţiei Rutiere să oprească maşina, întrucît depăşise limita legală de viteză. Potrivit anchetatorilor, omul de afaceri se îndrepta dinspre Constanţa către Piteşti la volanul limuzinei sale
, un Mercedes CLS 500, cînd a fost surprins de un radar gonind cu 131 km/ h. Penescu a refuzat să oprească la semnalul regulamentar al unui echipaj de poliţie, ba chiar i-a ironizat pe oamenii legii, în două rînduri, cînd a simulat că trage pe dreapta şi a demarat, de fiecare dată, în trombă, adresîndu-le injurii agenţilor de poliţie. Adevăratul scandal a avut loc, însă, la intrarea în oraşul Basarabi, cînd trei maşini de poliţie plecate în urmărirea lui au reuşit să blocheze limuzina patronului echipei F.C. Argeş. Supărat foc pe agenţii de circulaţie care nu l-au lăsat să-şi vadă de drum, Penescu a coborît din automobil şi s-a luat la ceartă cu ei. În jurul şoferului revoltat s-au strîns aproape 50 de localnici atraşi de tiradele acide
pe care omul de afaceri a început să le rostească. “Nu se poate aşa ceva, domnule. Îşi bat joc de mine. Poliţiştii m-au oprit şi mi-au cerut actele pentru că am depăşit viteza legală. Le-am spus că mă numesc Cornel Penescu şi că pot să-mi trimită amenda acasă, aşa cum se întîmplă în toate ţările civilizate. Ei mă ţin aici de o oră şi jumătate fără motiv. Normal că sînt supărat, după ce că aseară m-au furat arbitrii în meciul cu Farul, acum un poliţist îşi bate joc de mine şi mă ţine aici. Ei îmi spun că trebuie să plătesc amendă, dar mie cine îmi plăteşte ora pe care am pierdut-o aici?”, s-a plîns patronul furios. După ce şi-a tras puţin sufletul, Penescu a continuat la fel de vehement: „Sînteţi ridicoli! O să duc imaginile astea la Ministerul Public şi la Ministerul Administraţiei şi Internelor ca să se vadă cum şi-au bătut joc de mine poliţiştii! Sînteţi miliţieni, nu poliţişti!”. Cînd oamenii legii au încercat să-i explice că trebuie să aştepte întocmirea unui proces-verbal, Penescu a izbucnit din nou: „Procedura voastră este o bătaie de joc! Ne vedem la judecătorie! M-aţi verificat prin calculator, ştiţi cum mă cheamă, totul e clar, de ce nu mă lăsaţi să plec? Aici s-a născut un nou banc cu miliţieni! Acum îţi trebuie bodyguarzi ca să te păzeşti de poliţie...”. Întrebat de jurnalişti dacă i-a înjurat pe poliţişti, Penescu a negat, ba mai mult i-a acuzat pe agenţii de circulaţie că i-au adresat injurii şi că l-au bruscat. Cornel Penescu nu a ratat prilejul de a trimite cîteva săgeţi spre Gheorghe Bosînceanu, patronul formaţiei Farul Constanţa, pe care îl consideră vinovat pentru tot ce i s-a întîmplat ieri: „Cînd o veni Bosînceanu la Piteşti, o să-l tratez şi eu la fel. Dar eu am respect... Aşa se întîmplă cînd un om este prea puternic într-un oraş. Nu le e de ajuns că m-au furat arbitrii aseară şi mi-au luat două puncte, acum au pus şi poliţia pe mine”, a mai spus patronul lui FC Argeş, sorbit din priviri de spectatorii strînşi în jurul lui. Pentru că nu a oprit la semnalul regulamentar, lui Penescu i-a fost suspendat permisul pe o perioadă de 30 de zile, omul de afaceri primind şi o sancţiune contravenţională de 507 lei. Fiindcă le-a adresat injurii poliţiştilor, el va plăti o amendă de 500 de lei, în vreme ce pentru depăşirea vitezei legale cu 41 km/h va fi sancţionat cu şase puncte de penalizare.
, un Mercedes CLS 500, cînd a fost surprins de un radar gonind cu 131 km/ h. Penescu a refuzat să oprească la semnalul regulamentar al unui echipaj de poliţie, ba chiar i-a ironizat pe oamenii legii, în două rînduri, cînd a simulat că trage pe dreapta şi a demarat, de fiecare dată, în trombă, adresîndu-le injurii agenţilor de poliţie. Adevăratul scandal a avut loc, însă, la intrarea în oraşul Basarabi, cînd trei maşini de poliţie plecate în urmărirea lui au reuşit să blocheze limuzina patronului echipei F.C. Argeş. Supărat foc pe agenţii de circulaţie care nu l-au lăsat să-şi vadă de drum, Penescu a coborît din automobil şi s-a luat la ceartă cu ei. În jurul şoferului revoltat s-au strîns aproape 50 de localnici atraşi de tiradele acide
pe care omul de afaceri a început să le rostească. “Nu se poate aşa ceva, domnule. Îşi bat joc de mine. Poliţiştii m-au oprit şi mi-au cerut actele pentru că am depăşit viteza legală. Le-am spus că mă numesc Cornel Penescu şi că pot să-mi trimită amenda acasă, aşa cum se întîmplă în toate ţările civilizate. Ei mă ţin aici de o oră şi jumătate fără motiv. Normal că sînt supărat, după ce că aseară m-au furat arbitrii în meciul cu Farul, acum un poliţist îşi bate joc de mine şi mă ţine aici. Ei îmi spun că trebuie să plătesc amendă, dar mie cine îmi plăteşte ora pe care am pierdut-o aici?”, s-a plîns patronul furios. După ce şi-a tras puţin sufletul, Penescu a continuat la fel de vehement: „Sînteţi ridicoli! O să duc imaginile astea la Ministerul Public şi la Ministerul Administraţiei şi Internelor ca să se vadă cum şi-au bătut joc de mine poliţiştii! Sînteţi miliţieni, nu poliţişti!”. Cînd oamenii legii au încercat să-i explice că trebuie să aştepte întocmirea unui proces-verbal, Penescu a izbucnit din nou: „Procedura voastră este o bătaie de joc! Ne vedem la judecătorie! M-aţi verificat prin calculator, ştiţi cum mă cheamă, totul e clar, de ce nu mă lăsaţi să plec? Aici s-a născut un nou banc cu miliţieni! Acum îţi trebuie bodyguarzi ca să te păzeşti de poliţie...”. Întrebat de jurnalişti dacă i-a înjurat pe poliţişti, Penescu a negat, ba mai mult i-a acuzat pe agenţii de circulaţie că i-au adresat injurii şi că l-au bruscat. Cornel Penescu nu a ratat prilejul de a trimite cîteva săgeţi spre Gheorghe Bosînceanu, patronul formaţiei Farul Constanţa, pe care îl consideră vinovat pentru tot ce i s-a întîmplat ieri: „Cînd o veni Bosînceanu la Piteşti, o să-l tratez şi eu la fel. Dar eu am respect... Aşa se întîmplă cînd un om este prea puternic într-un oraş. Nu le e de ajuns că m-au furat arbitrii aseară şi mi-au luat două puncte, acum au pus şi poliţia pe mine”, a mai spus patronul lui FC Argeş, sorbit din priviri de spectatorii strînşi în jurul lui. Pentru că nu a oprit la semnalul regulamentar, lui Penescu i-a fost suspendat permisul pe o perioadă de 30 de zile, omul de afaceri primind şi o sancţiune contravenţională de 507 lei. Fiindcă le-a adresat injurii poliţiştilor, el va plăti o amendă de 500 de lei, în vreme ce pentru depăşirea vitezei legale cu 41 km/h va fi sancţionat cu şase puncte de penalizare.
Starea de sanatate a maramuresenilor va fi evaluata abia din iunie
Maramuresenii mai trebuie sa astepte inca doua luni ca sa isi poata face gratuit analizele pentru ca programul national de evaluare a starii de sanatate
, promovat de ministrul Eugen Nicolaescu, a fost din nou amanat. El ar fi trebuit sa inceapa in aceasta luna, dar oficialii de la Bucuresti au anuntat ca mai au nevoie de timp
ca sa il puna la punct.
Intarzierea cu care se aplica programul Nicolaescu le-a creat probleme medicilor
de familie maramureseni pentru ca multi dintre pacienti au amanat sa isi faca analizele in ideea in care vor putea beneficia de programarea gratuita promisa de ministru, iar acum li se adreseaza ca sa obtina facilitati.
“Nu stim prea multe despre program. Am fost anuntati ca va fi demarat la inceputul lunii iunie. Aceasta inseamna ca din luna mai ar trebui sa trimitem catre populatie aceste cupoane pentru medicii de familie si pentru laboratoare”, a aratat Calin Man, purtatorul de cuvant al Autoritatii de Sanatate Publica Maramures.
Surse medicale afirma ca programul ministrului sanatatii ar fi fost sortit din start esecului si ca el nu va putea fi pus in aplicare anul acesta. Se reproseaza in primul rand sumele mult prea mari pe care autoritatile centrale vor sa le deconteze pentru fiecare set de analize, multe din laboratoare refuzand aceste servicii.
Eugen Nicolaescu intentiona ca prin acest program sa se faca o evaluare nationala a starii de sanatate a populatiei si sa se creeze o baza de date foarte bine pusa la punct. S-a estimat ca actiunea va costa aproape 300 de milioane de euro, banii urmand sa fie stransi din taxa de viciu pe care o platesc consumatorii de alcool si tutun.
, promovat de ministrul Eugen Nicolaescu, a fost din nou amanat. El ar fi trebuit sa inceapa in aceasta luna, dar oficialii de la Bucuresti au anuntat ca mai au nevoie de timp
ca sa il puna la punct.
Intarzierea cu care se aplica programul Nicolaescu le-a creat probleme medicilor
de familie maramureseni pentru ca multi dintre pacienti au amanat sa isi faca analizele in ideea in care vor putea beneficia de programarea gratuita promisa de ministru, iar acum li se adreseaza ca sa obtina facilitati.
“Nu stim prea multe despre program. Am fost anuntati ca va fi demarat la inceputul lunii iunie. Aceasta inseamna ca din luna mai ar trebui sa trimitem catre populatie aceste cupoane pentru medicii de familie si pentru laboratoare”, a aratat Calin Man, purtatorul de cuvant al Autoritatii de Sanatate Publica Maramures.
Surse medicale afirma ca programul ministrului sanatatii ar fi fost sortit din start esecului si ca el nu va putea fi pus in aplicare anul acesta. Se reproseaza in primul rand sumele mult prea mari pe care autoritatile centrale vor sa le deconteze pentru fiecare set de analize, multe din laboratoare refuzand aceste servicii.
Eugen Nicolaescu intentiona ca prin acest program sa se faca o evaluare nationala a starii de sanatate a populatiei si sa se creeze o baza de date foarte bine pusa la punct. S-a estimat ca actiunea va costa aproape 300 de milioane de euro, banii urmand sa fie stransi din taxa de viciu pe care o platesc consumatorii de alcool si tutun.
Comuna Şieu a fost “înmatriculată”
Porţile de intrare” în comuna Şieu au fost schimbate, dând un nou look capitalei Văii Şieului. Administraţia locală a reuşit să “înmatriculeze” comuna, montând table de delimitare a teritoriului la intrare şi ieşire pe DJ 172, exact la hotarele de demarcaţie cu comunele învecinate, Şieuţ şi
Mărişelu. De asemenea, au fost montate indicatoare şi la pădurea de larice (un soi de brad), monument al naturii, la intrarea în localitatea Posmuş. În cel mai scurt timp
administraţia locală are în vedere montarea de table indicatoare la târgul de animale şi la cel de produse industriale. Costul tuturor acestor table indicatoare, utile pentru cei care vizitează sau tranzitează comuna, se ridică la suma de aproximativ 1500 de lei.
Mărişelu. De asemenea, au fost montate indicatoare şi la pădurea de larice (un soi de brad), monument al naturii, la intrarea în localitatea Posmuş. În cel mai scurt timp
administraţia locală are în vedere montarea de table indicatoare la târgul de animale şi la cel de produse industriale. Costul tuturor acestor table indicatoare, utile pentru cei care vizitează sau tranzitează comuna, se ridică la suma de aproximativ 1500 de lei.
Cordunenii, in tribuna oficiala cu sefii Iasului
Capii lumii interlope incep sa se calce pe bataturi, la propriu, cu cei mai importanti oficiali ai orasului. La ultimul meci din Copou, cel cu Universitatea Craiova, printre inaltele oficialitati iesene si sefii echipei craiovene erau si membri importanti ai clanului Cordunenilor: fostul campion european la lupte Costel Corduneanu si fratele sau Bogdanel, retinut zilele trecute in arest, flancati de personaje cu figuri dubioase din grupul lor.
Cum au ajuns acestia aici cind accesul la Tribuna Oficiala este strict controlat? Primarul spune ca a auzit si el linga cine s-a bucurat de golul Politehnicii si a cerut verificari. Oficialii clubului dau vina pe oaspeti, care ar fi solicitat mai multe invitatii la Tribuna Oficiala, unele din acestea ajungind, nu se stie cum, la Corduneni. "Ar fi fost indecent sa le triem invitatii", spune un oficial al echipei iesene.
Lumea interlopa ieseana a ajuns si in tribuna oficiala a stadionului alaturi de cei mai importanti oameni ai orasului si de sefi ai Politiei. Membri de vaza
ai clanului Corduneanu au vazut simbata meciul dintre Poli Iasi si Universitatea Craiova din fotoliile
rezervate oficialitatilor. Printre edilii sefi - primar si viceprimar - si directori ori sefi de institutii locale, cei prezenti la stadion au putut remarca si un numeros grup ce ii avea in mijloc pe doi lideri ai clanului Cordunenilor. Fostul campion european la lupte libere Costel Corduneanu si fratele sau, Bogdanel Tofan (fost Corduneanu, stateau confortabil chiar in primele rinduri de la Tribuna Oficiala. In partea opusa a tribunei, primarul Gheorghe Nichita privea si el meciul, dar din picioare. Oficialii clubului din Dealul Copoului sustin ca membrii clanului Corduneanu au intrat pe baza de invitatie, insa pe locurile rezervate reprezentantilor Universitatii Craiova. "Eu am intirziat la meci. Cind am ajuns, m-am dus alaturi de oamenii pe care ii cunosc si alaturi de care vad meciurile. Am auzit si eu despre o serie de persoane si m-am interesat la sfirsitul meciului", a declarat primarul Nichita.
"Aveau invitatii in regula"
La tribuna oficiala a Stadionului "Emil Alexandrescu" au acces de obicei doar oficialitati ale cluburilor de fotbal sau ale administratiei locale. "Am vazut si noi ca in zona rezervata oaspetilor au stat, in afara oficialilor clubului craiovean, si citeva persoane cu o tinuta ciudata. Chiar daca nu a aparut nici un incident major, iar comportamentul lor a fost decent, am fost sesizati pe aceasta tema. Prezenta persoanelor amintite a fost posibila pentru ca Universitatea a solicitat 15 locuri la tribuna oficiala. Noi ne-am facut datoria de gazde, dindu-i reprezentantului oltenilor invitatiile solicitate. Ar fi fost indecent ca apoi sa le triem intrarea in functie de aspectul persoanelor ce aveau invitatiile in regula", a comentat un oficial al gruparii din Dealul Copoului. El nu a dat insa nici o explicatie despre cum au putut ajunge cei doi membri ai clanului Corduneanu in delegatia Craiovei. Alaturi de membrii clanului Corduneanu, au putut fi observate mai multe importante oficialitati locale. Astfel, in tribuna oficiala a stadionului au putut fi vazuti primarul Gheorghe Nichita, viceprimarul Constantin Neculau, comisarul sef Petru Frunza, seful Politiei Rutiere, Cosmin Coman, directorul de strategii al Primariei, Constantin Ciofu, directorul UFET din cadrul CET, consilierul local PSD Romeo Olteanu, Victorel Lupu, directorul economic al Primariei, consilierul local PSD Vasile Munteanu, avocatul Adrian Mogos, decanul Baroului Iasi, sau Vasile Simionas, fost antrenor al Politehnicii. "Cei de la club mi-au spus ca au fost persoane care au intrat cu grupul celor de la Craiova. Din 15 locuri, cite au fost acordate Craiovei, 7 au fost ocupate de persoane din Iasi. Totul a fost conform protocolului dintre cluburi. Nu este treaba noastra cine a intrat cu ei, ci a Craiovei", a explicat Nichita. El a mai spus ca intentioneaza sa discute cu sefii Politehnicii pentru a evita astfel de situatii. "Tribuna oficiala e pentru oficialitati. Am spus-o de multe ori, dar din pacate nimeni nu asculta. Nu poti sa impui unei echipe ce reprezentanti sa trimita, dar era bine daca am fi stiut. E o scapare a celor de la club. Pe viitor, daca vor mai da invitatii la cluburi, sa intrebe cine le foloseste", a completat Nichita. Si consilierul local Olteanu, director al SC Fotbal SA, societatea Primariei infiintata pentru sprijinirea echipei, sustine ca nu a stiut de prezenta membrilor clanului Corduneanu la meci. "Am aflat dupa partida. Eu nu ii cunosc personal, dar am ramas stupefiat cind am auzit. Nu stiu cum au ajuns acolo", a precizat Olteanu.
"Palmaresul" Cordunenilor
Dupa 1990, clanul Corduneanu s-a facut cunoscut in toata Europa. Pina in 2004, fratii Corduneanu si-au imbogatit nu doar conturile, ci si "palmaresul infractional" sub diverse acuzatii. Despre cei sapte frati Corduneanu s-a auzit in Franta, Italia, Germania si Polonia. Au fost cercetati de nemti pentru hotii la drumul mare. Pe urmele lor au fost si anchetatorii francezi si carabinierii italieni, pentru jafuri, batai in baruri si acte de vandalism. Lideri ai unui grup de sportivi de performanta, Cordunenii au fost acuzati ca au terorizat romanii care tranzitau Polonia, carora le luau banii si bijuteriile. In 1998, in orasul francez Grenoble, Cordunenii au lasat praf in urma dupa zeci de jafuri, spargeri si furturi de masini. Un an mai tirziu, unii dintre ei au ajuns in atentia
politistilor ieseni sub acuzatia de vatamare corporala. Dupa anul 2000, membrii clanului Corduneanu au fost cercetati si judecati pentru santaj si trafic
de droguri.
Cum au ajuns acestia aici cind accesul la Tribuna Oficiala este strict controlat? Primarul spune ca a auzit si el linga cine s-a bucurat de golul Politehnicii si a cerut verificari. Oficialii clubului dau vina pe oaspeti, care ar fi solicitat mai multe invitatii la Tribuna Oficiala, unele din acestea ajungind, nu se stie cum, la Corduneni. "Ar fi fost indecent sa le triem invitatii", spune un oficial al echipei iesene.
Lumea interlopa ieseana a ajuns si in tribuna oficiala a stadionului alaturi de cei mai importanti oameni ai orasului si de sefi ai Politiei. Membri de vaza
ai clanului Corduneanu au vazut simbata meciul dintre Poli Iasi si Universitatea Craiova din fotoliile
rezervate oficialitatilor. Printre edilii sefi - primar si viceprimar - si directori ori sefi de institutii locale, cei prezenti la stadion au putut remarca si un numeros grup ce ii avea in mijloc pe doi lideri ai clanului Cordunenilor. Fostul campion european la lupte libere Costel Corduneanu si fratele sau, Bogdanel Tofan (fost Corduneanu, stateau confortabil chiar in primele rinduri de la Tribuna Oficiala. In partea opusa a tribunei, primarul Gheorghe Nichita privea si el meciul, dar din picioare. Oficialii clubului din Dealul Copoului sustin ca membrii clanului Corduneanu au intrat pe baza de invitatie, insa pe locurile rezervate reprezentantilor Universitatii Craiova. "Eu am intirziat la meci. Cind am ajuns, m-am dus alaturi de oamenii pe care ii cunosc si alaturi de care vad meciurile. Am auzit si eu despre o serie de persoane si m-am interesat la sfirsitul meciului", a declarat primarul Nichita.
"Aveau invitatii in regula"
La tribuna oficiala a Stadionului "Emil Alexandrescu" au acces de obicei doar oficialitati ale cluburilor de fotbal sau ale administratiei locale. "Am vazut si noi ca in zona rezervata oaspetilor au stat, in afara oficialilor clubului craiovean, si citeva persoane cu o tinuta ciudata. Chiar daca nu a aparut nici un incident major, iar comportamentul lor a fost decent, am fost sesizati pe aceasta tema. Prezenta persoanelor amintite a fost posibila pentru ca Universitatea a solicitat 15 locuri la tribuna oficiala. Noi ne-am facut datoria de gazde, dindu-i reprezentantului oltenilor invitatiile solicitate. Ar fi fost indecent ca apoi sa le triem intrarea in functie de aspectul persoanelor ce aveau invitatiile in regula", a comentat un oficial al gruparii din Dealul Copoului. El nu a dat insa nici o explicatie despre cum au putut ajunge cei doi membri ai clanului Corduneanu in delegatia Craiovei. Alaturi de membrii clanului Corduneanu, au putut fi observate mai multe importante oficialitati locale. Astfel, in tribuna oficiala a stadionului au putut fi vazuti primarul Gheorghe Nichita, viceprimarul Constantin Neculau, comisarul sef Petru Frunza, seful Politiei Rutiere, Cosmin Coman, directorul de strategii al Primariei, Constantin Ciofu, directorul UFET din cadrul CET, consilierul local PSD Romeo Olteanu, Victorel Lupu, directorul economic al Primariei, consilierul local PSD Vasile Munteanu, avocatul Adrian Mogos, decanul Baroului Iasi, sau Vasile Simionas, fost antrenor al Politehnicii. "Cei de la club mi-au spus ca au fost persoane care au intrat cu grupul celor de la Craiova. Din 15 locuri, cite au fost acordate Craiovei, 7 au fost ocupate de persoane din Iasi. Totul a fost conform protocolului dintre cluburi. Nu este treaba noastra cine a intrat cu ei, ci a Craiovei", a explicat Nichita. El a mai spus ca intentioneaza sa discute cu sefii Politehnicii pentru a evita astfel de situatii. "Tribuna oficiala e pentru oficialitati. Am spus-o de multe ori, dar din pacate nimeni nu asculta. Nu poti sa impui unei echipe ce reprezentanti sa trimita, dar era bine daca am fi stiut. E o scapare a celor de la club. Pe viitor, daca vor mai da invitatii la cluburi, sa intrebe cine le foloseste", a completat Nichita. Si consilierul local Olteanu, director al SC Fotbal SA, societatea Primariei infiintata pentru sprijinirea echipei, sustine ca nu a stiut de prezenta membrilor clanului Corduneanu la meci. "Am aflat dupa partida. Eu nu ii cunosc personal, dar am ramas stupefiat cind am auzit. Nu stiu cum au ajuns acolo", a precizat Olteanu.
"Palmaresul" Cordunenilor
Dupa 1990, clanul Corduneanu s-a facut cunoscut in toata Europa. Pina in 2004, fratii Corduneanu si-au imbogatit nu doar conturile, ci si "palmaresul infractional" sub diverse acuzatii. Despre cei sapte frati Corduneanu s-a auzit in Franta, Italia, Germania si Polonia. Au fost cercetati de nemti pentru hotii la drumul mare. Pe urmele lor au fost si anchetatorii francezi si carabinierii italieni, pentru jafuri, batai in baruri si acte de vandalism. Lideri ai unui grup de sportivi de performanta, Cordunenii au fost acuzati ca au terorizat romanii care tranzitau Polonia, carora le luau banii si bijuteriile. In 1998, in orasul francez Grenoble, Cordunenii au lasat praf in urma dupa zeci de jafuri, spargeri si furturi de masini. Un an mai tirziu, unii dintre ei au ajuns in atentia
politistilor ieseni sub acuzatia de vatamare corporala. Dupa anul 2000, membrii clanului Corduneanu au fost cercetati si judecati pentru santaj si trafic
de droguri.
Final de anchetă la „Casa Prieteniei“
Preşedintele, vicepreşedintele şi membrii Comisiei pentru Protecţia Copilului Braşov vor fi sancţionaţi * S-a dispus cercetarea
administrativă şi stabilirea răspunderii disciplinare a directorului general al DGASPC Braşov, de la acea vreme, Luminiţa Târziu
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului a făcut ieri publice concluziile raportului de control desfăşurat la centrul de plasament „Casa Prieteniei“ din Codlea, unde o fată de 13 ani a născut, la 1 februarie, anul acesta, un copil, tatăl nou-născutului fiind un adolescent de 15 ani, internat în acelaşi centru. Conform raportului, a fost verificat contextul care a favorizat întreţinerea de relaţii sexuale
între cei doi copii
în incinta centrului, fiind făcută totodată şi o evaluare generală a centrului de la Codlea privind condiţiile de creştere şi educare oferite copiilor, modul în care aceştia sînt informaţi în legătură cu drepturile lor sau modalitatea de instrumentare a abuzurilor.
Acuzaţii
Corpul de control a mai constatat că nici condiţiile oferite în centrul de plasament nu răspund nevoilor copiilor, fiind astfel încălcate standardele minime obligatorii privind serviciile de protecţie a copilului în sistem rezidenţial, iar conducerea centrului nu a putut face dovada modului de organizare a activităţilor de educaţie derulate cu copiii de acolo. „În situaţia în care în centrul de plasament au fost derulate programe de educaţie sexuală, acestea au fost ineficiente, din cauza refuzului copiilor de a folosi metodele de contracepţie. Mai mult decît atît, copiii nu sînt responsabilizaţi în legătură cu riscul la care se expun prin nefolosirea mijloacelor contraceptive“, se mai arată în raport. Inspectorii autorităţii au mai constat o serie de nereguli la nivelul DGASPC Braşov printre care disfuncţionalităţi legate de îndeplinirea obligaţiei de a asigura încadrarea în totalitate a personalului de specialitate, precum şi a obligaţiilor referitoare la cercetarea contextului care a favorizat producerea faptelor, demararea cu întîrziere a procedurii de selecţie a personalului vacant din centrul de plasament.
Salarizarea proastă descurajează
În plus
, conducerea DGASPC a fost acuzată că nu a dispus cercetarea contextului în care s-a produs
evenimentul şi a persoanelor care se fac vinovate de lipsa de supraveghere a celor doi copii şi nici nu a sesizat organele de urmărire penală în legătură cu săvîrşirea unei fapte prevăzute de legea penală, respectiv raport sexual cu o minoră. „Explicaţia că lipsa de personal a favorizat incidentul menţionat, precum şi alte incidente privind comportamente nedorite, este reală. Nu este adevărat însă că nu a existat interes pentru organizarea de concursuri, chiar corpul de control constatînd că după cinci concursuri există nouă posturi vacante. Salarizarea slabă, lipsa de motivaţie şi dificultatea muncii de educator într-un centru reprezintă tot atîtea cauze ale dezinteresului pentru oferta de locuri de muncă a DGASPC. Am sesizat instanţa de judecată cu privire la plasamentul minorei la Casa Mamei, iar în cererea formulată au fost precizate motivele transferului, sarcina şi relaţiile sexuale. Menţionez că toate cauzele în Tribunalul de Minori se judecă în prezenţa procurorului, care în acest mod a fost sesizat implicit. Cu toate acestea, cauza nu s-a cercetat sub aspectul infracţional, dosarul băiatului finalizîndu-se cu rezoluţia de neîncepere a urmăririi penale. De altfel, din miile de naşteri care au avut ca autoare mame sub 15 ani în anul 2006, cîte oare au fost urmate de dosare penale?“, a declarat Liana Branişte, director executiv adjunct pe protecţia copilului.
Propuneri şi sancţiuni
ANPDC a făcut o serie de propuneri pentru îmbunăţirea activităţii şi remedierea disfuncţionalităţilor constatate, acestea referindu-se la sancţionarea disciplinară a preşedintelui, vicepreşedintelui şi membrilor Comisiei pentru Protecţia Copilului (CPC) Braşov care au dispus măsuri de plasament la centrul de plasament ,,Casa Prieteniei’’ Codlea cu încălcarea unor prevederi legale. „Orice control mă bucură în mod deosebit, atunci cînd e vorba despre unul profesionist, pentru că întotdeauna ai multe de învăţat. Din păcate, am citit o notă de control care nu mi-a fost adusă la cunoştinţă în calitate de preşedinte al CPC, fiind reţinută ca încălcare a hotărîrii 1434/2004 faptul că nu s-au dispus plasamente la Casa Prieteniei cu acordul părinţilor în 17 dosare cu care comisia a fost sesizată. Raportul se referă la un număr de 28 de reevaluări. Urmează să identificăm noi cele 17 cazuri în care măsura de plasament a fost reevaluată fără acordul părinţilor. Nu cred că membrii CPC, persoane care reprezintă instituţii conform legii, sînt oameni care pot să treacă cu vederea cadrul legal. În momentul în care voi primi nota de control, voi convoca comisia pentru analiza şi dezbaterea ei. Mai mult, CPC va face publice propriile constatări, pentru că aici e vorba de o lipsă gravă de comunicare între membrii CPC şi ANPDC, în condiţiile în care o notă de control ajunge mai repede în posesia mediei decît în posesia celor acuzaţi“, a declarat Mariana Tihărău, preşedintele Comisiei pentru Protecţia Copilului.
Încadrări fără fond şi fără formă
S-a dispus cercetarea administrativă şi stabilirea răspunderii disciplinare a directorului general al DGASPC Braşov, de la acea vreme, Luminiţa Târziu, şi au fost sesizate organele de urmărire penală pentru a verifica dacă fapta fostului director general, a fostului şef de centru precum şi a directorului general adjunct de a nu sesiza organele de urmărire penală despre săvîrşirea unei fapte prevăzute de legea penală, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, faptă prevăzută şi pedepsită de articolul 246 Cod penal. „Nu mi s-a adus la cunoştinţă că aş fi cercetată administrativ disciplinar sau penal. Pînă în prezent nimeni, mai ales corpul de control, nu mi-a cerut nicio declaraţie, sau banala notă explicativă, chestiune de procedură sine qua non într-un act de control. În plus, corpul de control nu a ţinut cont decît de reorganizarea DGASPC operată în 2006, omiţînd reorganizarea din 2005, de care nici nu a întrebat. Din punct de vedere legal, orice organizare şi reorganizare se face în baza unei hotărîri a Consiliului Judeţean, existînd două hotărîri în acest sens pe care le-am pus în aplicare. Celelalte aspecte sînt sesizate superficial, iar încadrările juridice sînt eronate, atît ca fond, cît şi ca formă“, a precizat Luminiţa Târziu, director executiv adjunct DGASPC.
Copii părinţi
* Cei doi copii deveniţi părinţi la 13, respectiv 15 ani s-au cunoscut la centrul de plasament din Codlea şi, după cum au spus chiar ei, s-au îndrăgostit unul de altul. Au întreţinut relaţii sexuale, dar n-au ştiut să se protejeze. Nimeni din centru n-a observat sarcina fetei decît atunci cînd ajunsese deja în luna a cincea. Două luni mai tîrziu, copila a fost mutată la un adăpost special pentru mame cu copii mici. La 1 februarie a născut un copil sănătos. Conducerea Direcţiei pentru Protecţia Copilului Braşov spune că atît părinţii, cît şi copilul nou-născut sînt atent supravegheaţi, fata care a născut fiind internată la „Casa Mamei“, unde este consiliată de specialişti. Tatăl a recunoscut copilul, iar Parchetul pentru Minori, care a cercetat cazul, a decis că băiatul nu poate fi tras la răspundere deoarece nu avea discernămînt în momentul faptei.
„Autoritatea este decisă să pună ordine în sistem chiar şi acolo unde credem că lucrurile merg foarte bine. Legislaţia în vigoare este foarte clară, are sancţiuni, le vom aplica şi vreau să vă spun că tot ce facem de acum înainte în domeniul legislaţiei prevede sancţiuni care vor fi aplicate de la preşedintele Consiliului Judeţean pînă la toţi cei care sînt implicaţi în sistemul de protecţie socială şi protecţia copilului. Nu este normal să existe atîtea cazuri de abuz şi nimeni să nu fie pedepsit.“
Bogdan Panait, secretar de stat,
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului
administrativă şi stabilirea răspunderii disciplinare a directorului general al DGASPC Braşov, de la acea vreme, Luminiţa Târziu
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului a făcut ieri publice concluziile raportului de control desfăşurat la centrul de plasament „Casa Prieteniei“ din Codlea, unde o fată de 13 ani a născut, la 1 februarie, anul acesta, un copil, tatăl nou-născutului fiind un adolescent de 15 ani, internat în acelaşi centru. Conform raportului, a fost verificat contextul care a favorizat întreţinerea de relaţii sexuale
între cei doi copii
în incinta centrului, fiind făcută totodată şi o evaluare generală a centrului de la Codlea privind condiţiile de creştere şi educare oferite copiilor, modul în care aceştia sînt informaţi în legătură cu drepturile lor sau modalitatea de instrumentare a abuzurilor.
Acuzaţii
Corpul de control a mai constatat că nici condiţiile oferite în centrul de plasament nu răspund nevoilor copiilor, fiind astfel încălcate standardele minime obligatorii privind serviciile de protecţie a copilului în sistem rezidenţial, iar conducerea centrului nu a putut face dovada modului de organizare a activităţilor de educaţie derulate cu copiii de acolo. „În situaţia în care în centrul de plasament au fost derulate programe de educaţie sexuală, acestea au fost ineficiente, din cauza refuzului copiilor de a folosi metodele de contracepţie. Mai mult decît atît, copiii nu sînt responsabilizaţi în legătură cu riscul la care se expun prin nefolosirea mijloacelor contraceptive“, se mai arată în raport. Inspectorii autorităţii au mai constat o serie de nereguli la nivelul DGASPC Braşov printre care disfuncţionalităţi legate de îndeplinirea obligaţiei de a asigura încadrarea în totalitate a personalului de specialitate, precum şi a obligaţiilor referitoare la cercetarea contextului care a favorizat producerea faptelor, demararea cu întîrziere a procedurii de selecţie a personalului vacant din centrul de plasament.
Salarizarea proastă descurajează
În plus
, conducerea DGASPC a fost acuzată că nu a dispus cercetarea contextului în care s-a produs
evenimentul şi a persoanelor care se fac vinovate de lipsa de supraveghere a celor doi copii şi nici nu a sesizat organele de urmărire penală în legătură cu săvîrşirea unei fapte prevăzute de legea penală, respectiv raport sexual cu o minoră. „Explicaţia că lipsa de personal a favorizat incidentul menţionat, precum şi alte incidente privind comportamente nedorite, este reală. Nu este adevărat însă că nu a existat interes pentru organizarea de concursuri, chiar corpul de control constatînd că după cinci concursuri există nouă posturi vacante. Salarizarea slabă, lipsa de motivaţie şi dificultatea muncii de educator într-un centru reprezintă tot atîtea cauze ale dezinteresului pentru oferta de locuri de muncă a DGASPC. Am sesizat instanţa de judecată cu privire la plasamentul minorei la Casa Mamei, iar în cererea formulată au fost precizate motivele transferului, sarcina şi relaţiile sexuale. Menţionez că toate cauzele în Tribunalul de Minori se judecă în prezenţa procurorului, care în acest mod a fost sesizat implicit. Cu toate acestea, cauza nu s-a cercetat sub aspectul infracţional, dosarul băiatului finalizîndu-se cu rezoluţia de neîncepere a urmăririi penale. De altfel, din miile de naşteri care au avut ca autoare mame sub 15 ani în anul 2006, cîte oare au fost urmate de dosare penale?“, a declarat Liana Branişte, director executiv adjunct pe protecţia copilului.
Propuneri şi sancţiuni
ANPDC a făcut o serie de propuneri pentru îmbunăţirea activităţii şi remedierea disfuncţionalităţilor constatate, acestea referindu-se la sancţionarea disciplinară a preşedintelui, vicepreşedintelui şi membrilor Comisiei pentru Protecţia Copilului (CPC) Braşov care au dispus măsuri de plasament la centrul de plasament ,,Casa Prieteniei’’ Codlea cu încălcarea unor prevederi legale. „Orice control mă bucură în mod deosebit, atunci cînd e vorba despre unul profesionist, pentru că întotdeauna ai multe de învăţat. Din păcate, am citit o notă de control care nu mi-a fost adusă la cunoştinţă în calitate de preşedinte al CPC, fiind reţinută ca încălcare a hotărîrii 1434/2004 faptul că nu s-au dispus plasamente la Casa Prieteniei cu acordul părinţilor în 17 dosare cu care comisia a fost sesizată. Raportul se referă la un număr de 28 de reevaluări. Urmează să identificăm noi cele 17 cazuri în care măsura de plasament a fost reevaluată fără acordul părinţilor. Nu cred că membrii CPC, persoane care reprezintă instituţii conform legii, sînt oameni care pot să treacă cu vederea cadrul legal. În momentul în care voi primi nota de control, voi convoca comisia pentru analiza şi dezbaterea ei. Mai mult, CPC va face publice propriile constatări, pentru că aici e vorba de o lipsă gravă de comunicare între membrii CPC şi ANPDC, în condiţiile în care o notă de control ajunge mai repede în posesia mediei decît în posesia celor acuzaţi“, a declarat Mariana Tihărău, preşedintele Comisiei pentru Protecţia Copilului.
Încadrări fără fond şi fără formă
S-a dispus cercetarea administrativă şi stabilirea răspunderii disciplinare a directorului general al DGASPC Braşov, de la acea vreme, Luminiţa Târziu, şi au fost sesizate organele de urmărire penală pentru a verifica dacă fapta fostului director general, a fostului şef de centru precum şi a directorului general adjunct de a nu sesiza organele de urmărire penală despre săvîrşirea unei fapte prevăzute de legea penală, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, faptă prevăzută şi pedepsită de articolul 246 Cod penal. „Nu mi s-a adus la cunoştinţă că aş fi cercetată administrativ disciplinar sau penal. Pînă în prezent nimeni, mai ales corpul de control, nu mi-a cerut nicio declaraţie, sau banala notă explicativă, chestiune de procedură sine qua non într-un act de control. În plus, corpul de control nu a ţinut cont decît de reorganizarea DGASPC operată în 2006, omiţînd reorganizarea din 2005, de care nici nu a întrebat. Din punct de vedere legal, orice organizare şi reorganizare se face în baza unei hotărîri a Consiliului Judeţean, existînd două hotărîri în acest sens pe care le-am pus în aplicare. Celelalte aspecte sînt sesizate superficial, iar încadrările juridice sînt eronate, atît ca fond, cît şi ca formă“, a precizat Luminiţa Târziu, director executiv adjunct DGASPC.
Copii părinţi
* Cei doi copii deveniţi părinţi la 13, respectiv 15 ani s-au cunoscut la centrul de plasament din Codlea şi, după cum au spus chiar ei, s-au îndrăgostit unul de altul. Au întreţinut relaţii sexuale, dar n-au ştiut să se protejeze. Nimeni din centru n-a observat sarcina fetei decît atunci cînd ajunsese deja în luna a cincea. Două luni mai tîrziu, copila a fost mutată la un adăpost special pentru mame cu copii mici. La 1 februarie a născut un copil sănătos. Conducerea Direcţiei pentru Protecţia Copilului Braşov spune că atît părinţii, cît şi copilul nou-născut sînt atent supravegheaţi, fata care a născut fiind internată la „Casa Mamei“, unde este consiliată de specialişti. Tatăl a recunoscut copilul, iar Parchetul pentru Minori, care a cercetat cazul, a decis că băiatul nu poate fi tras la răspundere deoarece nu avea discernămînt în momentul faptei.
„Autoritatea este decisă să pună ordine în sistem chiar şi acolo unde credem că lucrurile merg foarte bine. Legislaţia în vigoare este foarte clară, are sancţiuni, le vom aplica şi vreau să vă spun că tot ce facem de acum înainte în domeniul legislaţiei prevede sancţiuni care vor fi aplicate de la preşedintele Consiliului Judeţean pînă la toţi cei care sînt implicaţi în sistemul de protecţie socială şi protecţia copilului. Nu este normal să existe atîtea cazuri de abuz şi nimeni să nu fie pedepsit.“
Bogdan Panait, secretar de stat,
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului
Final de anchetă la „Casa Prieteniei“
Preşedintele, vicepreşedintele şi membrii Comisiei pentru Protecţia Copilului Braşov vor fi sancţionaţi * S-a dispus cercetarea
administrativă şi stabilirea răspunderii disciplinare a directorului general al DGASPC Braşov, de la acea vreme, Luminiţa Târziu
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului a făcut ieri publice concluziile raportului de control desfăşurat la centrul de plasament „Casa Prieteniei“ din Codlea, unde o fată de 13 ani a născut, la 1 februarie, anul acesta, un copil, tatăl nou-născutului fiind un adolescent de 15 ani, internat în acelaşi centru. Conform raportului, a fost verificat contextul care a favorizat întreţinerea de relaţii sexuale
între cei doi copii
în incinta centrului, fiind făcută totodată şi o evaluare generală a centrului de la Codlea privind condiţiile de creştere şi educare oferite copiilor, modul în care aceştia sînt informaţi în legătură cu drepturile lor sau modalitatea de instrumentare a abuzurilor.
Acuzaţii
Corpul de control a mai constatat că nici condiţiile oferite în centrul de plasament nu răspund nevoilor copiilor, fiind astfel încălcate standardele minime obligatorii privind serviciile de protecţie a copilului în sistem rezidenţial, iar conducerea centrului nu a putut face dovada modului de organizare a activităţilor de educaţie derulate cu copiii de acolo. „În situaţia în care în centrul de plasament au fost derulate programe de educaţie sexuală, acestea au fost ineficiente, din cauza refuzului copiilor de a folosi metodele de contracepţie. Mai mult decît atît, copiii nu sînt responsabilizaţi în legătură cu riscul la care se expun prin nefolosirea mijloacelor contraceptive“, se mai arată în raport. Inspectorii autorităţii au mai constat o serie de nereguli la nivelul DGASPC Braşov printre care disfuncţionalităţi legate de îndeplinirea obligaţiei de a asigura încadrarea în totalitate a personalului de specialitate, precum şi a obligaţiilor referitoare la cercetarea contextului care a favorizat producerea faptelor, demararea cu întîrziere a procedurii de selecţie a personalului vacant din centrul de plasament.
Salarizarea proastă descurajează
În plus
, conducerea DGASPC a fost acuzată că nu a dispus cercetarea contextului în care s-a produs
evenimentul şi a persoanelor care se fac vinovate de lipsa de supraveghere a celor doi copii şi nici nu a sesizat organele de urmărire penală în legătură cu săvîrşirea unei fapte prevăzute de legea penală, respectiv raport sexual cu o minoră. „Explicaţia că lipsa de personal a favorizat incidentul menţionat, precum şi alte incidente privind comportamente nedorite, este reală. Nu este adevărat însă că nu a existat interes pentru organizarea de concursuri, chiar corpul de control constatînd că după cinci concursuri există nouă posturi vacante. Salarizarea slabă, lipsa de motivaţie şi dificultatea muncii de educator într-un centru reprezintă tot atîtea cauze ale dezinteresului pentru oferta de locuri de muncă a DGASPC. Am sesizat instanţa de judecată cu privire la plasamentul minorei la Casa Mamei, iar în cererea formulată au fost precizate motivele transferului, sarcina şi relaţiile sexuale. Menţionez că toate cauzele în Tribunalul de Minori se judecă în prezenţa procurorului, care în acest mod a fost sesizat implicit. Cu toate acestea, cauza nu s-a cercetat sub aspectul infracţional, dosarul băiatului finalizîndu-se cu rezoluţia de neîncepere a urmăririi penale. De altfel, din miile de naşteri care au avut ca autoare mame sub 15 ani în anul 2006, cîte oare au fost urmate de dosare penale?“, a declarat Liana Branişte, director executiv adjunct pe protecţia copilului.
Propuneri şi sancţiuni
ANPDC a făcut o serie de propuneri pentru îmbunăţirea activităţii şi remedierea disfuncţionalităţilor constatate, acestea referindu-se la sancţionarea disciplinară a preşedintelui, vicepreşedintelui şi membrilor Comisiei pentru Protecţia Copilului (CPC) Braşov care au dispus măsuri de plasament la centrul de plasament ,,Casa Prieteniei’’ Codlea cu încălcarea unor prevederi legale. „Orice control mă bucură în mod deosebit, atunci cînd e vorba despre unul profesionist, pentru că întotdeauna ai multe de învăţat. Din păcate, am citit o notă de control care nu mi-a fost adusă la cunoştinţă în calitate de preşedinte al CPC, fiind reţinută ca încălcare a hotărîrii 1434/2004 faptul că nu s-au dispus plasamente la Casa Prieteniei cu acordul părinţilor în 17 dosare cu care comisia a fost sesizată. Raportul se referă la un număr de 28 de reevaluări. Urmează să identificăm noi cele 17 cazuri în care măsura de plasament a fost reevaluată fără acordul părinţilor. Nu cred că membrii CPC, persoane care reprezintă instituţii conform legii, sînt oameni care pot să treacă cu vederea cadrul legal. În momentul în care voi primi nota de control, voi convoca comisia pentru analiza şi dezbaterea ei. Mai mult, CPC va face publice propriile constatări, pentru că aici e vorba de o lipsă gravă de comunicare între membrii CPC şi ANPDC, în condiţiile în care o notă de control ajunge mai repede în posesia mediei decît în posesia celor acuzaţi“, a declarat Mariana Tihărău, preşedintele Comisiei pentru Protecţia Copilului.
Încadrări fără fond şi fără formă
S-a dispus cercetarea administrativă şi stabilirea răspunderii disciplinare a directorului general al DGASPC Braşov, de la acea vreme, Luminiţa Târziu, şi au fost sesizate organele de urmărire penală pentru a verifica dacă fapta fostului director general, a fostului şef de centru precum şi a directorului general adjunct de a nu sesiza organele de urmărire penală despre săvîrşirea unei fapte prevăzute de legea penală, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, faptă prevăzută şi pedepsită de articolul 246 Cod penal. „Nu mi s-a adus la cunoştinţă că aş fi cercetată administrativ disciplinar sau penal. Pînă în prezent nimeni, mai ales corpul de control, nu mi-a cerut nicio declaraţie, sau banala notă explicativă, chestiune de procedură sine qua non într-un act de control. În plus, corpul de control nu a ţinut cont decît de reorganizarea DGASPC operată în 2006, omiţînd reorganizarea din 2005, de care nici nu a întrebat. Din punct de vedere legal, orice organizare şi reorganizare se face în baza unei hotărîri a Consiliului Judeţean, existînd două hotărîri în acest sens pe care le-am pus în aplicare. Celelalte aspecte sînt sesizate superficial, iar încadrările juridice sînt eronate, atît ca fond, cît şi ca formă“, a precizat Luminiţa Târziu, director executiv adjunct DGASPC.
Copii părinţi
* Cei doi copii deveniţi părinţi la 13, respectiv 15 ani s-au cunoscut la centrul de plasament din Codlea şi, după cum au spus chiar ei, s-au îndrăgostit unul de altul. Au întreţinut relaţii sexuale, dar n-au ştiut să se protejeze. Nimeni din centru n-a observat sarcina fetei decît atunci cînd ajunsese deja în luna a cincea. Două luni mai tîrziu, copila a fost mutată la un adăpost special pentru mame cu copii mici. La 1 februarie a născut un copil sănătos. Conducerea Direcţiei pentru Protecţia Copilului Braşov spune că atît părinţii, cît şi copilul nou-născut sînt atent supravegheaţi, fata care a născut fiind internată la „Casa Mamei“, unde este consiliată de specialişti. Tatăl a recunoscut copilul, iar Parchetul pentru Minori, care a cercetat cazul, a decis că băiatul nu poate fi tras la răspundere deoarece nu avea discernămînt în momentul faptei.
„Autoritatea este decisă să pună ordine în sistem chiar şi acolo unde credem că lucrurile merg foarte bine. Legislaţia în vigoare este foarte clară, are sancţiuni, le vom aplica şi vreau să vă spun că tot ce facem de acum înainte în domeniul legislaţiei prevede sancţiuni care vor fi aplicate de la preşedintele Consiliului Judeţean pînă la toţi cei care sînt implicaţi în sistemul de protecţie socială şi protecţia copilului. Nu este normal să existe atîtea cazuri de abuz şi nimeni să nu fie pedepsit.“
Bogdan Panait, secretar de stat,
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului
administrativă şi stabilirea răspunderii disciplinare a directorului general al DGASPC Braşov, de la acea vreme, Luminiţa Târziu
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului a făcut ieri publice concluziile raportului de control desfăşurat la centrul de plasament „Casa Prieteniei“ din Codlea, unde o fată de 13 ani a născut, la 1 februarie, anul acesta, un copil, tatăl nou-născutului fiind un adolescent de 15 ani, internat în acelaşi centru. Conform raportului, a fost verificat contextul care a favorizat întreţinerea de relaţii sexuale
între cei doi copii
în incinta centrului, fiind făcută totodată şi o evaluare generală a centrului de la Codlea privind condiţiile de creştere şi educare oferite copiilor, modul în care aceştia sînt informaţi în legătură cu drepturile lor sau modalitatea de instrumentare a abuzurilor.
Acuzaţii
Corpul de control a mai constatat că nici condiţiile oferite în centrul de plasament nu răspund nevoilor copiilor, fiind astfel încălcate standardele minime obligatorii privind serviciile de protecţie a copilului în sistem rezidenţial, iar conducerea centrului nu a putut face dovada modului de organizare a activităţilor de educaţie derulate cu copiii de acolo. „În situaţia în care în centrul de plasament au fost derulate programe de educaţie sexuală, acestea au fost ineficiente, din cauza refuzului copiilor de a folosi metodele de contracepţie. Mai mult decît atît, copiii nu sînt responsabilizaţi în legătură cu riscul la care se expun prin nefolosirea mijloacelor contraceptive“, se mai arată în raport. Inspectorii autorităţii au mai constat o serie de nereguli la nivelul DGASPC Braşov printre care disfuncţionalităţi legate de îndeplinirea obligaţiei de a asigura încadrarea în totalitate a personalului de specialitate, precum şi a obligaţiilor referitoare la cercetarea contextului care a favorizat producerea faptelor, demararea cu întîrziere a procedurii de selecţie a personalului vacant din centrul de plasament.
Salarizarea proastă descurajează
În plus
, conducerea DGASPC a fost acuzată că nu a dispus cercetarea contextului în care s-a produs
evenimentul şi a persoanelor care se fac vinovate de lipsa de supraveghere a celor doi copii şi nici nu a sesizat organele de urmărire penală în legătură cu săvîrşirea unei fapte prevăzute de legea penală, respectiv raport sexual cu o minoră. „Explicaţia că lipsa de personal a favorizat incidentul menţionat, precum şi alte incidente privind comportamente nedorite, este reală. Nu este adevărat însă că nu a existat interes pentru organizarea de concursuri, chiar corpul de control constatînd că după cinci concursuri există nouă posturi vacante. Salarizarea slabă, lipsa de motivaţie şi dificultatea muncii de educator într-un centru reprezintă tot atîtea cauze ale dezinteresului pentru oferta de locuri de muncă a DGASPC. Am sesizat instanţa de judecată cu privire la plasamentul minorei la Casa Mamei, iar în cererea formulată au fost precizate motivele transferului, sarcina şi relaţiile sexuale. Menţionez că toate cauzele în Tribunalul de Minori se judecă în prezenţa procurorului, care în acest mod a fost sesizat implicit. Cu toate acestea, cauza nu s-a cercetat sub aspectul infracţional, dosarul băiatului finalizîndu-se cu rezoluţia de neîncepere a urmăririi penale. De altfel, din miile de naşteri care au avut ca autoare mame sub 15 ani în anul 2006, cîte oare au fost urmate de dosare penale?“, a declarat Liana Branişte, director executiv adjunct pe protecţia copilului.
Propuneri şi sancţiuni
ANPDC a făcut o serie de propuneri pentru îmbunăţirea activităţii şi remedierea disfuncţionalităţilor constatate, acestea referindu-se la sancţionarea disciplinară a preşedintelui, vicepreşedintelui şi membrilor Comisiei pentru Protecţia Copilului (CPC) Braşov care au dispus măsuri de plasament la centrul de plasament ,,Casa Prieteniei’’ Codlea cu încălcarea unor prevederi legale. „Orice control mă bucură în mod deosebit, atunci cînd e vorba despre unul profesionist, pentru că întotdeauna ai multe de învăţat. Din păcate, am citit o notă de control care nu mi-a fost adusă la cunoştinţă în calitate de preşedinte al CPC, fiind reţinută ca încălcare a hotărîrii 1434/2004 faptul că nu s-au dispus plasamente la Casa Prieteniei cu acordul părinţilor în 17 dosare cu care comisia a fost sesizată. Raportul se referă la un număr de 28 de reevaluări. Urmează să identificăm noi cele 17 cazuri în care măsura de plasament a fost reevaluată fără acordul părinţilor. Nu cred că membrii CPC, persoane care reprezintă instituţii conform legii, sînt oameni care pot să treacă cu vederea cadrul legal. În momentul în care voi primi nota de control, voi convoca comisia pentru analiza şi dezbaterea ei. Mai mult, CPC va face publice propriile constatări, pentru că aici e vorba de o lipsă gravă de comunicare între membrii CPC şi ANPDC, în condiţiile în care o notă de control ajunge mai repede în posesia mediei decît în posesia celor acuzaţi“, a declarat Mariana Tihărău, preşedintele Comisiei pentru Protecţia Copilului.
Încadrări fără fond şi fără formă
S-a dispus cercetarea administrativă şi stabilirea răspunderii disciplinare a directorului general al DGASPC Braşov, de la acea vreme, Luminiţa Târziu, şi au fost sesizate organele de urmărire penală pentru a verifica dacă fapta fostului director general, a fostului şef de centru precum şi a directorului general adjunct de a nu sesiza organele de urmărire penală despre săvîrşirea unei fapte prevăzute de legea penală, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, faptă prevăzută şi pedepsită de articolul 246 Cod penal. „Nu mi s-a adus la cunoştinţă că aş fi cercetată administrativ disciplinar sau penal. Pînă în prezent nimeni, mai ales corpul de control, nu mi-a cerut nicio declaraţie, sau banala notă explicativă, chestiune de procedură sine qua non într-un act de control. În plus, corpul de control nu a ţinut cont decît de reorganizarea DGASPC operată în 2006, omiţînd reorganizarea din 2005, de care nici nu a întrebat. Din punct de vedere legal, orice organizare şi reorganizare se face în baza unei hotărîri a Consiliului Judeţean, existînd două hotărîri în acest sens pe care le-am pus în aplicare. Celelalte aspecte sînt sesizate superficial, iar încadrările juridice sînt eronate, atît ca fond, cît şi ca formă“, a precizat Luminiţa Târziu, director executiv adjunct DGASPC.
Copii părinţi
* Cei doi copii deveniţi părinţi la 13, respectiv 15 ani s-au cunoscut la centrul de plasament din Codlea şi, după cum au spus chiar ei, s-au îndrăgostit unul de altul. Au întreţinut relaţii sexuale, dar n-au ştiut să se protejeze. Nimeni din centru n-a observat sarcina fetei decît atunci cînd ajunsese deja în luna a cincea. Două luni mai tîrziu, copila a fost mutată la un adăpost special pentru mame cu copii mici. La 1 februarie a născut un copil sănătos. Conducerea Direcţiei pentru Protecţia Copilului Braşov spune că atît părinţii, cît şi copilul nou-născut sînt atent supravegheaţi, fata care a născut fiind internată la „Casa Mamei“, unde este consiliată de specialişti. Tatăl a recunoscut copilul, iar Parchetul pentru Minori, care a cercetat cazul, a decis că băiatul nu poate fi tras la răspundere deoarece nu avea discernămînt în momentul faptei.
„Autoritatea este decisă să pună ordine în sistem chiar şi acolo unde credem că lucrurile merg foarte bine. Legislaţia în vigoare este foarte clară, are sancţiuni, le vom aplica şi vreau să vă spun că tot ce facem de acum înainte în domeniul legislaţiei prevede sancţiuni care vor fi aplicate de la preşedintele Consiliului Judeţean pînă la toţi cei care sînt implicaţi în sistemul de protecţie socială şi protecţia copilului. Nu este normal să existe atîtea cazuri de abuz şi nimeni să nu fie pedepsit.“
Bogdan Panait, secretar de stat,
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului
«Cainii» majoreaza capitalul social al clubului si micsoreaza numarul de actionari
Rezultatele slabe obtinute de Dinamo in ultimele etape au bagat dihonia in actionarii clubului. Directorul executiv anunta ca vor ramane doar cinci investitori, iar Vladimir Cohn, care sare din schema, ii acuza dur pe Borcea, Turcu si Rednic pentru ca, prin declaratiile lor, au reusit sa-i deconcentreze pe jucatori.
In ciuda avantajului consistent pe care echipa inca il mai are in clasament, atmosfera este extrem de tensionata la clubul din Soseaua Stefan cel Mare. Aflat intr-un conflict mai vechi cu Mircea Rednic, unul dintre actionari, Vladimir Cohn este foarte aproape sa iasa din “afacerea Dinamo“. Cristi Borcea confirma acest lucru, chiar daca la ultima sedinta a actionarilor Cohn a fost puternic sustinut de presedintele Nicolae Badea. „Dansul nu si-a manifestat dorinta de a participa la marirea capitalului social. Vom ramane doar cinci actionari. Nu e cazul sa facem foarte multe discutii despre asa-zisa criza de la Dinamo. Atat eu, cat si Rednic si jucatorii am facut sa fim la aceasta diferenta de puncte“, a declarat Borcea. Cu doua milioane de euro va fi majorat capitalul social, la cererea expresa a lui Cristi Borcea, existand mai multe voci care au considerat ca nu e cazul sa fie pompati mai multi bani in echipa.
Vladimir Cohn ataca la baioneta
Virtual plecat de la Dinamo, Cohn este nemilos cu fostii sai colaboratori. Pe langa clasicele contre la adresa lui Rednic, acesta i-a luat in vizor pe Cristi Borcea si Vasile Turcu. „Cristi e un entuziast. El vaneaza recorduri mondiale in ceea ce priveste diferenta de puncte la care vom castiga titlul, cum sa ajungem in Liga Campionilor inainte de termen, sa umilim diverse echipe cu juniorii si alte lucruri de genul asta. Declaratiile neserioase ale lui Rednic, ingamfarea lui Turcu si Borcea au adus echipa in aceasta situatie. Ce sa inteleaga jucatorii din aceasta atmosfera?! Ar trebui luate niste masuri pentru ca trebuie sa recunoastem nu jucam nimic“, a declarat Vladimir Cohn la TVR 1. Sunt sanse mari ca, din vara, actiunile lui Cohn sa fie achizitionate de Gigi Netoiu, care isi pregateste revenirea in „Groapa“.
In ciuda avantajului consistent pe care echipa inca il mai are in clasament, atmosfera este extrem de tensionata la clubul din Soseaua Stefan cel Mare. Aflat intr-un conflict mai vechi cu Mircea Rednic, unul dintre actionari, Vladimir Cohn este foarte aproape sa iasa din “afacerea Dinamo“. Cristi Borcea confirma acest lucru, chiar daca la ultima sedinta a actionarilor Cohn a fost puternic sustinut de presedintele Nicolae Badea. „Dansul nu si-a manifestat dorinta de a participa la marirea capitalului social. Vom ramane doar cinci actionari. Nu e cazul sa facem foarte multe discutii despre asa-zisa criza de la Dinamo. Atat eu, cat si Rednic si jucatorii am facut sa fim la aceasta diferenta de puncte“, a declarat Borcea. Cu doua milioane de euro va fi majorat capitalul social, la cererea expresa a lui Cristi Borcea, existand mai multe voci care au considerat ca nu e cazul sa fie pompati mai multi bani in echipa.
Vladimir Cohn ataca la baioneta
Virtual plecat de la Dinamo, Cohn este nemilos cu fostii sai colaboratori. Pe langa clasicele contre la adresa lui Rednic, acesta i-a luat in vizor pe Cristi Borcea si Vasile Turcu. „Cristi e un entuziast. El vaneaza recorduri mondiale in ceea ce priveste diferenta de puncte la care vom castiga titlul, cum sa ajungem in Liga Campionilor inainte de termen, sa umilim diverse echipe cu juniorii si alte lucruri de genul asta. Declaratiile neserioase ale lui Rednic, ingamfarea lui Turcu si Borcea au adus echipa in aceasta situatie. Ce sa inteleaga jucatorii din aceasta atmosfera?! Ar trebui luate niste masuri pentru ca trebuie sa recunoastem nu jucam nimic“, a declarat Vladimir Cohn la TVR 1. Sunt sanse mari ca, din vara, actiunile lui Cohn sa fie achizitionate de Gigi Netoiu, care isi pregateste revenirea in „Groapa“.
Gigi Becali impresionat de Rapid
Patronul Stelei a admis ca giulestenii au jucat mai bine decat echipa sa si a marturisit ca victoria a venit de la Dumnezeu, dupa ce a spus de 33 de ori Tatal Nostru in timpul
partidei. Gigi Becali le-a cerut stelistilor sa-l joace mai mult pe Elton, iar la finalul partidei a acceptat sa se pozeze cu steagul Rapidului la gat.
Gigi Becali a fost surprinzator de modest duminica seara, laudand excesiv Rapidul, in ciuda faptului ca echipa sa a castigat. "Nu stiu cat de inteligent a jucat Steaua, dar ne-au cam dominat, sa fie Steaua bagata in corzi asa, mai rar! Am avut prea mari emotii, ca niciodata asteptam sa se termine meciul. Ne-au pasat, ne-au dominat, au jucat fotbal mai frumos ca noi. In primele 20 de minute am jucat noi, apoi au fost calare pe noi. Nu ma asteptam ca Rapid sa domine asa", a spus Gigi Becali la emisiunea "Fanatik Show". "La un moment dat, eram multumit si cu un egal, am avut trei ocazii si am marcat trei goluri. Golul doi a fost cadou de la Dumnezeu. Le-am si spus in cabina inainte de meci: <>. La 3-2 am zis ca e mana lui Dumnezeu, alta explicatie nu aveam", a comentat Gigi Becali, care i-a pus "pile" lui Elton. "E jucator bun, talentat, dar echipa trebuie sa inceapa sa simta jocul lui, nu prea a fost jucat. Daca mijlocul nu merge bine, ce poate face Elton de unul singur? Elimina jucatorul advers, poate da pase decisive, poate sa iti castige un joc. Daca nu isi pune in valoare talentul, e cam in plus
la faza defensiva. E si mic, e in plus la mingile inalte, trebuie neaparat sa isi creeze avantaj la fazele rapide", a mai spus Gigi Becali, marturisind ca in timpul partidei a spus de 33 de ori Tatal Nostru
partidei. Gigi Becali le-a cerut stelistilor sa-l joace mai mult pe Elton, iar la finalul partidei a acceptat sa se pozeze cu steagul Rapidului la gat.
Gigi Becali a fost surprinzator de modest duminica seara, laudand excesiv Rapidul, in ciuda faptului ca echipa sa a castigat. "Nu stiu cat de inteligent a jucat Steaua, dar ne-au cam dominat, sa fie Steaua bagata in corzi asa, mai rar! Am avut prea mari emotii, ca niciodata asteptam sa se termine meciul. Ne-au pasat, ne-au dominat, au jucat fotbal mai frumos ca noi. In primele 20 de minute am jucat noi, apoi au fost calare pe noi. Nu ma asteptam ca Rapid sa domine asa", a spus Gigi Becali la emisiunea "Fanatik Show". "La un moment dat, eram multumit si cu un egal, am avut trei ocazii si am marcat trei goluri. Golul doi a fost cadou de la Dumnezeu. Le-am si spus in cabina inainte de meci: <>. La 3-2 am zis ca e mana lui Dumnezeu, alta explicatie nu aveam", a comentat Gigi Becali, care i-a pus "pile" lui Elton. "E jucator bun, talentat, dar echipa trebuie sa inceapa sa simta jocul lui, nu prea a fost jucat. Daca mijlocul nu merge bine, ce poate face Elton de unul singur? Elimina jucatorul advers, poate da pase decisive, poate sa iti castige un joc. Daca nu isi pune in valoare talentul, e cam in plus
la faza defensiva. E si mic, e in plus la mingile inalte, trebuie neaparat sa isi creeze avantaj la fazele rapide", a mai spus Gigi Becali, marturisind ca in timpul partidei a spus de 33 de ori Tatal Nostru
Copos spune adio Ligii Campionilor
PATRONUL RAPIDULUI, George Copos, crede ca echipa sa a pierdut sansa de a termina pe locul doi, care asigura calificarea in preliminariile Ligii Campionilor, dupa ce giulestenii au pierdut pe teren propriu, cu 3-2, meciul cu Steaua. Copos nu s-a lasat consolat de jocul dominat in majoritatea timpului
de rapidisti, felicitand Steaua pentru pragmatismul de care a dat dovada. "Au fost pragmatici, inteligenti, s-au aparat foarte bine, noi am gafat nepermis. Categoric nu mai avem nici o sansa la locul doi. Noi nu am pierdut acum acest loc, am cedat puncte importante cu Steaua in tur, cu Jiul, cu Vasluiul, cu Pandurii", a spus Copos, care a aruncat intreaga vina pe umerii antrenorului si a jucatorilor, afirmand ca el a facut tot ce tinea de atributiile sale pentru ca echipa sa isi indeplineasca obiectivele.
"La inceputul campionatului am adus jucatorii pe care mi i-au cerut. I-am adus pe Griffiths si pe Sapunaru. Lucrurile au mers prost si i-am adus apoi pe Lazar si Mazilu. Eu mi-am facut treaba", a spus Copos, refuzand sa spuna daca postul antrenorului Razvan Lucescu este amenintat. "Nu vreau sa vorbesc despre Razvan Lucescu. El are contract pana in vara acestui an. In vara se va lua o decizie in functie de performantele echipei", a mai spu
de rapidisti, felicitand Steaua pentru pragmatismul de care a dat dovada. "Au fost pragmatici, inteligenti, s-au aparat foarte bine, noi am gafat nepermis. Categoric nu mai avem nici o sansa la locul doi. Noi nu am pierdut acum acest loc, am cedat puncte importante cu Steaua in tur, cu Jiul, cu Vasluiul, cu Pandurii", a spus Copos, care a aruncat intreaga vina pe umerii antrenorului si a jucatorilor, afirmand ca el a facut tot ce tinea de atributiile sale pentru ca echipa sa isi indeplineasca obiectivele.
"La inceputul campionatului am adus jucatorii pe care mi i-au cerut. I-am adus pe Griffiths si pe Sapunaru. Lucrurile au mers prost si i-am adus apoi pe Lazar si Mazilu. Eu mi-am facut treaba", a spus Copos, refuzand sa spuna daca postul antrenorului Razvan Lucescu este amenintat. "Nu vreau sa vorbesc despre Razvan Lucescu. El are contract pana in vara acestui an. In vara se va lua o decizie in functie de performantele echipei", a mai spu
Insista pentru Sabau
George Copos l-a sunat chiar si duminica pe antrenorul Gloriei pentru a-l convinge sa vina în Grant.
Dupa ce în vara trecuta a mai avut o tentativa de a-l aduce pe Sabau în Giulesti, patronul alb-visiniilor pare sa nu fi renuntat la gândul de a-l schimba pe Lucescu jr.
Copos îl suna foarte des pe Nelutu Sabau, fapt confirmat si de conducerea Gloriei. "Indiferent de actiunile si de telefoanele lui Copos, Sabau nu pleaca de la noi. Copos îmi spune mereu ca îl vrea, altceva nu mai stie. E ca un copil care vede o masinuta frumoasa în vitrina magazinului. Parintele îi spune ca nu i-o cumpara, dar el nimic, o tine mortis: «Dar eu o vreau, o vreau, o vreau!». Sabau nu are pret însa!", a tinut sa declare ironic presedintele Gloriei, Jean Padureanu.
Directorul sportiv al gruparii bistritene, Ioan Horoba, a confirmat si el ca George Copos insista pentru Nelutu Sabau, ba, mai mult, ca se consulta des cu acesta. "Sabau primeste telefoane întruna. Chiar si eu am primit un telefon de la Copos. Am înteles ca în ultimul timp
îl si consulta pe Sabau în unele privinte. El nu pleaca de la Bistrita pâna în vara lui 2008", a afirmat Horoba. Oficialul nu întelege nici de ce patronul visiniilor vrea sa-l înlocuiasca fara motiv pe Razvan Lucescu. "Copos se emotioneaza foarte des si foarte repede. Cu Steaua echipa a jucat foarte bine. S-a pierdut din cauza unor greseli personale", a încheiat Horoba.
Dupa ce în vara trecuta a mai avut o tentativa de a-l aduce pe Sabau în Giulesti, patronul alb-visiniilor pare sa nu fi renuntat la gândul de a-l schimba pe Lucescu jr.
Copos îl suna foarte des pe Nelutu Sabau, fapt confirmat si de conducerea Gloriei. "Indiferent de actiunile si de telefoanele lui Copos, Sabau nu pleaca de la noi. Copos îmi spune mereu ca îl vrea, altceva nu mai stie. E ca un copil care vede o masinuta frumoasa în vitrina magazinului. Parintele îi spune ca nu i-o cumpara, dar el nimic, o tine mortis: «Dar eu o vreau, o vreau, o vreau!». Sabau nu are pret însa!", a tinut sa declare ironic presedintele Gloriei, Jean Padureanu.
Directorul sportiv al gruparii bistritene, Ioan Horoba, a confirmat si el ca George Copos insista pentru Nelutu Sabau, ba, mai mult, ca se consulta des cu acesta. "Sabau primeste telefoane întruna. Chiar si eu am primit un telefon de la Copos. Am înteles ca în ultimul timp
îl si consulta pe Sabau în unele privinte. El nu pleaca de la Bistrita pâna în vara lui 2008", a afirmat Horoba. Oficialul nu întelege nici de ce patronul visiniilor vrea sa-l înlocuiasca fara motiv pe Razvan Lucescu. "Copos se emotioneaza foarte des si foarte repede. Cu Steaua echipa a jucat foarte bine. S-a pierdut din cauza unor greseli personale", a încheiat Horoba.
UE mineaza Liga Campionilor
Milan abia a trecut de Celtic Glasgow (0-0, 1-0 dupa prelungiri) si pare anul acesta foarte vulnerabila, insa Ottmar Hitzfeld are mari probleme de lot inaintea jocului de pe San Siro. Capitanul echipei, portarul Oliver Kahn, a fost suspendat un meci de UEFA din cauza ca a sfidat procedurile controlului antidoping dupa returul cu Real Madrid, iar cel mai bun jucator al lui Bayern, Van Bommel, a facut un gest obscen catre publicul spaniol in aceeasi partida, fiind suspendat pentru dubla cu Milan. Celalalt meci al serii, PSV-FC Liverpool, se va juca la Eindhoven, iar din trupa lui Koeman vor lipsi probabil ivorianul Kone si brazilianul Alex, absenta primului dindu-i lui Kluivert sansa de a fi titular. Este al 100-lea meci al lui PSV in cupele europene, iar „cormoranii“, favoriti in disputa cu olandezii, se afla in fata celui de-al 50-lea meci din Champions League.Eindhoven are insa o importanta mare in ceea priveste viitorul fotbalului european, jurnalistii de la „The Guardian“ intrind in posesia unor informatii secrete care atesta o intilnire intre politicieni din Uniunea Europeana si mai mari ai fotbalului european, pe Philips Stadion, la meciul PSV-Arsenal (1-0), din optimile Ligii.
Pe scriitorul Paul Everac nu-l mai citeste azi “nici un pisoi”
Dramaturg. Intii, o serie cu adjective: „Explozia interzisa“, „Stafeta nevazuta“, „Curierul invizibil“. Apoi, cea cu numerale: „Un fluture pe lampa“ si „A cincea Lebada“. Cu toate astea, inclus in „Generatia expirata“ - „Cotidianul“.
Tableta
Dom’le, fiecare ziar are un editorial si un editorialist. M-am considerat indreptatit ca simbata sa fac in cinci minute un rezumat, oarecum metaforic, al situatiei in care noi ne ambalasem dupa asa-zisa noastra eliberare. Am respectat acest lucru timp de 52 de saptamini, cit a durat angajamentul pentru domnul Iliescu, presedintele tarii, care m-a investit. „Un an o sa stau aici, ca sa iau injuraturile care vi se adreseaza, domnule Iliescu!“. Dupa un an am plecat. Era o anumita degringolada generala a societatii, in general, si a televiziunii, implicit, televiziune care trebuia sa emane niste principii de viata
, de morala, ceea ce nu s-a intimplat. Tabletele mele erau apreciate in toate zonele sociale si chiar si astazi mi se spune: „Ne lipsesc, domnule Everac!“. Nu spun ca, datorita blestematelor de tablete, mi s-a intimplat, mult timp
dupa plecarea mea din TVR, ca tirguind prin piete, tirgovetii sa-mi dea cartofi, ceapa, morcovi, rosii, pe gratis. „Omul asta a avut dreptate, a suparat!“
De ce Everac cerea injuraturi?
Nu erau mai mult de 10% din media, dar aveau publicistica in mina si se simteau concurati in meserie si contrazisi in optiunile politice. Eu eram acolo pluriorientat, acceptindu-l pe insusi domnul Coposu sa ma injure. Cind am incheiat mandatul la televiziune, dumnealui mi-a propus intrarea in PNT, lucru savuros. Mai mult, de atunci, scriu tablete in continuare si le public. Tirajul se epuizeaza.
Stiati televiziune cu adevarat?
Editorial, nu am fost constrins de nimeni. Tehnica de acolo se invata in doua-trei zile. Iar cunoasterea personalului am rezolvat-o simplu: in biroul
meu, am pus pe un perete intreg un afis urias cu oamenii, pe resorturi, pe directii. Deci, aveam o viziune totala a institutiei. Eu, mai mult, faceam vizite dese in zona muncitorilor, a soferilor. Niciodata in 30 de ani nu venise nimeni sa-i intrebe de viata. Acolo aflam adevaratele probleme ale TVR. Pe atunci, singura televiziune de pe piata, TVR, era „pe rosu“. Ce am facut? Simplu. Am ridicat pretul la reclama cit am vrut eu, de trei ori l-am ridicat. Am umplut TVR de bani. Apoi, sefii luau banii pe contul lor. Eu am centralizat toate contractele. Iarasi am adus bani. S-a produs
revenirea TVR.
Ce mai faceti acum?
Scriu la „Natiunea“ domnului Dragan, unde nu ma citeste nici un pisoi, si particip la spectacolele-lectura, de mare succes, tinute in casa domnului Bratianu, supranumit Cartof.
La ce va uitati la televizor?
Ma uit seara la cei care piseaza micile probleme politice. Ca a facut-o, ca n-a dres, ca vrea, ca nu vrea. La Gadea si Cristoiu, neaparat, la Turcescu, neaparat.
Coboriti spre Dan Diaconescu?
De cind a devenit un fel de pubela a macabrului, a tatismului, nu.
Sint bune atitea televiziuni?
In general, se spune, si a devenit o dogma, ca diversitatea tine de libertate si chestia asta e un lucru bun. Lucru asta poate fi adevarat, dar cu niste corective. Faptul de a putea butona e derutant si nu binefacator. Omul se sastiseste de atitea. Si se mai satura si vazind partipriurile televiziunilor. Sint prea multe oferte si mai vedem cum unele isi unduiesc fesele toata ziua buna ziua, mai vad pe unii facind doxologie mare fiindca unul a tras cu mingea in coltul portii, ca unchiul unuia e bolnav, plus
ca unuia i s-a nascut o fetita si cu totii intram cu nasul in scutecul ei, plus ca unii ba se despart, ba, nu, toate astea atrag spiritul intr-o zona in care nu mai exista intimitate, introspectie, nimic. E o invazie, scumpe domn. Si eu ma apar cum pot, mai cu scrisul, mai cu o lectura, mai cu o boala, ca si boala este prilej de meditatie la virsta mea.
Ce e viata?
Nu e cea de la televizor. Nu cautarea exceptionalului dat la televizor. Viata, viata reala e ceea ce facem noi din ea.
De ce Paul Everac a fost vazut ca fiind dramaturgul lui Ceausescu?
Ar trebui sa ia piesele mele cineva, vreo 140 de piese, si sa vada ce cuvinte erau in favoarea regimului comunist, ce cuvinte il proslaveau pe Ceausescu. Nimeni nu face asta. Nimeni. Cind a fost Teatrul National innoit, nu piesa mea a fost aleasa, ci a lui Baranga. Stiti ce a spus Popescu Dumnezeu: „E o capodopera, dar atita timp cit sint eu aici, nu se joaca!“. Si altele, si altele interzise. Cica am fost oficial. Eu stiu? De unde prejudecata asta nenorocita?
Sinteti expirat!
Da? Uite, cum sint eu expirat. Dupa Revolutie la fel mi s-a spus: „La o parte! Vrem dramaturgie tinara! Oameni noi!“. Si in contextul asta TVR a organizat selectie de piese. Se ofereau montarea piesei si bani. Dupa selectie, Necsulea si Prodan, sefii de atunci ai TVR pe sectia teatru si organizatori ai concursului, isi rupeau parul din cap, ca nu-l gaseau pe cistigator. Asa i-am gasit cu doua zile inainte de gala de premiere. M-am dus la ei si i-am intrebat: „Ati dat de cistigator?“ „Nu, dom’le! Nu! Nu stim ce sa facem!“ „Pai, nu e piesa asta?“. Si am scos din buzunar chiar piesa in cauza. Asa eram de expirat, ca am cistigat concursul. Am luat banii, de montat nu m-au montat niciodata. La al doilea concurs am patit la fel. De data asta doua piese erau foarte bune si nu stiau pe care sa o premieze. E inutil sa va spun ca ambele imi apartineau. Atit de expirat eram!
Tableta
Dom’le, fiecare ziar are un editorial si un editorialist. M-am considerat indreptatit ca simbata sa fac in cinci minute un rezumat, oarecum metaforic, al situatiei in care noi ne ambalasem dupa asa-zisa noastra eliberare. Am respectat acest lucru timp de 52 de saptamini, cit a durat angajamentul pentru domnul Iliescu, presedintele tarii, care m-a investit. „Un an o sa stau aici, ca sa iau injuraturile care vi se adreseaza, domnule Iliescu!“. Dupa un an am plecat. Era o anumita degringolada generala a societatii, in general, si a televiziunii, implicit, televiziune care trebuia sa emane niste principii de viata
, de morala, ceea ce nu s-a intimplat. Tabletele mele erau apreciate in toate zonele sociale si chiar si astazi mi se spune: „Ne lipsesc, domnule Everac!“. Nu spun ca, datorita blestematelor de tablete, mi s-a intimplat, mult timp
dupa plecarea mea din TVR, ca tirguind prin piete, tirgovetii sa-mi dea cartofi, ceapa, morcovi, rosii, pe gratis. „Omul asta a avut dreptate, a suparat!“
De ce Everac cerea injuraturi?
Nu erau mai mult de 10% din media, dar aveau publicistica in mina si se simteau concurati in meserie si contrazisi in optiunile politice. Eu eram acolo pluriorientat, acceptindu-l pe insusi domnul Coposu sa ma injure. Cind am incheiat mandatul la televiziune, dumnealui mi-a propus intrarea in PNT, lucru savuros. Mai mult, de atunci, scriu tablete in continuare si le public. Tirajul se epuizeaza.
Stiati televiziune cu adevarat?
Editorial, nu am fost constrins de nimeni. Tehnica de acolo se invata in doua-trei zile. Iar cunoasterea personalului am rezolvat-o simplu: in biroul
meu, am pus pe un perete intreg un afis urias cu oamenii, pe resorturi, pe directii. Deci, aveam o viziune totala a institutiei. Eu, mai mult, faceam vizite dese in zona muncitorilor, a soferilor. Niciodata in 30 de ani nu venise nimeni sa-i intrebe de viata. Acolo aflam adevaratele probleme ale TVR. Pe atunci, singura televiziune de pe piata, TVR, era „pe rosu“. Ce am facut? Simplu. Am ridicat pretul la reclama cit am vrut eu, de trei ori l-am ridicat. Am umplut TVR de bani. Apoi, sefii luau banii pe contul lor. Eu am centralizat toate contractele. Iarasi am adus bani. S-a produs
revenirea TVR.
Ce mai faceti acum?
Scriu la „Natiunea“ domnului Dragan, unde nu ma citeste nici un pisoi, si particip la spectacolele-lectura, de mare succes, tinute in casa domnului Bratianu, supranumit Cartof.
La ce va uitati la televizor?
Ma uit seara la cei care piseaza micile probleme politice. Ca a facut-o, ca n-a dres, ca vrea, ca nu vrea. La Gadea si Cristoiu, neaparat, la Turcescu, neaparat.
Coboriti spre Dan Diaconescu?
De cind a devenit un fel de pubela a macabrului, a tatismului, nu.
Sint bune atitea televiziuni?
In general, se spune, si a devenit o dogma, ca diversitatea tine de libertate si chestia asta e un lucru bun. Lucru asta poate fi adevarat, dar cu niste corective. Faptul de a putea butona e derutant si nu binefacator. Omul se sastiseste de atitea. Si se mai satura si vazind partipriurile televiziunilor. Sint prea multe oferte si mai vedem cum unele isi unduiesc fesele toata ziua buna ziua, mai vad pe unii facind doxologie mare fiindca unul a tras cu mingea in coltul portii, ca unchiul unuia e bolnav, plus
ca unuia i s-a nascut o fetita si cu totii intram cu nasul in scutecul ei, plus ca unii ba se despart, ba, nu, toate astea atrag spiritul intr-o zona in care nu mai exista intimitate, introspectie, nimic. E o invazie, scumpe domn. Si eu ma apar cum pot, mai cu scrisul, mai cu o lectura, mai cu o boala, ca si boala este prilej de meditatie la virsta mea.
Ce e viata?
Nu e cea de la televizor. Nu cautarea exceptionalului dat la televizor. Viata, viata reala e ceea ce facem noi din ea.
De ce Paul Everac a fost vazut ca fiind dramaturgul lui Ceausescu?
Ar trebui sa ia piesele mele cineva, vreo 140 de piese, si sa vada ce cuvinte erau in favoarea regimului comunist, ce cuvinte il proslaveau pe Ceausescu. Nimeni nu face asta. Nimeni. Cind a fost Teatrul National innoit, nu piesa mea a fost aleasa, ci a lui Baranga. Stiti ce a spus Popescu Dumnezeu: „E o capodopera, dar atita timp cit sint eu aici, nu se joaca!“. Si altele, si altele interzise. Cica am fost oficial. Eu stiu? De unde prejudecata asta nenorocita?
Sinteti expirat!
Da? Uite, cum sint eu expirat. Dupa Revolutie la fel mi s-a spus: „La o parte! Vrem dramaturgie tinara! Oameni noi!“. Si in contextul asta TVR a organizat selectie de piese. Se ofereau montarea piesei si bani. Dupa selectie, Necsulea si Prodan, sefii de atunci ai TVR pe sectia teatru si organizatori ai concursului, isi rupeau parul din cap, ca nu-l gaseau pe cistigator. Asa i-am gasit cu doua zile inainte de gala de premiere. M-am dus la ei si i-am intrebat: „Ati dat de cistigator?“ „Nu, dom’le! Nu! Nu stim ce sa facem!“ „Pai, nu e piesa asta?“. Si am scos din buzunar chiar piesa in cauza. Asa eram de expirat, ca am cistigat concursul. Am luat banii, de montat nu m-au montat niciodata. La al doilea concurs am patit la fel. De data asta doua piese erau foarte bune si nu stiau pe care sa o premieze. E inutil sa va spun ca ambele imi apartineau. Atit de expirat eram!
Abonați-vă la:
Postări (Atom)