etrom este pregătit să furnizeze aproximativ 70.000-75.000 tone de păcură pentru CET-uri, până la sfârşitul lunii ianuarie, se arată într-un comunicat (pdf) remis Bursei de Valori Bucureşti. Potrivit sursei, furnizarea urmează să se facă responsabil şi transparent, iar contractele se vor încheia la sfârştiul acestei săptămâni.
Petrom este în discuţii cu ElectroCentrale Bucureşti, ElectroCentrale Constanţa, CET Galaţi, Termoelectrica, Termoficare Piteşti, Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare şi Dalkia Ploieşti.
"Declararea situaţiei de urgenţă optimizează achiziţia de combustibili alternativi, care altfel ar fi urmat procedura de licitaţii, în sensul reducerii timpului de contractare. Suntem în discuţii cu mai multe societăţii pentru livrarea de păcură, iar acestea se derulează în mod transparent şi responsabil. Practic, avem în vedere fie extinderea contractelor pe care le avem cu unele dintre aceste societăţi, prin creşterea cantităţilor pe care urmează să le furnizăm, fie încheierea de noi contracte. Condiţiile contractuale sunt conforme cu practica internaţională, respectiv formula de preţ este bazată pe cotaţiile internaţionale ale păcurei şi respectă principiile comerciale
, ca şi contractele anterioare. În a doua parte a anului trecut preţul la păcură a scăzut semnificativ, pentru ca de la începutul acestui an să aibă o tendinţă ascendentă", a declarat Mariana Gheorghe, CEO Petrom.
Petrom este pregătită să furnizeze circa 70.000-75.000 de tone de păcură, până la sfârşitul luniiianuarie şi aceeaşi cantitate în februarie.
Petrom este unul dintre cei mai importanţi producători de păcură din România, iar în 2007 a produs
737.000 tone. În 2008, cererea de păcură din România a fost estimată la circa 480.000 tone, iar cota de piaţă a Petrom a fost de circa 50%.