joi, 9 iulie 2009

Cercetătorii români care participă la experimentul de la CERN sunt convinşi că mâine nu va fi sfârşitul lumii

xperimentul secolului, care ar putea demonstra geneza omenirii, naşte controverse puternice în toată lumea. Unii oameni de ştiinţă recunosc că, în cazul unui eşec, efectele ar putea contribui la sfârşitul lumii. Dacă va fi un succes însă, rezultatele sale vor fi cel puţin la fel de importante ca primul pas al omului pe Lună. Un lucru este sigur, mâine nu va fi sfârşitul lumii.

Doar o zi a mai rămas până la experimentul secolului, la care s-a lucrat 15 ani. Experimentul ar putea oferi informaţii preţioase despre formarea Universului, simulând o explozie de tipul Big Bang.

La CERN - Centrul European pentru Cercetări Nucleare de la Geneva, va fi pus în practică un proiect la care 10.000 de savanţi din peste 70 de ţări au lucrat mai bine de 10 ani. Aproape o sută de români se află printre ei. În camera de comandă a detectorului Atlas, 1500 de cercetători sunt antrenaţi să prelucreze milioanele de informaţii care vin în fiecare secundă. Printre ei şi 30 de români.

Călin Alexa este unul dintre cercetătorii care lucrează la prelucrarea informaţiilor strânse de unul dintre cele patru detectoare, pe nume Atlas. El a explicat pentru Realitatea TV cum va decurge experimentul de mâine.

Protonii vor pleca în cursă mâine la ora 10. Vor trece printr-un tunel de 27 de km lungime şi vor face 11.000 de ture într-o singură secundă. În momentul în care se vor ciocni, vor produce o mie de milioane de particule, iar patru aparate, de mărimea unor catedrale, vor detecta şi selecta aceste particule.