Google este pe cale să laseze o arhivă online a ziarelor vechi. Compania a încheiat parteneriate cu 100 dintre cele mai importante ziare, care au oferit materiale pentru arhiva
de pe Internet. Copiile
ziarelor au fost scanate, urmând să fie incluse în această arhivă. Imaginile de pe Internet vor prezenta paginile din ziare exact în varianta acestora de la momentul apariţiei.
Potrivit BBC News, vicepreşedintele Google, Marissa Mayer, a declarat că este un proiect de maximă importanţă. Aceasta a participat la conferinţa "TechCrunch50" din San Francisco, unde a prezentat pentru prima oară proiectul. În prima parte a prezentării, doamna Mayer a arătat imagini dintr-un articol despre primii paşi făcuţi de un american pe lună, articol luat din ediţia "Rome News Tribune" de la acea vreme. Pe lângă acest articol, Mayer a mai arătat titluri din alte ziare referitoare la acest subiect, poze şi reclame
care făceau referinţă la acea zi istorică. "Importanţa proiectului constă în înţelegerea contextului în care au avut loc anumite evenimente." a spus vicepreşedintele Google.
Arhiva online a fost creată în aşa fel încât atunci când se caută un subiect anume, să se găsească si alte articole care fac referire la acelaşi subiect. Tehnologia folosită la scanarea ziarelor este asemănătoare cu cea folosită pentru "Google Books". Acestă procedură este una complexă şi va dura aproximativ doi ani. Google a colaborat cu două ziare americane, "Washington Post" şi "New York Times", pentru a parcurge într-un timp cât mai scurt procedura de scanare a ziarelor.
Puni Soni, reprezentat al Google, a scris pe blogul companiei că, în următorii ani, proiectul va căpăta amploare. "Vom începe să colaborăm cu cât mai mulţi editori, iar scopul nostru final este ca miliardele de pagini de ziare să fie cât mai accesibile tuturor utilizatorilor de Internet."
Iniţiativa Google este una benefică pentru toate ziarele implicate în proiect. Pierre Little, editorul publiaţiei "Chronicle Telegraph" din Quebec, a declarat că acest proiect va aduce o contribuţie semnificativă jurnalismului. "Ne ajută să deblocăm resurse care rămaseseră nefolosite." a spus acesta.