joi, 26 martie 2009

WiMax s-ar putea sa nu functioneze?

CEO-ul unui operator australian care a esuat in incercarea de a-si crea o retea bazata pe WiMax a afirmat ca aceasta tehnologie este un dezastru.

Operatorul australian Buzz Broadband, primul din aceasta tara care a incercat sa-si creeze o retea WiMax, a fost nevoit sa-si inchida reteaua la aproape un si jumatate de la lansarea sa.

Vorbind la o conferinta internationala legata de WiMax, CEO-ul companiei, Garth Freeman, a surprins audienta prin criticile aduse acestei tehnologii, pe care a calcat-o practic in picioare. El a afirmat ca performanta acesteia, atunci cand intre punctele care comunica nu exista o linie directa neobstructionata vizual, este inexistenta la mai mult de 2 km de basestation, cand teoretic Wimax ar trebui sa ofere viteze de transmisie de 70 Mbps la distante de pana la 65 kilometri.

Freeman a mentionat de asemenea ca performanta WiMax indoor se opreste la 400 metri, iar intarzierile (latenta) transmisiei pot ajunge si la 1000 milisecunde, o rata inacceptabila pentru multe aplicatii Internet si in special pentru VoIP, aplicatie promovata de catre Buzz Broadband ca un serviciu cheie pentru a convinge utilizatorii sa renunte la serviciile actuale in favoarea WiMax.

CEO-ul australian si-a avertizat audienta ca “WiMax s-ar putea sa nu mearga” si ca asteptarile de la aceasta tehnologie sunt umflate in mod oportunist de catre cei interesati. Freeman a afirmat ca majoritatea retelelor WiMax din lume sunt inca in teste, ca tehnologia este suportata de vendori “de mana a doua” si promovata de operatori de tip start-up, in contrast cu HSPA (High Speed Packet Access), disponibila in peste 154 de retele comerciale si suportata de vendori de prim rang.

Prezentarea lui Freeman este cu atat mai interesanta cu cat, cu doar 12 luni inainte, atunci cand compania sa se afla la doar 5 luni de la lansarea retelei WiMax, acelasi Freeman lauda tehnologia, afirmand ca Buzz Broadband reusise in doar 2 luni sa capteze 10% din targetul de 55.000 de abonati, mentionand insa, inca de pe atunci, problemele de acoperire indoor. Acum, Buzz a renuntat complet la WiMax, adoptand in schimb un amestec de tehnologii compus din transmisii folosind standardul TD-CDMA la 1,9 GHz si o platforma numita Wireless DOCSIS (DOCSIS este standardul folosit la retelele de cablu), o tehnologie destul de putin cunoscuta.

Ramane de vazut daca aceasta experienta este una singulara, aici trebuind amintit faptul ca Ericsson, liderul pietei de echipamente
de retele wireless, a anuntat oficial anul trecut ca a abandonat WiMax, o tehnologie considerata fara viitor, in favoarea LTE, succesorul 3G. WiMax, aprobat anul trecut ca standard 3G, se afla intr-o etapa de inceput dar esentiala de dezvoltare, cea in care autoritatile scot la licitatie licente pentru astfel de retele, iar operatorii iau in considerare investitii in aceasta tehnologie. Reamintim ca si in Romania vor fi scoase anul acesta la licitatie 2 licente WiMax, Orange exprimandu-si deja interesul pentru una dintre acestea.