O echipa de cercetatori germano-canadiana a realizat un nou material ce poate avea proprietati superconductive la temperatura camerei.
Superconductivitatea este un fenomen care are loc in anumite materiale, caracterizandu-se prin rezistenta electrica zero si lipsa unui camp magnetic interior. Aceasta proprietate se manifesta la temperaturi foarte scazute, de ordinul zecilor de grade Klevin (tipic sub 20 K, adica -253 grade Celsius).
Echipa mixta canadiano-germana afirma ca a realizat un nou material care are proprietati superconductoare fara a necesita racirea la astfel de temperaturi.
Noua famile de superconductori se bazeaza pe un compus de siliciu si hidrogen numit silan - similar metanului, doar ca in loc de un atom de carbon, silanul combina un atom de siliciu cu 4 atomi de hidrogen, compus care mai poarta si numele de hidrida, datorita concentratiei mari de hidrogen. Secretul ca acest material sa devina superconductiv sta in presiunea aplicata asupra sa.
Cercetatorii au banuit de mai mult timp faptul ca hidrogenul ar putea avea proprietati superconductoare daca asupra sa s-ar aplica o presiune suficient de mare. Acest lucru a fost insa dificil de realizat, hidrogenul fiind unul dintre elementele cele mai dificile de comprimat.
Ce au realizat acum cercetatorii canadieni de la University of Saskatchewan, care au pus la punct partea teoretica a acestui proiect, si cei germani de la Max Planck Institute, care au confirmat experimental teoria, a fost reducerea rezistentei hidrogenului la presiune prin combinarea sa cu siliciul in silan si comprimarea acestui material pentru a obtine superconductivitate fara racire.
Materialul se pare ca nu a fost testat exact la temperatura camerei, dar autorii cercetarii afirma ca acesta poate fi folosit pentru a crea conectori superconductivi la o astfel de temperatura, care ar putea fi folositi intr-o varietate de aplicatii industriale, printre care supercomputerele, sau in bateriile cu celule de combustibil bazate pe hidrogen.
Echipa de cercetatori lucreaza acum la caracterizarea acestor materiale - silani si alte hidride - si a proprietatilor acestora sub presiune foarte mare.