Gabriela Sutea a fost numită adjunct al procurorului general al României în anul 2007, după ce – cu doar un an în urmă – picase cu brio examenul de grad profesional. Scutea, procuror la Curtea de Apel, nu a obţinut nota necesară pentru a deveni simplu procuror în Parchetul General. Evident, la vremea respectivă, actuala adjunctă a Codruţei Kovesi a contestat rezultatele examenului, dar şi aşa abia a reuşit să obţină media generală 6,58 şi nota 2,85 la verificarea cunoştinţelor despre ...drepturile omului.
La soliitarea ziarului Gândul, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) ne-a remis situaţia procurorului Gabriela Scutea la examenul din 2006: ”Aşa cum rezultă din evidenţele direcţiei de specialitate, la sesiunea din anul 2006 a concursului de promovare pe loc, în funcţii de execuţie, doamna procuror şi-a ales specializarea drept penal şi a obţinut o medie generală de 6,58, după soluţionarea contestaţiilor, după cum urmează: drept penal – 8,00; drept procesual penal – 8,50; jurisprudenţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi jurisprudenţa Curţii Constituţionale – 6,95; jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului şi jurisprudenţa Curţii de Justiţie a Comunităţilor Europene – 2,85”.
Daă în anul 2006 a picat examenul pentru a deveni simplu procuror în Parchetul General, un mai târziu, Gabriela Scutea a ajuns şef peste procurorii din Parchetul General. Şi aceasta pentru că fostul ministrul al Justiţiei Monica Macovei a susţinut-o pe Gabriela Scutea pentru funcţia de adjunct al procurorului general al României. Gabriela Scutea are 38 de ani, este din Braşov şi face parte din grupul procurorilor cu grade profesionale inferioare, care au fost promovaţi în funcţii de conducere de către fostul ministru Monica Macovei.
De altfel, hiar în anul în care a picat examenul, Gabriela Scutea a fost propusă CSM-ului, tot de către Monica Macovei, pentru funcţia de şef la Sectia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului instanţei supreme. Prestaţia lamentabilă a candidatului Scutea în faţa membrilor Secţiei de procurori a determinat CSM să nu-i dea acesteia avizul favorabil pentru promovare.
joi, 26 martie 2009
Şi muşcaţi, şi cu banii luaţi!
Zece milioane de euro a cheltuit Primăria Capitalei, din 1998 până acum, pentru gestionarea fenomenului câinilor fără stăpân.
Campania
EVZ pentru rezolvarea situaţiei câinilor vagabonzi a stârnit polemici aprinse între cititorii ziarului. Unii cer eutanasierea animalelor fără drept de apel, alţii, indignaţi, au sunat în redacţie să ne ceară să încetăm „instigarea“ la uciderea maidanezilor. Demersul nostru nu urmăreşte prigonirea câinilor, aşa cum greşit s-a înţeles, ci o coagulare a măsurilor pe care autorităţile şi organizaţiile pentru protecţia animalelor ar trebui să le ia. În aşteptarea unei politici coerente pe această temă, vă prezentăm azi o scurtă istorie a fenomenului „câinii străzii“ care în ultimii zece ani „a supt“ de la bugetul municipalităţii zece milioane de euro.
Demolările şi Brigitte Bardot
S-a spus întotdeauna că fenomenul maidanezilor, propriu României, se datorează demolărilor masive din anii ’80, când mulţi câini din curţile oamenilor au devenit locuitori fără voie ai marilor oraşe. Lor şi urmaşilor lor li s-au adăugat, în ultimii 20 de ani, căţeii născuţi tot pe maidane sau prin curţile oamenilor şi lăsaţi liberi pe străzi sau cei adăpostiţi de paznici în curţile diverselor instituţii. Nicio lege din România nu gestionează această problemă, considerată în continuare prea mică faţă de marile necazuri ale oraşelor.
Totuşi, în ultimii zece ani problema maidanezilor ne-a mâncat nervii şi a depăşit graniţele ţării. Organizaţiile de protecţie a animalelor şi-au făcut simţită prezenţa ori de câte ori primarii au avut vreo zvâcnire spre rezolvarea situaţiei, promiţând educarea populaţiei şi promovarea adopţiei. La finele anilor ’90, primarul Viorel Lis a patronat desprinderea fostului serviciu de ecarisaj din fosta regie de salubrizare. Tot el s-a lăsat cucerit de fosta graţie a cinematografiei mondiale Brigitte Bardot, care ne-a vizitat în 1999, implorând cruţarea câinilor. Cam zece mii de câini au fost prinşi în perioada 1998-2000, sterilizaţi şi întorşi pe străzi.
Anul şi milionul
Primarul Traian Băsescu, imun la farmecele aceleiaşi B.B., a adunat de pe străzi, în perioada 2001-2003, cam 100.000 de câini, pe care i-a şi eutanasiat în proporţie covârşitoare - pe mulţi în aceeaşi zi în care-i prindea. „În 2003, consiliul a votat spargerea Administraţiei pentru Supravegherea Animalelor (ASA) pe sectoare, şi astfel ne-am încetat activitatea timp de şase luni“, povesteşte Simona Panaitescu, directoarea ASA.
Din vara lui 2004, ASA a fost reînfiinţată, iar în ultimii patru ani numărul câinilor prinşi s-a situat constant în jurul a 13.000-15.000 anual, cu adopţii de maximum 1.000- 2.000 de câini. În ciuda promisiunilor, iubitorii de animale n-au avut puterea de a adopta toţi câinii prinşi.
Cu rezultate mai mult sau mai puţin vizibile, cei zece ani de luptă cu maidanezii au costat bugetul Capitalei zece milioane de euro, cei mai mulţi bani ducându-se şi acum pe hrană, medicamente, chirii şi echipamente
. ASA are azi numai două adăposturi. Unul la Theodor Pallady, cu o capacitate de maximum 300 de câini, şi celălalt la Chiajna, unde-i plăteşte primarului de acolo, Radu Minea, o chirie lunară de 12.000 de euro pe un fost CAP dezafectat. Panaitescu spune că municipalitatea a cumpărat un teren anul trecut, la Mihăileşti, unde va construi un adăpost demn de Animal Planet, dar asta costă mult şi nu se ştie exact când se va concretiza.
Nicio amendă pentru abandonul de câini
Simona Panaitescu susţine că 80% dintre câinii adoptaţi în aceşti ani sunt în continuare pe străzi deoarece poliţia nu aplică sancţiunile pe care legea le prevede pentru stăpânii de animale. „Noi avem o bază de date cu toţi cei care au adoptat câini, dar poliţia refuză să ne sprijine şi să aplice amenzile“, spune directorul ASA.
În ianuarie, parlamentul a adoptat Legea 9/2008 care interzice eutanasierea câinilor fără stăpân, şi pedepseş te abandonarea câinilor cu închisoare de la 3 luni la un an sau amendă de până la 600 de lei. Totuşi, nimeni n-a încasat vreo amendă, poliţia preferând să paseze în continuare răspunderea la ASA. Aceasta nu mai poate nici măcar să prindă câini de pe străzi pentru că ambele adăposturi sunt pline şi nimeni nu vine să adopte câini.
MESAJE ŞI COMENTARII
Cititorii EVZ propun soluţii pentru problema maidanezilor
> Mesaj primit la redacţie, pe adresa maidanezi@evz.ro:
Neguţa-Lia Cotiu - „Eutanasierea nu constituie o soluţie“
1. sterilizarea animalelor comunitare, începând cu femelele şi apoi masculii şi returnarea în teritoriu;
2. alocarea de fonduri la primării, special şi obligatoriu destinate creării de adăposturi pentru animalele comunitare şi pentru animalele cetăţenilor care doresc să le adăpostească (cu obligativitatea participării la întreţinerea acestora din urmă, vizite săptămânale etc.); 3. atragerea de fonduri comunitare pentru construirea de către autorităţile locale de adăposturi pentru animalele comunitare; 4. atragerea de fonduri şi organizarea de campanii de sterilizare gratuită atât a animalelor comunitare, cât şi a celor cu stăpâni (nevoiaşi); 5. sancţionarea drastică a persoanelor care abandonează animalele;
6. implicarea activă, responsabilă şi eficientă a organelor de ordine şi a tuturor celorlalte autorităţi pentru punerea în aplicare a normelor legale existente;
7. implicarea şcolii şi a factorilor de educaţie pentru conştientizarea, responsabilizarea şi încurajarea unui comportament prietenos al copiilor faţă de animale şi mediu, în general;
8. încurajarea ONG-urilor şi voluntarilor care desfăşoară (pe banii şi timpul lor) activităţi de sterilizare şi vaccinare a animalelor comunitare şi popularizarea acestora prin massmedia.
Toate aceste propuneri pot fi dezvoltate în proiecte individuale, cu condiţia ca factorii responsabili - autorităţile - chiar să dorească acest lucru! În orice caz: nu eutanasierea constituie o soluţie şi nici nu este o cale civilizată şi demnă pentru rezolvarea situaţiei.
> Mesaj postat pe forumul evz.ro:
Ed - „Soluţia este extrem de simplă“ Soluţii există deja, nu trebuie să inventăm noi roata:
1. orice câine comunitar va fi prins de pe străzi;
2. cine refuză să predea un câine comunitar către firma desemnată de primărie, acel cetăţean va fi nevoit să înregistreze acel câine ca fiind al lui şi va avea toate responsabilităţile în această privinţă! Firma respectivă va reveni să verifice dacă acel cetăţean îşi face datoria (să îl ducă la veterinar, să îi facă un carnet, să îl spele, să îl ţină în casă noaptea, să îl hrănească);
3. toţi câinii vor fi strânşi şi sortaţi: cei care sunt extrem de bolnavi şi nu au nicio şansă de a fi adoptaţi vor fi eutanasiaţi direct, iar marea majoritate vor fi puşi spre adopţie timp de două săptămâni;
4. dacă în acest timp nu sunt adoptaţi de nimeni, vor fi eutanasiaţi;
5. în cazul în care vor fi adoptaţi, se vor lua datele şi se va înregistra proprietarul respectiv, cetăţeanul fiind obligat să vină cu buletinul, să achite controlul veterinar şi eventualele tratamente
... Cine iubeşte câinii, nu are decât să-i adopte. Au şansa şi libertatea să lupte pentru drepturile animalelor cu fapte, nu cu vorbe. Toţi cei care îi iubesc cu adevărat să-şi asume responsabilitatea cu adevărat.
Campania
EVZ pentru rezolvarea situaţiei câinilor vagabonzi a stârnit polemici aprinse între cititorii ziarului. Unii cer eutanasierea animalelor fără drept de apel, alţii, indignaţi, au sunat în redacţie să ne ceară să încetăm „instigarea“ la uciderea maidanezilor. Demersul nostru nu urmăreşte prigonirea câinilor, aşa cum greşit s-a înţeles, ci o coagulare a măsurilor pe care autorităţile şi organizaţiile pentru protecţia animalelor ar trebui să le ia. În aşteptarea unei politici coerente pe această temă, vă prezentăm azi o scurtă istorie a fenomenului „câinii străzii“ care în ultimii zece ani „a supt“ de la bugetul municipalităţii zece milioane de euro.
Demolările şi Brigitte Bardot
S-a spus întotdeauna că fenomenul maidanezilor, propriu României, se datorează demolărilor masive din anii ’80, când mulţi câini din curţile oamenilor au devenit locuitori fără voie ai marilor oraşe. Lor şi urmaşilor lor li s-au adăugat, în ultimii 20 de ani, căţeii născuţi tot pe maidane sau prin curţile oamenilor şi lăsaţi liberi pe străzi sau cei adăpostiţi de paznici în curţile diverselor instituţii. Nicio lege din România nu gestionează această problemă, considerată în continuare prea mică faţă de marile necazuri ale oraşelor.
Totuşi, în ultimii zece ani problema maidanezilor ne-a mâncat nervii şi a depăşit graniţele ţării. Organizaţiile de protecţie a animalelor şi-au făcut simţită prezenţa ori de câte ori primarii au avut vreo zvâcnire spre rezolvarea situaţiei, promiţând educarea populaţiei şi promovarea adopţiei. La finele anilor ’90, primarul Viorel Lis a patronat desprinderea fostului serviciu de ecarisaj din fosta regie de salubrizare. Tot el s-a lăsat cucerit de fosta graţie a cinematografiei mondiale Brigitte Bardot, care ne-a vizitat în 1999, implorând cruţarea câinilor. Cam zece mii de câini au fost prinşi în perioada 1998-2000, sterilizaţi şi întorşi pe străzi.
Anul şi milionul
Primarul Traian Băsescu, imun la farmecele aceleiaşi B.B., a adunat de pe străzi, în perioada 2001-2003, cam 100.000 de câini, pe care i-a şi eutanasiat în proporţie covârşitoare - pe mulţi în aceeaşi zi în care-i prindea. „În 2003, consiliul a votat spargerea Administraţiei pentru Supravegherea Animalelor (ASA) pe sectoare, şi astfel ne-am încetat activitatea timp de şase luni“, povesteşte Simona Panaitescu, directoarea ASA.
Din vara lui 2004, ASA a fost reînfiinţată, iar în ultimii patru ani numărul câinilor prinşi s-a situat constant în jurul a 13.000-15.000 anual, cu adopţii de maximum 1.000- 2.000 de câini. În ciuda promisiunilor, iubitorii de animale n-au avut puterea de a adopta toţi câinii prinşi.
Cu rezultate mai mult sau mai puţin vizibile, cei zece ani de luptă cu maidanezii au costat bugetul Capitalei zece milioane de euro, cei mai mulţi bani ducându-se şi acum pe hrană, medicamente, chirii şi echipamente
. ASA are azi numai două adăposturi. Unul la Theodor Pallady, cu o capacitate de maximum 300 de câini, şi celălalt la Chiajna, unde-i plăteşte primarului de acolo, Radu Minea, o chirie lunară de 12.000 de euro pe un fost CAP dezafectat. Panaitescu spune că municipalitatea a cumpărat un teren anul trecut, la Mihăileşti, unde va construi un adăpost demn de Animal Planet, dar asta costă mult şi nu se ştie exact când se va concretiza.
Nicio amendă pentru abandonul de câini
Simona Panaitescu susţine că 80% dintre câinii adoptaţi în aceşti ani sunt în continuare pe străzi deoarece poliţia nu aplică sancţiunile pe care legea le prevede pentru stăpânii de animale. „Noi avem o bază de date cu toţi cei care au adoptat câini, dar poliţia refuză să ne sprijine şi să aplice amenzile“, spune directorul ASA.
În ianuarie, parlamentul a adoptat Legea 9/2008 care interzice eutanasierea câinilor fără stăpân, şi pedepseş te abandonarea câinilor cu închisoare de la 3 luni la un an sau amendă de până la 600 de lei. Totuşi, nimeni n-a încasat vreo amendă, poliţia preferând să paseze în continuare răspunderea la ASA. Aceasta nu mai poate nici măcar să prindă câini de pe străzi pentru că ambele adăposturi sunt pline şi nimeni nu vine să adopte câini.
MESAJE ŞI COMENTARII
Cititorii EVZ propun soluţii pentru problema maidanezilor
> Mesaj primit la redacţie, pe adresa maidanezi@evz.ro:
Neguţa-Lia Cotiu - „Eutanasierea nu constituie o soluţie“
1. sterilizarea animalelor comunitare, începând cu femelele şi apoi masculii şi returnarea în teritoriu;
2. alocarea de fonduri la primării, special şi obligatoriu destinate creării de adăposturi pentru animalele comunitare şi pentru animalele cetăţenilor care doresc să le adăpostească (cu obligativitatea participării la întreţinerea acestora din urmă, vizite săptămânale etc.); 3. atragerea de fonduri comunitare pentru construirea de către autorităţile locale de adăposturi pentru animalele comunitare; 4. atragerea de fonduri şi organizarea de campanii de sterilizare gratuită atât a animalelor comunitare, cât şi a celor cu stăpâni (nevoiaşi); 5. sancţionarea drastică a persoanelor care abandonează animalele;
6. implicarea activă, responsabilă şi eficientă a organelor de ordine şi a tuturor celorlalte autorităţi pentru punerea în aplicare a normelor legale existente;
7. implicarea şcolii şi a factorilor de educaţie pentru conştientizarea, responsabilizarea şi încurajarea unui comportament prietenos al copiilor faţă de animale şi mediu, în general;
8. încurajarea ONG-urilor şi voluntarilor care desfăşoară (pe banii şi timpul lor) activităţi de sterilizare şi vaccinare a animalelor comunitare şi popularizarea acestora prin massmedia.
Toate aceste propuneri pot fi dezvoltate în proiecte individuale, cu condiţia ca factorii responsabili - autorităţile - chiar să dorească acest lucru! În orice caz: nu eutanasierea constituie o soluţie şi nici nu este o cale civilizată şi demnă pentru rezolvarea situaţiei.
> Mesaj postat pe forumul evz.ro:
Ed - „Soluţia este extrem de simplă“ Soluţii există deja, nu trebuie să inventăm noi roata:
1. orice câine comunitar va fi prins de pe străzi;
2. cine refuză să predea un câine comunitar către firma desemnată de primărie, acel cetăţean va fi nevoit să înregistreze acel câine ca fiind al lui şi va avea toate responsabilităţile în această privinţă! Firma respectivă va reveni să verifice dacă acel cetăţean îşi face datoria (să îl ducă la veterinar, să îi facă un carnet, să îl spele, să îl ţină în casă noaptea, să îl hrănească);
3. toţi câinii vor fi strânşi şi sortaţi: cei care sunt extrem de bolnavi şi nu au nicio şansă de a fi adoptaţi vor fi eutanasiaţi direct, iar marea majoritate vor fi puşi spre adopţie timp de două săptămâni;
4. dacă în acest timp nu sunt adoptaţi de nimeni, vor fi eutanasiaţi;
5. în cazul în care vor fi adoptaţi, se vor lua datele şi se va înregistra proprietarul respectiv, cetăţeanul fiind obligat să vină cu buletinul, să achite controlul veterinar şi eventualele tratamente
... Cine iubeşte câinii, nu are decât să-i adopte. Au şansa şi libertatea să lupte pentru drepturile animalelor cu fapte, nu cu vorbe. Toţi cei care îi iubesc cu adevărat să-şi asume responsabilitatea cu adevărat.
Oprescu "operat" de la centru. Medicul recunoaste ca unii lideri ai PSD il impiedica sa candideze la primarie
Unul dintre posibilii candidati ai PSD la Primaria Capitalei, Sorin Oprescu, scoate la iveala faptul ca ideea lipsei de sustinere din partea organizatiei bucuresteane porneste de la nivelul conducerii PSD. Senatorul afirma ca zilnic este sunat de multi membri ai PSD Bucuresti care ii trimit mesaje de incurajare si de sustinere. «Sigur ca unii au o parere, altii au alta parere. Asa este normal sa fie intr-un partid. Se pleaca de la conducerea formatiunii cu ideea ca eu nu am parte de sustinerea organizatiei», a declarat pentru «Gardianul» Sorin Oprescu.
Senatorul PSD Sorin Oprescu rupe tacerea si infirma motivul invocat de mai multi lideri social-democrati, potrivit caruia nu beneficiaza de sprijinul organizatiei bucurestene, in cazul in care ar fi desemnat candidatul formatiunii la Primaria Capitalei. «Eu sunt acela care primeste zilnic, de o luna de zile, telefoane de incurajare si de sprijin, chiar de la foarte multi membri din Organizatia Bucuresti. Sigur ca unii au o parere, altii au alta parere. Asa este normal sa fie intr-un partid. Se pleaca de la conducere cu ideea ca eu nu am parte de sustinerea organizatiei», a declarat pentru «Gardianul» Sorin Oprescu. Senatorul a mai spus ca nu poate accepta ideea ca unii «globalizeaza» si vorbesc in numele intregii organizatii. Oprescu a amintit si despre listele de semnaturi de sustinere pentru o eventuala candidatura a sa la Capitala ca independent, informatie vehiculata in ultima vreme, care vin sa intareasca sustinerea de care beneficiaza din partea unor colegi din PSD Bucuresti. «Listele nu au fost facute de mine, ci de oameni din organizatie. Ei au vrut sa mearga pe strada sa adune semnaturi, eu nu am rugat pe nimeni. Chestiunea aceasta demonstreaza ca oamenii ma vor, insa eu nu am mai stat sa pun paie pe foc», a mai spus Oprescu. Senatorul PSD nu a renuntat nici la varianta unei candidaturi ca independent la Capitala, daca vor fi decisive «parerile emise de tipi din partid care practica sportul lovitului la turloaie». Social-democratul a adaugat ca nu se afla intr-o competitie cu Marian Vanghelie si ca il va sprijini daca el va fi desemnat candidat pe motive «corecte». Oprescu a recunoscut, de asemenea, ca a fost vizitat sambata dimineata, la ora 6, de Vanghelie. «A venit la mine. Era preocupat de cum sa facem, de situatia actuala cu numirea candidatului la Primaria Capitalei», a precizat senatorul PSD.
«In 2000 mi-am luat-o de la unii care erau lânga mine»
In privinta sanselor lui Marian Vanghelie la Capitala, Oprescu a accentuat ideea ca «nu mai poti sa pacalesti pe nimeni in ziua de astazi». «Sansele pe care le are Vanghelie le am si eu, totul depinde de cursul oamenilor. Exista niste puncte de plecare, insa campania
electorala joaca un rol foarte important», a mai spus Oprescu. Raportat la experientele trecute, Oprescu a precizat ca incearca sa-si ia masurile de precautie si sa se revanseze pentru tot ce a patit cand a candidat in anul 2000 la Primaria Capitalei. «Mi-am luat-o de la unii care erau langa mine si nu vreau ca aceasta experienta sa se mai repete», a mai spus social-democratul.
Candidat- surpriza pentru Capitala?
In ultimele zile, a fost avansata tot mai mult ideea celei de-a treia optiuni a social-democratilor: candidat-supriza la Primaria Capitalei. Argumentele care ar duce la o asemenea posibilitate par a depasi dificultatile pe care le-ar putea crea o candidatura a lui Oprescu sau a actualului lider al PSD Bucuresti, Marian Vanghelie. Tot asa s-ar putea rezolva si problema mobilizarii acelei parti din PSD Bucuresti care ar pleca cu Oprescu, in cazul in care ales va fi Vanghelie. Se pare ca intre cei avuti in vedere pentru o asemenea situatie de avarie ar fi vicepresedintele PSD Cristian Diaconescu si coordonatorul de campanie, Miron Mitrea. In PSD aceasta optiune, la nivel declarativ, nu este infirmata. Lideri social-democrati neaga, totusi, posibilitatea desemnarii unui candidat-surpriza din afara formatiunii. Vicepresedintele social-democrat, Cristian Diaconescu, a declarat ieri, pentru «Gardianul» ca nu este interesat de o asemenea oferta si ca nu s-a discutat o astfel de posibilitate in interiorul PSD. El nu a negat insa ca cei care se ocupa de aceste «numiri» pot sa se gandeasca si la o asemenea varianta. «Sunt foarte mici sansele ca reprezentantul PSD la Primaria Capitalei sa fie din afara formatiunii. Daca va exista un al treilea candidat, acesta va fi tot din partid», a precizat Diaconescu. Nici Victor Ponta nu crede in varianta unui nume din exterior. «Daca PSD nu e in stare sa aibe un candidat la Primaria Capitalei atunci ar trebui sa ne dam cu totii demisia. E ridicol», a mentionat ironic Ponta. Social-democratul nu vede realizabila nici varianta - Diaconescu sau Mitrea la Bucuresti - sustinand ca nu crede ca vreunul dintre cei doi ar accepta o asemenea propunere. In schimb, vicepresedintele PSD Ilie Sarbu considera ca, «la cat de inversunat este si la cat de hotarat este» si mai ales raportat la nivelul de sustinere al organizatiei bucurestene, Vanghelie are cele mai mari sanse ca membrii Comitetului Executiv al PSD sa-l desemneze candidat la Capitala.
La Comitetul Executiv pot aparea mai multi candidati
Vicepresedintele PSD, Victor Ponta, a precizat ieri ca, desi in momentul actual singura propunere a Organizatiei PSD Bucuresti pentru Primaria Capitalei este Marian Vanghelie, orice membru al Comitetului Executiv poate propune o alta candidatura. „Orice solutie este acceptata si supusa votului CEx“, a declarat pentru „Gardianul“ Ponta. Social-democratul a explicat, de asemenea, ca CEx nu poate doar sa respinga o propunere, in aceeasi sedinta fiind necesara si numirea candidatului PSD pentru Primaria Capitalei. Vicepresedintele PSD a mai spus ca, deocamdata, propunerea ca Marian Vanghelie sa fie candidat a fost discutata doar la intalnirile membrilor organizatiei cu echipa de campanie a PSD, ea trebuind sa fie inaintata oficial CEx pana in ziua in care va fi stabilita sedinta comitetului. „Propuneri se vor face pana in ziua sedintei CEx. Pana atunci, organizatia Bucuresti a PSD poate lua o alta decizie in privinta candidatului“, a mai spus Ponta.
Senatorul PSD Sorin Oprescu rupe tacerea si infirma motivul invocat de mai multi lideri social-democrati, potrivit caruia nu beneficiaza de sprijinul organizatiei bucurestene, in cazul in care ar fi desemnat candidatul formatiunii la Primaria Capitalei. «Eu sunt acela care primeste zilnic, de o luna de zile, telefoane de incurajare si de sprijin, chiar de la foarte multi membri din Organizatia Bucuresti. Sigur ca unii au o parere, altii au alta parere. Asa este normal sa fie intr-un partid. Se pleaca de la conducere cu ideea ca eu nu am parte de sustinerea organizatiei», a declarat pentru «Gardianul» Sorin Oprescu. Senatorul a mai spus ca nu poate accepta ideea ca unii «globalizeaza» si vorbesc in numele intregii organizatii. Oprescu a amintit si despre listele de semnaturi de sustinere pentru o eventuala candidatura a sa la Capitala ca independent, informatie vehiculata in ultima vreme, care vin sa intareasca sustinerea de care beneficiaza din partea unor colegi din PSD Bucuresti. «Listele nu au fost facute de mine, ci de oameni din organizatie. Ei au vrut sa mearga pe strada sa adune semnaturi, eu nu am rugat pe nimeni. Chestiunea aceasta demonstreaza ca oamenii ma vor, insa eu nu am mai stat sa pun paie pe foc», a mai spus Oprescu. Senatorul PSD nu a renuntat nici la varianta unei candidaturi ca independent la Capitala, daca vor fi decisive «parerile emise de tipi din partid care practica sportul lovitului la turloaie». Social-democratul a adaugat ca nu se afla intr-o competitie cu Marian Vanghelie si ca il va sprijini daca el va fi desemnat candidat pe motive «corecte». Oprescu a recunoscut, de asemenea, ca a fost vizitat sambata dimineata, la ora 6, de Vanghelie. «A venit la mine. Era preocupat de cum sa facem, de situatia actuala cu numirea candidatului la Primaria Capitalei», a precizat senatorul PSD.
«In 2000 mi-am luat-o de la unii care erau lânga mine»
In privinta sanselor lui Marian Vanghelie la Capitala, Oprescu a accentuat ideea ca «nu mai poti sa pacalesti pe nimeni in ziua de astazi». «Sansele pe care le are Vanghelie le am si eu, totul depinde de cursul oamenilor. Exista niste puncte de plecare, insa campania
electorala joaca un rol foarte important», a mai spus Oprescu. Raportat la experientele trecute, Oprescu a precizat ca incearca sa-si ia masurile de precautie si sa se revanseze pentru tot ce a patit cand a candidat in anul 2000 la Primaria Capitalei. «Mi-am luat-o de la unii care erau langa mine si nu vreau ca aceasta experienta sa se mai repete», a mai spus social-democratul.
Candidat- surpriza pentru Capitala?
In ultimele zile, a fost avansata tot mai mult ideea celei de-a treia optiuni a social-democratilor: candidat-supriza la Primaria Capitalei. Argumentele care ar duce la o asemenea posibilitate par a depasi dificultatile pe care le-ar putea crea o candidatura a lui Oprescu sau a actualului lider al PSD Bucuresti, Marian Vanghelie. Tot asa s-ar putea rezolva si problema mobilizarii acelei parti din PSD Bucuresti care ar pleca cu Oprescu, in cazul in care ales va fi Vanghelie. Se pare ca intre cei avuti in vedere pentru o asemenea situatie de avarie ar fi vicepresedintele PSD Cristian Diaconescu si coordonatorul de campanie, Miron Mitrea. In PSD aceasta optiune, la nivel declarativ, nu este infirmata. Lideri social-democrati neaga, totusi, posibilitatea desemnarii unui candidat-surpriza din afara formatiunii. Vicepresedintele social-democrat, Cristian Diaconescu, a declarat ieri, pentru «Gardianul» ca nu este interesat de o asemenea oferta si ca nu s-a discutat o astfel de posibilitate in interiorul PSD. El nu a negat insa ca cei care se ocupa de aceste «numiri» pot sa se gandeasca si la o asemenea varianta. «Sunt foarte mici sansele ca reprezentantul PSD la Primaria Capitalei sa fie din afara formatiunii. Daca va exista un al treilea candidat, acesta va fi tot din partid», a precizat Diaconescu. Nici Victor Ponta nu crede in varianta unui nume din exterior. «Daca PSD nu e in stare sa aibe un candidat la Primaria Capitalei atunci ar trebui sa ne dam cu totii demisia. E ridicol», a mentionat ironic Ponta. Social-democratul nu vede realizabila nici varianta - Diaconescu sau Mitrea la Bucuresti - sustinand ca nu crede ca vreunul dintre cei doi ar accepta o asemenea propunere. In schimb, vicepresedintele PSD Ilie Sarbu considera ca, «la cat de inversunat este si la cat de hotarat este» si mai ales raportat la nivelul de sustinere al organizatiei bucurestene, Vanghelie are cele mai mari sanse ca membrii Comitetului Executiv al PSD sa-l desemneze candidat la Capitala.
La Comitetul Executiv pot aparea mai multi candidati
Vicepresedintele PSD, Victor Ponta, a precizat ieri ca, desi in momentul actual singura propunere a Organizatiei PSD Bucuresti pentru Primaria Capitalei este Marian Vanghelie, orice membru al Comitetului Executiv poate propune o alta candidatura. „Orice solutie este acceptata si supusa votului CEx“, a declarat pentru „Gardianul“ Ponta. Social-democratul a explicat, de asemenea, ca CEx nu poate doar sa respinga o propunere, in aceeasi sedinta fiind necesara si numirea candidatului PSD pentru Primaria Capitalei. Vicepresedintele PSD a mai spus ca, deocamdata, propunerea ca Marian Vanghelie sa fie candidat a fost discutata doar la intalnirile membrilor organizatiei cu echipa de campanie a PSD, ea trebuind sa fie inaintata oficial CEx pana in ziua in care va fi stabilita sedinta comitetului. „Propuneri se vor face pana in ziua sedintei CEx. Pana atunci, organizatia Bucuresti a PSD poate lua o alta decizie in privinta candidatului“, a mai spus Ponta.
Am descoperit sub mall-urile din Baneasa un zacamant de 3.000.000 de euro, ai statutului
In ultimii 17 ani, in Bucuresti au fost rase peste 20 milioane de metri patrati de spatii verzi. Iata, comparativ cu alte tari, ce presupune sa respiri in capitala Romåniei: in Viena, media de spatiu verde este de 70 metri patrati pe locuitor, in Varsovia, de 31 metri patrati pe locuitor, in timp ce in Bucuresti, asfixiatule, ai parte doar de 2,5 metri patrati de verdeata filtranta. Nu intimplator, in jur de 20.000 de bucuresteni isi dau ultima suflare din cauza unor afectiuni provocate de poluare. (Scuzati-mi rima, e din cauza ca sint ametit de poluare.)
In timp ce in alte capitale se amenajeaza zone noi de verdeata, in Bucuresti se sadesc betoane peste cele existente, si asa, in numar mic. Iata povestea celei mai mari si dubioase tranzactii cu teren de dupa Revolutie. Au disparut 2.200.000 metri patrati de livezi si gradini din nordul Capitalei, in locul carora a rasarit Complexul Rezidential-Comercial Baneasa. Il stiti, conglomeratul ala de super-marketuri, mall-uri, cash & carry-uri, case si birouri de pe DN1, linga aeroportul Baneasa. Care sint minunate, sublime, dar puteau fi ridicate pe uriasele maidane din apropiere, la trei kilometri mai incolo, ca-n lumea civilizata.
Cum a fost posibil? (varianta scurta)
Pentru cine vrea sa prizeze rapid cel mai mare tun imobiliar din Romånia, avem o varianta condensata a povestii: O universitate din Bucuresti avea in folosinta un teren agricol de 226 hectare. Terenul era domeniu public al statului, deci nu putea fi instrainat, decit, eventual, prin Hotarire de Guvern. Cu toate astea, universitatea isi trece in proprietate acest teren, domeniu public al statului, repetam, pe baza unui coctail de legi din perioada interbelica, cu paragrafe de lege din perioada post Revolutie. Apoi, rapid, imbatata de succes, universitatea isi baga terenul drept aport in capitalul social al unei
firme
private. Si astfel, un teren domeniu public al statului, care nu si-a schimbat statutul prin Hotarire de Guvern, cum cere legea, ajunge sa fie cel mai important capital al unui bussiness privat. Si, ca veni vorba. Prin aceasta manevra si statul e privat. Privat de citeva zeci de milioane de euro pe an, daca si-ar fi valorificat propriul teren, prin concesiune legala. Privat de peste trei miliarde de euro, daca l-ar fi vindut. Cu banii acestia s-ar fi putut face peste 1 000 de parcuri
impadurite in jurul Bucurestiului, prevazute cu 1.000.000 de locuri de joaca pentru copii. In final, s-ar fi cistigat anual vietile a 20 000 de oameni.
In timp ce in alte capitale se amenajeaza zone noi de verdeata, in Bucuresti se sadesc betoane peste cele existente, si asa, in numar mic. Iata povestea celei mai mari si dubioase tranzactii cu teren de dupa Revolutie. Au disparut 2.200.000 metri patrati de livezi si gradini din nordul Capitalei, in locul carora a rasarit Complexul Rezidential-Comercial Baneasa. Il stiti, conglomeratul ala de super-marketuri, mall-uri, cash & carry-uri, case si birouri de pe DN1, linga aeroportul Baneasa. Care sint minunate, sublime, dar puteau fi ridicate pe uriasele maidane din apropiere, la trei kilometri mai incolo, ca-n lumea civilizata.
Cum a fost posibil? (varianta scurta)
Pentru cine vrea sa prizeze rapid cel mai mare tun imobiliar din Romånia, avem o varianta condensata a povestii: O universitate din Bucuresti avea in folosinta un teren agricol de 226 hectare. Terenul era domeniu public al statului, deci nu putea fi instrainat, decit, eventual, prin Hotarire de Guvern. Cu toate astea, universitatea isi trece in proprietate acest teren, domeniu public al statului, repetam, pe baza unui coctail de legi din perioada interbelica, cu paragrafe de lege din perioada post Revolutie. Apoi, rapid, imbatata de succes, universitatea isi baga terenul drept aport in capitalul social al unei
firme
private. Si astfel, un teren domeniu public al statului, care nu si-a schimbat statutul prin Hotarire de Guvern, cum cere legea, ajunge sa fie cel mai important capital al unui bussiness privat. Si, ca veni vorba. Prin aceasta manevra si statul e privat. Privat de citeva zeci de milioane de euro pe an, daca si-ar fi valorificat propriul teren, prin concesiune legala. Privat de peste trei miliarde de euro, daca l-ar fi vindut. Cu banii acestia s-ar fi putut face peste 1 000 de parcuri
impadurite in jurul Bucurestiului, prevazute cu 1.000.000 de locuri de joaca pentru copii. In final, s-ar fi cistigat anual vietile a 20 000 de oameni.
Romanita - Adrian meci egal
Sotul creatoarei de moda se apara spunand ca s-a pupat doar pe obraz cu colega lui de serviciu, asa cum spunea si Romanita, in toamna lui 2006, cand a fost fotografiata sarutandu-se pasional cu Radu Popa
Casnicia Romanitei Iovan are toate sansele sa treaca si de noul obstacol care i-a aparut in cale, si anume aventura lui Adrian cu o colega de serviciu! Scenariul din toamna lui 2006, cand Romanita a fost surprinsa de paparazzii revistei Ciao! sarutandu-se cu Radu Popa, pare sa se repete acum. Asa cum am aratat in ziarul nostru de ieri, pilotul traieste o frumoasa poveste de dragoste cu o colega de la TAROM, care lucreaza la departamentul Planificare zboruri. Persoane apropiate lor ne-au marturisit ca, vineri seara, cei doi s-au afisat pentru prima data in fata colegilor la o petrecere organizata de sindicatul pilotilor la Clubul Zexe din Capitala. Toata seara au fost nedespartiti. Au dansat, au ras cu pofta, iar la un moment dat (afirma sursele noastre) ei s-au sarutat ca doi liceeni indragostiti.
Apropiati ai sotilor Iovan ne-au declarat ca, dupa ce, luni noapte, a citit pe internet, articolul din CANCAN despre aventura lui Adrian, Romanita a avut o discutie prelungita pana spre zori cu sotul ei, care s-a aparat
spunand ca nu a fost niciun gest vinovat din partea lui!
"O cunosc de 14 ani!"
Ieri dupa pranz, Iovan se pregatea sa plece intr-o cursa la Atena, de unde va reveni azi.
Reporterii de la Acasa TV l-au sunat si l-au intrebat despre acest subiect. Sotul creatoarei de moda a pastrat aceeasi versiune pe care i-a spus-o si Romanitei. "E o colega de serviciu pe care o cunosc de 14 ani si asa, ca ea, mai cunosc inca 300", a declarat pilotul. Apoi a lasat in coada de peste intrebarea daca s-a sarutat la acea petrecere cu respectiva colega si a incercat sa schimbe "terenul de joc". "M-am pupat cu 40 de fete care au fost la petrecere si le cunosc de ani buni. Si asa cum te duci la serviciu si te pupi pe obraz cu unul si cu alt coleg de acolo pe care il stii de nu stiu cat timp e mai mult decat o normalitate a unei relatii colegiale, de prietenie sau de amicitie sau de vechime in cunostinta, nu pot sa explic altfel!", a sustinut Adrian Iovan. Mai mult, pilotul a incercat sa convinga ca mariajul lui nu este in pericol: "Avem si noi probleme, de platit impozite, nu suntem intotdeauna foarte fericiti, dar, in principiu, nu avem probleme deosebite! Avem probleme obisnuite. Vin din alea sa platesti impozitul la masina
pana la sfarsitul lui martie?", a subliniat
pilotul.
Din cate se pare, el a convins-o si pe sotia lui ca sarutul nu ar fi fost decat un gest nevinovat. Astfel, Romanita a declarat ieri, pentru Acasa TV, ca intreaga poveste "e un fals!" Intrebata cum merg lucrurile in casnicia ei, creatoarea de moda nu s-a aratat prea entuziasmata sa vorbeasca despre asta. Dimpotriva. Dupa ce a repezit-o pe ziarista care-i adresase intrebarea, sotia lui Adrian Iovan i-a inchis acesteia telefonul in nas: "Sunteti maritata? Da? La dumneavoastra cum merg lucrurile in casnicie? Ma bucur ca foarte bine?"
Romanita nu face decat sa-si apere sotul, in ciuda tuturor marturiilor, asa cum si Adrian Iovan a facut-o dupa episodul cu Radu Popa. Atunci, Iovan a declarat ca are deplina incredere in creatoarea de moda, lucru de care beneficiaza si el acum. Fireste, pe de o parte, daca tinem cont ca ei au un copil impreuna si vor sa-l protejeze pe acesta de un eventual divort traumatizant.
"Fotografiile au fost facute dintr-un unghi care induce ideea ca m-as fi sarutat cu acel Radu Popa, dar nu ne-am pupat decat pe obraz!"
Romanita Iovan, dupa ce paparazzii Ciao! au fotografiat-o sarutandu-se pasional cu Radu Popa, septembrie 2006
"Asa cum te duci la serviciu si te pupi pe obraz cu unul si cu alt coleg e mai mult decat o normalitate!"
Adrian Iovan, dupa ce CANCAN a dezvaluit ca s-a sarutat cu o colega de serviciu, 24 martie 2008
Casnicia Romanitei Iovan are toate sansele sa treaca si de noul obstacol care i-a aparut in cale, si anume aventura lui Adrian cu o colega de serviciu! Scenariul din toamna lui 2006, cand Romanita a fost surprinsa de paparazzii revistei Ciao! sarutandu-se cu Radu Popa, pare sa se repete acum. Asa cum am aratat in ziarul nostru de ieri, pilotul traieste o frumoasa poveste de dragoste cu o colega de la TAROM, care lucreaza la departamentul Planificare zboruri. Persoane apropiate lor ne-au marturisit ca, vineri seara, cei doi s-au afisat pentru prima data in fata colegilor la o petrecere organizata de sindicatul pilotilor la Clubul Zexe din Capitala. Toata seara au fost nedespartiti. Au dansat, au ras cu pofta, iar la un moment dat (afirma sursele noastre) ei s-au sarutat ca doi liceeni indragostiti.
Apropiati ai sotilor Iovan ne-au declarat ca, dupa ce, luni noapte, a citit pe internet, articolul din CANCAN despre aventura lui Adrian, Romanita a avut o discutie prelungita pana spre zori cu sotul ei, care s-a aparat
spunand ca nu a fost niciun gest vinovat din partea lui!
"O cunosc de 14 ani!"
Ieri dupa pranz, Iovan se pregatea sa plece intr-o cursa la Atena, de unde va reveni azi.
Reporterii de la Acasa TV l-au sunat si l-au intrebat despre acest subiect. Sotul creatoarei de moda a pastrat aceeasi versiune pe care i-a spus-o si Romanitei. "E o colega de serviciu pe care o cunosc de 14 ani si asa, ca ea, mai cunosc inca 300", a declarat pilotul. Apoi a lasat in coada de peste intrebarea daca s-a sarutat la acea petrecere cu respectiva colega si a incercat sa schimbe "terenul de joc". "M-am pupat cu 40 de fete care au fost la petrecere si le cunosc de ani buni. Si asa cum te duci la serviciu si te pupi pe obraz cu unul si cu alt coleg de acolo pe care il stii de nu stiu cat timp e mai mult decat o normalitate a unei relatii colegiale, de prietenie sau de amicitie sau de vechime in cunostinta, nu pot sa explic altfel!", a sustinut Adrian Iovan. Mai mult, pilotul a incercat sa convinga ca mariajul lui nu este in pericol: "Avem si noi probleme, de platit impozite, nu suntem intotdeauna foarte fericiti, dar, in principiu, nu avem probleme deosebite! Avem probleme obisnuite. Vin din alea sa platesti impozitul la masina
pana la sfarsitul lui martie?", a subliniat
pilotul.
Din cate se pare, el a convins-o si pe sotia lui ca sarutul nu ar fi fost decat un gest nevinovat. Astfel, Romanita a declarat ieri, pentru Acasa TV, ca intreaga poveste "e un fals!" Intrebata cum merg lucrurile in casnicia ei, creatoarea de moda nu s-a aratat prea entuziasmata sa vorbeasca despre asta. Dimpotriva. Dupa ce a repezit-o pe ziarista care-i adresase intrebarea, sotia lui Adrian Iovan i-a inchis acesteia telefonul in nas: "Sunteti maritata? Da? La dumneavoastra cum merg lucrurile in casnicie? Ma bucur ca foarte bine?"
Romanita nu face decat sa-si apere sotul, in ciuda tuturor marturiilor, asa cum si Adrian Iovan a facut-o dupa episodul cu Radu Popa. Atunci, Iovan a declarat ca are deplina incredere in creatoarea de moda, lucru de care beneficiaza si el acum. Fireste, pe de o parte, daca tinem cont ca ei au un copil impreuna si vor sa-l protejeze pe acesta de un eventual divort traumatizant.
"Fotografiile au fost facute dintr-un unghi care induce ideea ca m-as fi sarutat cu acel Radu Popa, dar nu ne-am pupat decat pe obraz!"
Romanita Iovan, dupa ce paparazzii Ciao! au fotografiat-o sarutandu-se pasional cu Radu Popa, septembrie 2006
"Asa cum te duci la serviciu si te pupi pe obraz cu unul si cu alt coleg e mai mult decat o normalitate!"
Adrian Iovan, dupa ce CANCAN a dezvaluit ca s-a sarutat cu o colega de serviciu, 24 martie 2008
Gabriela Cristea iubeste barbatul perfect care nu exista?
Desi a pozat intr-o revista pentru barbati, Gabriela Cristea nu este o cuceritoare asa cum s-ar putea crede. Coafurile sofisticate si decolteurile sexy cu care se afiseaza pe micul ecran, nu o avantajeaza prea mult in relatia cu sexul
opus. Pentru ca este o femeie foarte directa si spune tot ceea ce gindeste, multi dintre curtezanii ei s-au speriat si au facut cale intoarsa, inca de la primele intilniri. Mofturoasa la capitolul barbati, bruneta de la Kanal D se lasa cu greu cucerita. Nu crede ca exista barbatul perfect. Cu toate astea, masculul care vrea sa ajunga la inima
vedetei trebuie sa fie frumos, destept, serios, romantic, cu simtul umorului si, bineinteles, extrem de atent la dorintele ei. Acesta nu trebuie sa uite sa-i aduca flori, sa o dezmierde cu vorbe dulci si, din cind in cind, sa o surprinda cu un cadou
dragut. Sa fie, oare, Marcel Toader barbatul perfect care… nu exista?
opus. Pentru ca este o femeie foarte directa si spune tot ceea ce gindeste, multi dintre curtezanii ei s-au speriat si au facut cale intoarsa, inca de la primele intilniri. Mofturoasa la capitolul barbati, bruneta de la Kanal D se lasa cu greu cucerita. Nu crede ca exista barbatul perfect. Cu toate astea, masculul care vrea sa ajunga la inima
vedetei trebuie sa fie frumos, destept, serios, romantic, cu simtul umorului si, bineinteles, extrem de atent la dorintele ei. Acesta nu trebuie sa uite sa-i aduca flori, sa o dezmierde cu vorbe dulci si, din cind in cind, sa o surprinda cu un cadou
dragut. Sa fie, oare, Marcel Toader barbatul perfect care… nu exista?
Din nou la poliţie. Sişu, audiat după ce în maşina în care se afla s-au găsit droguri
Rapperul din trupa La Familia e din nou în conflict cu legea. Sişu a fost audiat de Poliţie timp de mai multe ore. Solistul rapp a fost reţinut, luni, pentru că, în maşina care se afla, au fost descoperite stupefiante. Sişu era însoţit de un bărbatul, urmărit de poliţişti de mai multă vreme pentru trafic de droguri. Ieri, procurorii şi poliţiştii au descins în locuinţa unuia dintre membrii grupării.
Sişu nu este la prima abatere. Cântăreţul a fost închis pentru consum şi trafic de droguri.
Sişu nu este la prima abatere. Cântăreţul a fost închis pentru consum şi trafic de droguri.
All you need is love?! Mircea Radu, Cupidon pentru doi actori porno pe Internet
Satul probabil de povesti clasice siropoase, perimate de-a lungul anilor la „Din dragoste“, Mircea Radu a trecut la cazuri mai serioase, care sa-i solicite cu adevarat veleitatile de Cupidon. Florin, un tânar din Constanta, a apelat la puterea de convingere a lui Mircea pentru a-si îndupleca iubita, Cristina, sa se întoarca în bratele lui. Nu numai pentru ca o iubeste nespus, ci pentru ca împreuna cei doi pornisera într-o cariera banoasa, practicând sex
online, pe video-chat. Cei doi spun ca acest lucru le facea placere, mai ales ca finantele le cresteau simtitor, numai ca nu s-au bucurat prea mult de prosperitate. Mama fetei a reusit sa-i desparta, nu din cauza preocuparilor lor internaute, ci pe motiv ca Florin provine dintr-o familie saraca si nu poate fi barbatul ideal pentru fiica ei. Influentata, Cristina l-a parasit fara sa se uite înapoi, iar acum Florin cauta disperat ajutor la „Din dragoste“.
Mircea, specialist în homosexuali si hermafroditi
Într-una din editiile emisiunii de la Antena 1, moderatorul a încercat sa împace doi
homosexuali si, pentru ca stradania sa a priit audientei, Mircea ne-a prezentat apoi cumplita istorie a unei hermafrodite suferinde din amor. Rodica, dovedita ulterior o materialista lipsita de sentimente, a fost refuzata tâfnos de iubitul intrat pe magica poarta a emisiunii. Fata de aceste doua cazuri complicate, povestea lui Florin si a Cristinei pare floare la ureche, asa ca voyeuristii care platesc bani
grei sa priveasca partide aprige de sex pe internet au toate sansele sa-si revada protagonistii preferati din nou la treaba.
online, pe video-chat. Cei doi spun ca acest lucru le facea placere, mai ales ca finantele le cresteau simtitor, numai ca nu s-au bucurat prea mult de prosperitate. Mama fetei a reusit sa-i desparta, nu din cauza preocuparilor lor internaute, ci pe motiv ca Florin provine dintr-o familie saraca si nu poate fi barbatul ideal pentru fiica ei. Influentata, Cristina l-a parasit fara sa se uite înapoi, iar acum Florin cauta disperat ajutor la „Din dragoste“.
Mircea, specialist în homosexuali si hermafroditi
Într-una din editiile emisiunii de la Antena 1, moderatorul a încercat sa împace doi
homosexuali si, pentru ca stradania sa a priit audientei, Mircea ne-a prezentat apoi cumplita istorie a unei hermafrodite suferinde din amor. Rodica, dovedita ulterior o materialista lipsita de sentimente, a fost refuzata tâfnos de iubitul intrat pe magica poarta a emisiunii. Fata de aceste doua cazuri complicate, povestea lui Florin si a Cristinei pare floare la ureche, asa ca voyeuristii care platesc bani
grei sa priveasca partide aprige de sex pe internet au toate sansele sa-si revada protagonistii preferati din nou la treaba.
Bruce Willis, în familie cu noua iubită, modelul Emma Heming
Chiar dacă s-au despărţit de ceva vreme, Demi Moore şi Bruce Willis sunt în continuare nişte părinţi modelşi au grijă ca toţi copiii lor să crească într-un mediu paşnic, în care iubirea părinţilor nu s-a stins, ci doar s-a transformat într-o frumoasă prietenie. Astfel, copiii s-au obişnuit cu prezenţa altor parteneri în vieţile părinţilor lor. Acum a venit timpul ca Bruce să se asigure că noua sa iubită este primită cum se cuvine în „familie”.
Vedeta din „Greu de ucis”, acum în vârstă de 53 de ani, prietena sa, fotomodelul Emma Heming, şi fetiţa cea mică a lui Bruce şi a lui Demi, Tallulah Belle, au fost susrprinşi, în weekend, luând micul dejun într-un local din Los Angeles. Cei trei au petrecut împreună şi ziua de duminică, facând cumpărături. Heming, care, întâmplător sau nu, seamănă izbitor de mult cu Demi, a părut să fie foarte încântată de fiica partenerului său. „Bruce este îndrăgostit până peste urechi de Emma”, a dezvăluit o sursă apropiată cuplului. „Au planuri mari împreună. Bruce se bucură de ceva ani buni de burlăcie şi a decis că a venit timpul să se aşeze la casa lui”, a adăugat sursa. La cei 29 de ani ai săi, Emma este cu 11 ani mai în vârstă decât cea mai mare fiică a lui Bruce, Rumer.
Deşi, la acest moment, Bruce Willis are o relaţie extrem de apropiată cu fosta sa soţie şi cu soţul acesteia, Ashton Kutcher, el recunoaşte că nu a fost dintotdeauna aşa şi îi mulţumeşte lui Will Smith că l-a ajutat să-şi schimbe atitudinea. „Pe când treceam printr-o perioadă destul de neagră a vieţii mele Smith a fost alături. Mi-a spus: «Prietene, trebuie să faci absolut tot ce îţi stă în putinţă să le arăţi copiilor că e normal ca tu şi Demi să vă continuaţi vieţile alături de alţi oameni». A fost ca şi cum m-aş fi luminat dintr-o dată”, a mărturisit Bruce. „În definitiv, sunt chiar bucuros că îl am pe Ashton în familie. A durat mult până au reuşit să înţeleagă şi cei din jur că pot fi şi prieten cu noul soţ al fostei mele soţii. Şi chiar suntem”, a adăugat Willis.
„O iubesc pe Demi şi ştiu că şi ea mă iubeşte pe mine. Sunt încântat că Ashton s-a dovedit a fi o persoană atât de de treabă”, a mai mărturisit starul din „Greu de ucis”. Al cărei viitor pare a fi, însă, alături de tânăra vedetă a podiumurilor de modă...
Vedeta din „Greu de ucis”, acum în vârstă de 53 de ani, prietena sa, fotomodelul Emma Heming, şi fetiţa cea mică a lui Bruce şi a lui Demi, Tallulah Belle, au fost susrprinşi, în weekend, luând micul dejun într-un local din Los Angeles. Cei trei au petrecut împreună şi ziua de duminică, facând cumpărături. Heming, care, întâmplător sau nu, seamănă izbitor de mult cu Demi, a părut să fie foarte încântată de fiica partenerului său. „Bruce este îndrăgostit până peste urechi de Emma”, a dezvăluit o sursă apropiată cuplului. „Au planuri mari împreună. Bruce se bucură de ceva ani buni de burlăcie şi a decis că a venit timpul să se aşeze la casa lui”, a adăugat sursa. La cei 29 de ani ai săi, Emma este cu 11 ani mai în vârstă decât cea mai mare fiică a lui Bruce, Rumer.
Deşi, la acest moment, Bruce Willis are o relaţie extrem de apropiată cu fosta sa soţie şi cu soţul acesteia, Ashton Kutcher, el recunoaşte că nu a fost dintotdeauna aşa şi îi mulţumeşte lui Will Smith că l-a ajutat să-şi schimbe atitudinea. „Pe când treceam printr-o perioadă destul de neagră a vieţii mele Smith a fost alături. Mi-a spus: «Prietene, trebuie să faci absolut tot ce îţi stă în putinţă să le arăţi copiilor că e normal ca tu şi Demi să vă continuaţi vieţile alături de alţi oameni». A fost ca şi cum m-aş fi luminat dintr-o dată”, a mărturisit Bruce. „În definitiv, sunt chiar bucuros că îl am pe Ashton în familie. A durat mult până au reuşit să înţeleagă şi cei din jur că pot fi şi prieten cu noul soţ al fostei mele soţii. Şi chiar suntem”, a adăugat Willis.
„O iubesc pe Demi şi ştiu că şi ea mă iubeşte pe mine. Sunt încântat că Ashton s-a dovedit a fi o persoană atât de de treabă”, a mai mărturisit starul din „Greu de ucis”. Al cărei viitor pare a fi, însă, alături de tânăra vedetă a podiumurilor de modă...
Etichete:
Bruce Willis,
în familie cu noua iubită,
modelul Emma Heming
Maruta, la priveghiul bunicii
Dupa ce a aflat de tragedia ce s-a petrecut la casa bunicilor sai din jud. Gorj, Catalin Maruta a mers acolo intr-un suflet pentru a fi alaturi de rudele sale. Bunica sa, de 83 de ani, a murit duminica inecata in fantana din curtea casei. Desi familia sustine ca a fost un accident, preotii sunt de alta parere.
Prezentatorul PRO TV Catalin Maruta s-a dus la Stanesti, duminica, imediat dupa ce a aflat ca bunica lui nu mai e. Iubita sa, cantareata Andra, nu a vrut sa-l lase singur in aceasta incercare grea, asa ca l-a insotit. Cand a intrat in curtea din Stanesti, Catalin a izbucnit in lacrimi si a mers direct la capataiul bunicii care l-a crescut.
Nimeni nu isi explica ce s-a intamplat si ce ar fi putut s-o determine pe Maria Maruta, de 83 de ani, sa se arunce in fantana. Oamenii din sat sustin ca batrana s-a schimbat foarte mult, dupa ce in urma cu cateva saptamani s-a imbolnavit: parca isi pierduse cheful de viata
. Duminica, femeia a iesit din casa, pretextand ca are treburi in curte. Vazand ca nu se mai intoarce, sotul ei a vrut s-o caute, insa a descoperit ca usa de la intrare fusese incuiata de aceasta. Batranul a iesit din casa pe geam, iar vecinii povestesc ca atunci cand a realizat ca sotia lui a cazut in fantana, s-a aruncat pur si simplu dupa ea. Trupul femeii a fost scos din apa cu ajutorul vecinilor.
Tatal lui Catalin, judecatorul Constantin Maruta, sustine ca mama sa, Maria, si-a pierdut viata intr-un accident teribil: 'A cazut in fantana din curtea casei. Mama nu avea de ce sa se sinucida. Cel mai probabil a mers in curte sa ia o galeata cu apa, i s-a facut rau si a cazut in fantana. Nu este vorba despre o sinucidere'.
Maria Maruta va fi inmormantata azi, la pranz, la cimitirul din Stanesti.
"A plecat prea repede"
Contactat de Libertatea, Maruta si-a gasit foarte greu cuvintele pentru a descrie ceea ce simte. 'A plecat prea repede dintre noi si m-a lasat cu o datorie mare fata de cate a facut pentru mine. Iar eu intotdeauna am fost prea grabit pentru mamaita mea, a plecat si eu n-am apucat sa-i multumesc cum se cuvine!
Prezentatorul PRO TV Catalin Maruta s-a dus la Stanesti, duminica, imediat dupa ce a aflat ca bunica lui nu mai e. Iubita sa, cantareata Andra, nu a vrut sa-l lase singur in aceasta incercare grea, asa ca l-a insotit. Cand a intrat in curtea din Stanesti, Catalin a izbucnit in lacrimi si a mers direct la capataiul bunicii care l-a crescut.
Nimeni nu isi explica ce s-a intamplat si ce ar fi putut s-o determine pe Maria Maruta, de 83 de ani, sa se arunce in fantana. Oamenii din sat sustin ca batrana s-a schimbat foarte mult, dupa ce in urma cu cateva saptamani s-a imbolnavit: parca isi pierduse cheful de viata
. Duminica, femeia a iesit din casa, pretextand ca are treburi in curte. Vazand ca nu se mai intoarce, sotul ei a vrut s-o caute, insa a descoperit ca usa de la intrare fusese incuiata de aceasta. Batranul a iesit din casa pe geam, iar vecinii povestesc ca atunci cand a realizat ca sotia lui a cazut in fantana, s-a aruncat pur si simplu dupa ea. Trupul femeii a fost scos din apa cu ajutorul vecinilor.
Tatal lui Catalin, judecatorul Constantin Maruta, sustine ca mama sa, Maria, si-a pierdut viata intr-un accident teribil: 'A cazut in fantana din curtea casei. Mama nu avea de ce sa se sinucida. Cel mai probabil a mers in curte sa ia o galeata cu apa, i s-a facut rau si a cazut in fantana. Nu este vorba despre o sinucidere'.
Maria Maruta va fi inmormantata azi, la pranz, la cimitirul din Stanesti.
"A plecat prea repede"
Contactat de Libertatea, Maruta si-a gasit foarte greu cuvintele pentru a descrie ceea ce simte. 'A plecat prea repede dintre noi si m-a lasat cu o datorie mare fata de cate a facut pentru mine. Iar eu intotdeauna am fost prea grabit pentru mamaita mea, a plecat si eu n-am apucat sa-i multumesc cum se cuvine!
Dana Deac: „Suferinţa mea, un exemplu pentru alţii“
„Diagnosticul «cancer la sân» îţi schimbă gândurile“, spune Dana Deac, directorul postului de televiziune TVR 1, care în urmă cu şase luni a trecut prin această traumă, iar acum, după o intervenţie chirurgicală efectuată în regim de urgenţă, se străduieşte să înfrunte tratamentul
dur, care o otrăveşte, şi depresia care însoţeşte zilele de boală.
Apropiaţii ei spun că terapia, efectuată într-o clinică din Austria, este costisitoare şi că Dana Deac a făcut credite
la mai multe bănci pentru a-şi putea plăti tratamentul. Dana evită să vorbească despre greutăţile pe care le-a avut până să adune suma cu care a achitat programul de chimioterapie. Din respect pentru profesioniştii din România, nu spune prea multe nici despre decizia ei de a se trata în străinătate.
„Există adevăraţi profesionişti în România, oameni extraordinari, precum profesorul universitar Rodica Anghel, de la Institutul Oncologic, cea care are grijă de mine la Bucureşti. Din păcate, nu am ajuns pe mâna ei de la început. De câte ori mi-e rău, în ea îmi pun toată nădejdea. E adevărat că există şi ticăloşi. Dar greşeala doctoriţei care mi-a spus că sunt sănătoasă tun e o chestiune personală, o problemă pe care cândva poate o să am puterea să o rezolv. Probabil că şi pentru ea faptul că a greşit contează enorm“, crede Dana Deac.
S-a implicat în acţiuni umanitare
Săptămâna viitoare, directorul TVR 1 va merge la Viena, unde va rămâne o lună şi jumătate, pentru a urma programul de chimioterapie. Atât cât i se va permite, va face naveta între Viena şi Bucureşti, pentru a nu lipsi prea mult de lângă fiul ei, Vlad, care are doar 18 ani.
„Când afli că Dana Deac are cancer
şi că luptă cu boala, poate începi să te mai gândeşti. E un punct de pornire în a te chestiona pe tine, te întrebi dacă nu ar trebui să faci un control de rutină, cine ştie... e foarte important momentul în care este descoperită boala asta“, spune directorul TVR 1.
Dana Deac şi-a dorit să vorbească despre felul în care cancerul i-a schimbat viaţa în emisiunea lui Liviu Mihaiu, în care a fost invitată alături de alte persoane publice care au trecut prin experienţe similare.
„Nu mă simt foarte bine şi nu voi putea ajunge în platou, am hotărât să o amânăm. Emisiunea, însă, nu este despre mine, ci despre femeile care trec prin această traumă. Vor fi în platou şi reprezentanţii Fundaţiei Renaşterea, care derulează o acţiune amplă, la care m-am asociat şi eu, mai ales că am beneficiat de sprijinul lor. Ei au un mamo-van, un tir pe care l-au transformat în cabinet medical, şi cu care merg prin ţară pentru a face gratuit mamografii şi analize Papanicolau. Au început în sudul ţării, judeţele Dolj şi Gorj, zonele afectate de iradierile de la Kozlodui“, adaugă Dana Deac.
dur, care o otrăveşte, şi depresia care însoţeşte zilele de boală.
Apropiaţii ei spun că terapia, efectuată într-o clinică din Austria, este costisitoare şi că Dana Deac a făcut credite
la mai multe bănci pentru a-şi putea plăti tratamentul. Dana evită să vorbească despre greutăţile pe care le-a avut până să adune suma cu care a achitat programul de chimioterapie. Din respect pentru profesioniştii din România, nu spune prea multe nici despre decizia ei de a se trata în străinătate.
„Există adevăraţi profesionişti în România, oameni extraordinari, precum profesorul universitar Rodica Anghel, de la Institutul Oncologic, cea care are grijă de mine la Bucureşti. Din păcate, nu am ajuns pe mâna ei de la început. De câte ori mi-e rău, în ea îmi pun toată nădejdea. E adevărat că există şi ticăloşi. Dar greşeala doctoriţei care mi-a spus că sunt sănătoasă tun e o chestiune personală, o problemă pe care cândva poate o să am puterea să o rezolv. Probabil că şi pentru ea faptul că a greşit contează enorm“, crede Dana Deac.
S-a implicat în acţiuni umanitare
Săptămâna viitoare, directorul TVR 1 va merge la Viena, unde va rămâne o lună şi jumătate, pentru a urma programul de chimioterapie. Atât cât i se va permite, va face naveta între Viena şi Bucureşti, pentru a nu lipsi prea mult de lângă fiul ei, Vlad, care are doar 18 ani.
„Când afli că Dana Deac are cancer
şi că luptă cu boala, poate începi să te mai gândeşti. E un punct de pornire în a te chestiona pe tine, te întrebi dacă nu ar trebui să faci un control de rutină, cine ştie... e foarte important momentul în care este descoperită boala asta“, spune directorul TVR 1.
Dana Deac şi-a dorit să vorbească despre felul în care cancerul i-a schimbat viaţa în emisiunea lui Liviu Mihaiu, în care a fost invitată alături de alte persoane publice care au trecut prin experienţe similare.
„Nu mă simt foarte bine şi nu voi putea ajunge în platou, am hotărât să o amânăm. Emisiunea, însă, nu este despre mine, ci despre femeile care trec prin această traumă. Vor fi în platou şi reprezentanţii Fundaţiei Renaşterea, care derulează o acţiune amplă, la care m-am asociat şi eu, mai ales că am beneficiat de sprijinul lor. Ei au un mamo-van, un tir pe care l-au transformat în cabinet medical, şi cu care merg prin ţară pentru a face gratuit mamografii şi analize Papanicolau. Au început în sudul ţării, judeţele Dolj şi Gorj, zonele afectate de iradierile de la Kozlodui“, adaugă Dana Deac.
Costel Busuioc: „Pana acum nu aveam nici pantofi in picioare”
"Imi doresc sa concertez in Romania, dar inca nu ma simt pregatit pentru publicul roman, care este foarte exigent... cred ca un spectacol acolo m-ar sfarama", spune Costel Busuioc, intr-un interviu pe care ni l-a acordat in Spania
"Toti m-ar critica, din oftica, din orgoliu. Parca si vad marile voci profitand sa faca audienta pe numele meu, pe spatele meu si sa iasa asa prin mine, din sertarele istoriei, cu tot felul de sfaturi. Parca si vad ca ma vor critica pentru ca nu merit atata succes, in timp ce ei s-au chinuit o viata
intreaga. Eu, un neica-nimeni, sa fiu pe buzele poporului". Busuioc mai spune ca, in timp ce unii oameni au avut incredere in el inainte de a deveni vedeta, altii au urmarit doar avantaje mediatice din asocierea cu el. "Am acceptat sa fiu suport publicitar
pentru unele firme
pentru ca sunt, ca si mine, imigranti, in rest, firmele ce ma doresc vor trebui sa plateasca. Am vazut eu cum s-a schimbat Romania de cand am plecat eu de acolo. Mi-a spus si sotia, de altfel... Eu nu sunt o vedeta ca cele de acolo, sa ma bat sa apar invelit in pietricele "swarovski" sau cum se numesc alea, sa se scrie de mine ca am nu stiu ce ceas sau nu stiu ce costum... eu sunt un om simplu. Nu am cautat faima, ci ea a venit la mine. Am vazut ca s-au scris tot felul de magarii despre mine si inventii, ca am vomitat in taxiuri, ca m-am plimbat in cartierul de "fetite". Ma deranjeaza..."
"Pana acum doua saptamani nu aveam nici pantofi in picioare"
Costel crede ca in Spania sunt mai putine fite ca in Romania: "Aici, oamenii sunt simpli, ca si mine, nu se zbat sa fie snobi si sa stea in vitrine ca sa fie respectati. Pana acum doua saptamani nu aveam nici pantofi in picioare, de fapt, erau unii vechi, cu care ma duceam doar la biserica si la concurs. Si multi vorbeau de mine cu invidie si gelozie, ma injurau unii sau altii. Aflati ca eu sunt pur si simplu Costel, cu litere mici chiar. Anul trecut, am fost doborat de emotie cand am vazut la TV ca un roman din Targoviste si-a dat foc in fata primariei din Castellon - Marian cred ca il chema. Acum, cine mai vorbeste de gestul lui? Cui ii pasa de el? Si mie mi-a fost teama ca nu voi rezista masinariei de tocat imigranti, ca in filmul ala cu Chaplin, "Timpuri noi", in care muncitorii erau distrusi de masinarii. Va multumesc, romani, pentru voturile voastre, pentru incurajarile voastre, dar sa stiti ca, aici, in diaspora, suntem ca o mica tara. Una uitata de voi, si de care va bateti, de multe ori, joc. Dar, sa stiti ca existam!".
"Toti m-ar critica, din oftica, din orgoliu. Parca si vad marile voci profitand sa faca audienta pe numele meu, pe spatele meu si sa iasa asa prin mine, din sertarele istoriei, cu tot felul de sfaturi. Parca si vad ca ma vor critica pentru ca nu merit atata succes, in timp ce ei s-au chinuit o viata
intreaga. Eu, un neica-nimeni, sa fiu pe buzele poporului". Busuioc mai spune ca, in timp ce unii oameni au avut incredere in el inainte de a deveni vedeta, altii au urmarit doar avantaje mediatice din asocierea cu el. "Am acceptat sa fiu suport publicitar
pentru unele firme
pentru ca sunt, ca si mine, imigranti, in rest, firmele ce ma doresc vor trebui sa plateasca. Am vazut eu cum s-a schimbat Romania de cand am plecat eu de acolo. Mi-a spus si sotia, de altfel... Eu nu sunt o vedeta ca cele de acolo, sa ma bat sa apar invelit in pietricele "swarovski" sau cum se numesc alea, sa se scrie de mine ca am nu stiu ce ceas sau nu stiu ce costum... eu sunt un om simplu. Nu am cautat faima, ci ea a venit la mine. Am vazut ca s-au scris tot felul de magarii despre mine si inventii, ca am vomitat in taxiuri, ca m-am plimbat in cartierul de "fetite". Ma deranjeaza..."
"Pana acum doua saptamani nu aveam nici pantofi in picioare"
Costel crede ca in Spania sunt mai putine fite ca in Romania: "Aici, oamenii sunt simpli, ca si mine, nu se zbat sa fie snobi si sa stea in vitrine ca sa fie respectati. Pana acum doua saptamani nu aveam nici pantofi in picioare, de fapt, erau unii vechi, cu care ma duceam doar la biserica si la concurs. Si multi vorbeau de mine cu invidie si gelozie, ma injurau unii sau altii. Aflati ca eu sunt pur si simplu Costel, cu litere mici chiar. Anul trecut, am fost doborat de emotie cand am vazut la TV ca un roman din Targoviste si-a dat foc in fata primariei din Castellon - Marian cred ca il chema. Acum, cine mai vorbeste de gestul lui? Cui ii pasa de el? Si mie mi-a fost teama ca nu voi rezista masinariei de tocat imigranti, ca in filmul ala cu Chaplin, "Timpuri noi", in care muncitorii erau distrusi de masinarii. Va multumesc, romani, pentru voturile voastre, pentru incurajarile voastre, dar sa stiti ca, aici, in diaspora, suntem ca o mica tara. Una uitata de voi, si de care va bateti, de multe ori, joc. Dar, sa stiti ca existam!".
Microsoft te plăteşte să raportezi problemele din Vista
Microsoft vrea să rezolve cât mai multe dintre probleme de incompatibilitate ale aplicaţiilor ce trebuie să ruleze pe Vista. Pentru că sunt atât de numeroase, gigantul din Redmond a dat drumul la o campanie
interesantă în Taiwan: utilizatorii care vor descoperi astfel de incompatibilităţi vor primi bani
pentru fiecare raport întocmit (32,5 $ per raport). Campania a început din data de 18 martie.
Bineînţeles, există anumite condiţii. Aplicaţiile raportate trebuie să existe şi în versiuni compatibile cu XP, să ofere suport online pentru aflarea informaţiilor despre produs
şi să poată fi instalate şi utilizate în limba chineză tradiţională. Relativ simplu, nu?
interesantă în Taiwan: utilizatorii care vor descoperi astfel de incompatibilităţi vor primi bani
pentru fiecare raport întocmit (32,5 $ per raport). Campania a început din data de 18 martie.
Bineînţeles, există anumite condiţii. Aplicaţiile raportate trebuie să existe şi în versiuni compatibile cu XP, să ofere suport online pentru aflarea informaţiilor despre produs
şi să poată fi instalate şi utilizate în limba chineză tradiţională. Relativ simplu, nu?
Microsoft mai cumpără şi o companie de securitate
Compania americană Microsoft, îşi întăreşte din nou renumele de mare cumpărător de companii în curs de dezvoltare din domeniul IT. De data asta achiziţionează o companie producătoare de detectoare de rootkit-uri, pe nume Komoku. În afară de faptul că tranzacţia a fost anunţată la finalul săptămânii trecute, alte detalii nu au fost făcute publice.
Komoku, companie americană ce a fost înfiinţată în 2004, a dezvoltat softuri ce detectează rootkit-uri şi alte tipuri de malware. Komoku a avut clienţi de seamă. Dovadî stau diversele organizaţii americane de apărare, cum ar fi Department of Defense şi Defense Advanced Research Projects Agency, care folosesc soluţiile semnate Komoku.
După cum ne-a obişnuit până acum, Microsoft va integra produsele
celor de la Komoku în Windows Live OneCare şi ForeFront, iar brandul Komoku va dispărea de pe piaţă. Şi totuşi, Microsoft a anunţat că o mare parte din micuţul staff al celor de la Komoku se va alătura diviziei de securitate a companiei (probabil lângă cei de la GeCad care se ocupau pe vremuri de RAV, dacă or mai fi existând).
OneCare, oferit cu largheţe de Microsoft oricui doreşte, este un pachet de software ce include un tool pentru defragmentare, pentru backup, pentru managementul reţelelor şi un antivirus. Desigur, pachetul este destinat utilizatorilor de PC-uri care folosesc Windows. ForeFront (tot numai pentru Windows) este o suită ce include protecţie malware pentru PC
, tool-uri pentru securitate şi este destinat pentru sectorul business.
Microsoft a mai menţionat că tranzacţia este încă în curs, dar va fi finalizată cel târziu miercuri.
Komoku, companie americană ce a fost înfiinţată în 2004, a dezvoltat softuri ce detectează rootkit-uri şi alte tipuri de malware. Komoku a avut clienţi de seamă. Dovadî stau diversele organizaţii americane de apărare, cum ar fi Department of Defense şi Defense Advanced Research Projects Agency, care folosesc soluţiile semnate Komoku.
După cum ne-a obişnuit până acum, Microsoft va integra produsele
celor de la Komoku în Windows Live OneCare şi ForeFront, iar brandul Komoku va dispărea de pe piaţă. Şi totuşi, Microsoft a anunţat că o mare parte din micuţul staff al celor de la Komoku se va alătura diviziei de securitate a companiei (probabil lângă cei de la GeCad care se ocupau pe vremuri de RAV, dacă or mai fi existând).
OneCare, oferit cu largheţe de Microsoft oricui doreşte, este un pachet de software ce include un tool pentru defragmentare, pentru backup, pentru managementul reţelelor şi un antivirus. Desigur, pachetul este destinat utilizatorilor de PC-uri care folosesc Windows. ForeFront (tot numai pentru Windows) este o suită ce include protecţie malware pentru PC
, tool-uri pentru securitate şi este destinat pentru sectorul business.
Microsoft a mai menţionat că tranzacţia este încă în curs, dar va fi finalizată cel târziu miercuri.
WiMax s-ar putea sa nu functioneze?
CEO-ul unui operator australian care a esuat in incercarea de a-si crea o retea bazata pe WiMax a afirmat ca aceasta tehnologie este un dezastru.
Operatorul australian Buzz Broadband, primul din aceasta tara care a incercat sa-si creeze o retea WiMax, a fost nevoit sa-si inchida reteaua la aproape un si jumatate de la lansarea sa.
Vorbind la o conferinta internationala legata de WiMax, CEO-ul companiei, Garth Freeman, a surprins audienta prin criticile aduse acestei tehnologii, pe care a calcat-o practic in picioare. El a afirmat ca performanta acesteia, atunci cand intre punctele care comunica nu exista o linie directa neobstructionata vizual, este inexistenta la mai mult de 2 km de basestation, cand teoretic Wimax ar trebui sa ofere viteze de transmisie de 70 Mbps la distante de pana la 65 kilometri.
Freeman a mentionat de asemenea ca performanta WiMax indoor se opreste la 400 metri, iar intarzierile (latenta) transmisiei pot ajunge si la 1000 milisecunde, o rata inacceptabila pentru multe aplicatii Internet si in special pentru VoIP, aplicatie promovata de catre Buzz Broadband ca un serviciu cheie pentru a convinge utilizatorii sa renunte la serviciile actuale in favoarea WiMax.
CEO-ul australian si-a avertizat audienta ca “WiMax s-ar putea sa nu mearga” si ca asteptarile de la aceasta tehnologie sunt umflate in mod oportunist de catre cei interesati. Freeman a afirmat ca majoritatea retelelor WiMax din lume sunt inca in teste, ca tehnologia este suportata de vendori “de mana a doua” si promovata de operatori de tip start-up, in contrast cu HSPA (High Speed Packet Access), disponibila in peste 154 de retele comerciale si suportata de vendori de prim rang.
Prezentarea lui Freeman este cu atat mai interesanta cu cat, cu doar 12 luni inainte, atunci cand compania sa se afla la doar 5 luni de la lansarea retelei WiMax, acelasi Freeman lauda tehnologia, afirmand ca Buzz Broadband reusise in doar 2 luni sa capteze 10% din targetul de 55.000 de abonati, mentionand insa, inca de pe atunci, problemele de acoperire indoor. Acum, Buzz a renuntat complet la WiMax, adoptand in schimb un amestec de tehnologii compus din transmisii folosind standardul TD-CDMA la 1,9 GHz si o platforma numita Wireless DOCSIS (DOCSIS este standardul folosit la retelele de cablu), o tehnologie destul de putin cunoscuta.
Ramane de vazut daca aceasta experienta este una singulara, aici trebuind amintit faptul ca Ericsson, liderul pietei de echipamente
de retele wireless, a anuntat oficial anul trecut ca a abandonat WiMax, o tehnologie considerata fara viitor, in favoarea LTE, succesorul 3G. WiMax, aprobat anul trecut ca standard 3G, se afla intr-o etapa de inceput dar esentiala de dezvoltare, cea in care autoritatile scot la licitatie licente pentru astfel de retele, iar operatorii iau in considerare investitii in aceasta tehnologie. Reamintim ca si in Romania vor fi scoase anul acesta la licitatie 2 licente WiMax, Orange exprimandu-si deja interesul pentru una dintre acestea.
Operatorul australian Buzz Broadband, primul din aceasta tara care a incercat sa-si creeze o retea WiMax, a fost nevoit sa-si inchida reteaua la aproape un si jumatate de la lansarea sa.
Vorbind la o conferinta internationala legata de WiMax, CEO-ul companiei, Garth Freeman, a surprins audienta prin criticile aduse acestei tehnologii, pe care a calcat-o practic in picioare. El a afirmat ca performanta acesteia, atunci cand intre punctele care comunica nu exista o linie directa neobstructionata vizual, este inexistenta la mai mult de 2 km de basestation, cand teoretic Wimax ar trebui sa ofere viteze de transmisie de 70 Mbps la distante de pana la 65 kilometri.
Freeman a mentionat de asemenea ca performanta WiMax indoor se opreste la 400 metri, iar intarzierile (latenta) transmisiei pot ajunge si la 1000 milisecunde, o rata inacceptabila pentru multe aplicatii Internet si in special pentru VoIP, aplicatie promovata de catre Buzz Broadband ca un serviciu cheie pentru a convinge utilizatorii sa renunte la serviciile actuale in favoarea WiMax.
CEO-ul australian si-a avertizat audienta ca “WiMax s-ar putea sa nu mearga” si ca asteptarile de la aceasta tehnologie sunt umflate in mod oportunist de catre cei interesati. Freeman a afirmat ca majoritatea retelelor WiMax din lume sunt inca in teste, ca tehnologia este suportata de vendori “de mana a doua” si promovata de operatori de tip start-up, in contrast cu HSPA (High Speed Packet Access), disponibila in peste 154 de retele comerciale si suportata de vendori de prim rang.
Prezentarea lui Freeman este cu atat mai interesanta cu cat, cu doar 12 luni inainte, atunci cand compania sa se afla la doar 5 luni de la lansarea retelei WiMax, acelasi Freeman lauda tehnologia, afirmand ca Buzz Broadband reusise in doar 2 luni sa capteze 10% din targetul de 55.000 de abonati, mentionand insa, inca de pe atunci, problemele de acoperire indoor. Acum, Buzz a renuntat complet la WiMax, adoptand in schimb un amestec de tehnologii compus din transmisii folosind standardul TD-CDMA la 1,9 GHz si o platforma numita Wireless DOCSIS (DOCSIS este standardul folosit la retelele de cablu), o tehnologie destul de putin cunoscuta.
Ramane de vazut daca aceasta experienta este una singulara, aici trebuind amintit faptul ca Ericsson, liderul pietei de echipamente
de retele wireless, a anuntat oficial anul trecut ca a abandonat WiMax, o tehnologie considerata fara viitor, in favoarea LTE, succesorul 3G. WiMax, aprobat anul trecut ca standard 3G, se afla intr-o etapa de inceput dar esentiala de dezvoltare, cea in care autoritatile scot la licitatie licente pentru astfel de retele, iar operatorii iau in considerare investitii in aceasta tehnologie. Reamintim ca si in Romania vor fi scoase anul acesta la licitatie 2 licente WiMax, Orange exprimandu-si deja interesul pentru una dintre acestea.
Superconductor la temperatura camerei
O echipa de cercetatori germano-canadiana a realizat un nou material ce poate avea proprietati superconductive la temperatura camerei.
Superconductivitatea este un fenomen care are loc in anumite materiale, caracterizandu-se prin rezistenta electrica zero si lipsa unui camp magnetic interior. Aceasta proprietate se manifesta la temperaturi foarte scazute, de ordinul zecilor de grade Klevin (tipic sub 20 K, adica -253 grade Celsius).
Echipa mixta canadiano-germana afirma ca a realizat un nou material care are proprietati superconductoare fara a necesita racirea la astfel de temperaturi.
Noua famile de superconductori se bazeaza pe un compus de siliciu si hidrogen numit silan - similar metanului, doar ca in loc de un atom de carbon, silanul combina un atom de siliciu cu 4 atomi de hidrogen, compus care mai poarta si numele de hidrida, datorita concentratiei mari de hidrogen. Secretul ca acest material sa devina superconductiv sta in presiunea aplicata asupra sa.
Cercetatorii au banuit de mai mult timp faptul ca hidrogenul ar putea avea proprietati superconductoare daca asupra sa s-ar aplica o presiune suficient de mare. Acest lucru a fost insa dificil de realizat, hidrogenul fiind unul dintre elementele cele mai dificile de comprimat.
Ce au realizat acum cercetatorii canadieni de la University of Saskatchewan, care au pus la punct partea teoretica a acestui proiect, si cei germani de la Max Planck Institute, care au confirmat experimental teoria, a fost reducerea rezistentei hidrogenului la presiune prin combinarea sa cu siliciul in silan si comprimarea acestui material pentru a obtine superconductivitate fara racire.
Materialul se pare ca nu a fost testat exact la temperatura camerei, dar autorii cercetarii afirma ca acesta poate fi folosit pentru a crea conectori superconductivi la o astfel de temperatura, care ar putea fi folositi intr-o varietate de aplicatii industriale, printre care supercomputerele, sau in bateriile cu celule de combustibil bazate pe hidrogen.
Echipa de cercetatori lucreaza acum la caracterizarea acestor materiale - silani si alte hidride - si a proprietatilor acestora sub presiune foarte mare.
Superconductivitatea este un fenomen care are loc in anumite materiale, caracterizandu-se prin rezistenta electrica zero si lipsa unui camp magnetic interior. Aceasta proprietate se manifesta la temperaturi foarte scazute, de ordinul zecilor de grade Klevin (tipic sub 20 K, adica -253 grade Celsius).
Echipa mixta canadiano-germana afirma ca a realizat un nou material care are proprietati superconductoare fara a necesita racirea la astfel de temperaturi.
Noua famile de superconductori se bazeaza pe un compus de siliciu si hidrogen numit silan - similar metanului, doar ca in loc de un atom de carbon, silanul combina un atom de siliciu cu 4 atomi de hidrogen, compus care mai poarta si numele de hidrida, datorita concentratiei mari de hidrogen. Secretul ca acest material sa devina superconductiv sta in presiunea aplicata asupra sa.
Cercetatorii au banuit de mai mult timp faptul ca hidrogenul ar putea avea proprietati superconductoare daca asupra sa s-ar aplica o presiune suficient de mare. Acest lucru a fost insa dificil de realizat, hidrogenul fiind unul dintre elementele cele mai dificile de comprimat.
Ce au realizat acum cercetatorii canadieni de la University of Saskatchewan, care au pus la punct partea teoretica a acestui proiect, si cei germani de la Max Planck Institute, care au confirmat experimental teoria, a fost reducerea rezistentei hidrogenului la presiune prin combinarea sa cu siliciul in silan si comprimarea acestui material pentru a obtine superconductivitate fara racire.
Materialul se pare ca nu a fost testat exact la temperatura camerei, dar autorii cercetarii afirma ca acesta poate fi folosit pentru a crea conectori superconductivi la o astfel de temperatura, care ar putea fi folositi intr-o varietate de aplicatii industriale, printre care supercomputerele, sau in bateriile cu celule de combustibil bazate pe hidrogen.
Echipa de cercetatori lucreaza acum la caracterizarea acestor materiale - silani si alte hidride - si a proprietatilor acestora sub presiune foarte mare.
Apple ţinteşte la "merele" lui Microsoft
Apple a afirmat în decursul zilei trecute, că va face disponibil pentru platforma Windows binecunoscutul (cel puţin în lumea Mac) şi mult lăudatul (de data aceasta în toată lumea) web browser Safari. Acesta va fi disponibil prin intermediul utilitarului Apple Software Update, inclus (cu forţa) de către orice instalare a lui iTunes sau QuickTime.
Aşadar Apple speră să împingă propriul web browser pe piaţa de PC-uri
. Şi ce mod mai sigur de a convinge această piaţă încăpăţânată, decât apelul la cei mai "Apple-friendly" dintre userii PC (adică cei care folosesc QuickTime şi forţatul iTunes, chiar dacă nu deţin nici măcar un iPod Shuffle)?
Unii dintre cei care au primit această ofertă de update prin intermediul serviciului Apple Software Update au reclamat că opţiunea de descărcare şi instalare a lui Safari ar fi bifată ca standard, astfel încât două click-uri
neatente pot pot duce la un "upgrade" incidental (accidental?) al web browserului prezent în calculator
. Deşi, multă lume este încântată de prezenţa lui Safari pe platforma Windows, modelul agresiv de a impune produsul
naşte nemulţumiri, într-o lume IT care încet, încet începe să se trezească din amorţeala... psihică.
Dar, dacă privim în trecut, adică în vremurile în care Internet Explorer şi Outlook Express erau la fel de bine integrate în Sistemul de Operare ca şi butonul de "Start" (nu cumva aşa sunt şi acum?), nu ştiu de ce ne-am răsti la Apple pentru promovarea lor... neforţată ce-i drept, însă destul de vicleană. Poate le deschide Microsoft un proces antitrust?
Aşadar Apple speră să împingă propriul web browser pe piaţa de PC-uri
. Şi ce mod mai sigur de a convinge această piaţă încăpăţânată, decât apelul la cei mai "Apple-friendly" dintre userii PC (adică cei care folosesc QuickTime şi forţatul iTunes, chiar dacă nu deţin nici măcar un iPod Shuffle)?
Unii dintre cei care au primit această ofertă de update prin intermediul serviciului Apple Software Update au reclamat că opţiunea de descărcare şi instalare a lui Safari ar fi bifată ca standard, astfel încât două click-uri
neatente pot pot duce la un "upgrade" incidental (accidental?) al web browserului prezent în calculator
. Deşi, multă lume este încântată de prezenţa lui Safari pe platforma Windows, modelul agresiv de a impune produsul
naşte nemulţumiri, într-o lume IT care încet, încet începe să se trezească din amorţeala... psihică.
Dar, dacă privim în trecut, adică în vremurile în care Internet Explorer şi Outlook Express erau la fel de bine integrate în Sistemul de Operare ca şi butonul de "Start" (nu cumva aşa sunt şi acum?), nu ştiu de ce ne-am răsti la Apple pentru promovarea lor... neforţată ce-i drept, însă destul de vicleană. Poate le deschide Microsoft un proces antitrust?
La tribunal - Consiliul Local Ghimbav refuza sa respecte legea
Consilierul local ghimbasean PD-L Ion Spinean (care prezideaza PD-L Ghimbav) a deschis la sfarsitul saptamanii trecute o actiune la instanta de contencios-administrativ a Tribunalului Brasov impotriva Consiliului Local al orasului.
Prin actiunea in justitie, Spinean solicita obligarea partii parate la emiterea unei hotarari de Consiliu Local prin care sa ia act de incetarea de drept a mandatului de consilier local al lui Butura Ioan si declararea vacanta a locului acestuia, precum si plata unor penalitati de intarziere incepand cu data sentintei si pana la emiterea actului.
In motivarea actiunii, consilierul local arata si probeaza faptul ca "la data de 3 octombrie 2007 Butura Ioan - consilier local al orasului Ghimbav a fost exclus din PD (la acea vreme - n.r.). Ca urmare a adresei nr. 13/03.10.2007 emisa de PD Ghimbav si a Adresei nr. 79/05.10.2007 emisa de PD Brasov a fost initiat un proiect de hotarare din data de 23 octombrie 2007, privind constatarea incetarii de drept a mandatului de consilier local al lui Butura si declararea vacantei locului acestuia. Pe ordinea de zi a sedintei CL Ghimbav din 30.10.2007 s-a aflat si proiectul de hotarare sus-amintit, proiect respins de catre consilierii locali ghimbaseni. Proiectul de hotarare a fost introdus si s-a aflat pe ordinea de zi a CL atat in octombrie, cat si in noiembrie 2007 si precum si in luna ianuarie 2008, insa, de fiecare data a fost respins de catre consilierii locali. Potrivit Legii nr. 393/2004 privind Statutul alesilor locali, «calitatea de consilier local inceteaza de drept inainte de expirarea duratei normale a mandatului prin pierderea calitatii de membru al partidului politic pe ale carui liste a fost ales». Incetarea de drept a mandatului se constata de catre CL, prin hotarare, la propunerea primarului sau a oricarui consilier, urmand ca locul sa fie completat cu supleantul de pe lista cu care PD s-a prezentat la alegerile din 2004".
Solidaritate la... ilegalitate
Spinean a mai aratat ca in aceste conditii CL Ghimbav trebuia sa respecte intocmai prevederile legale si sa ia act prin adoptarea unei hotarari de incetarea de drept a mandatului de consilier al lui Butura si nu sa respinga proiectul de hotarare in acest sens.
Consilierul ghimbasean a precizat ca, desi Ioan Butura a fost exclus din PD in octombrie 2007 si i-a incetat astfel calitatea de consilier local, el continua sa fie, ilegal, membru al CL Ghimbav, ba mai mult, in decembrie 2007 a condus sedintele Consiliului Local in calitate de presedinte: "Mai mult, majoritatea consilierilor locali, care il sustin pe Butura nu isi justifica in nici un mod neadoptarea hotararii respective".
Prin actiunea in justitie, Spinean solicita obligarea partii parate la emiterea unei hotarari de Consiliu Local prin care sa ia act de incetarea de drept a mandatului de consilier local al lui Butura Ioan si declararea vacanta a locului acestuia, precum si plata unor penalitati de intarziere incepand cu data sentintei si pana la emiterea actului.
In motivarea actiunii, consilierul local arata si probeaza faptul ca "la data de 3 octombrie 2007 Butura Ioan - consilier local al orasului Ghimbav a fost exclus din PD (la acea vreme - n.r.). Ca urmare a adresei nr. 13/03.10.2007 emisa de PD Ghimbav si a Adresei nr. 79/05.10.2007 emisa de PD Brasov a fost initiat un proiect de hotarare din data de 23 octombrie 2007, privind constatarea incetarii de drept a mandatului de consilier local al lui Butura si declararea vacantei locului acestuia. Pe ordinea de zi a sedintei CL Ghimbav din 30.10.2007 s-a aflat si proiectul de hotarare sus-amintit, proiect respins de catre consilierii locali ghimbaseni. Proiectul de hotarare a fost introdus si s-a aflat pe ordinea de zi a CL atat in octombrie, cat si in noiembrie 2007 si precum si in luna ianuarie 2008, insa, de fiecare data a fost respins de catre consilierii locali. Potrivit Legii nr. 393/2004 privind Statutul alesilor locali, «calitatea de consilier local inceteaza de drept inainte de expirarea duratei normale a mandatului prin pierderea calitatii de membru al partidului politic pe ale carui liste a fost ales». Incetarea de drept a mandatului se constata de catre CL, prin hotarare, la propunerea primarului sau a oricarui consilier, urmand ca locul sa fie completat cu supleantul de pe lista cu care PD s-a prezentat la alegerile din 2004".
Solidaritate la... ilegalitate
Spinean a mai aratat ca in aceste conditii CL Ghimbav trebuia sa respecte intocmai prevederile legale si sa ia act prin adoptarea unei hotarari de incetarea de drept a mandatului de consilier al lui Butura si nu sa respinga proiectul de hotarare in acest sens.
Consilierul ghimbasean a precizat ca, desi Ioan Butura a fost exclus din PD in octombrie 2007 si i-a incetat astfel calitatea de consilier local, el continua sa fie, ilegal, membru al CL Ghimbav, ba mai mult, in decembrie 2007 a condus sedintele Consiliului Local in calitate de presedinte: "Mai mult, majoritatea consilierilor locali, care il sustin pe Butura nu isi justifica in nici un mod neadoptarea hotararii respective".
Cornel Mondea a pierdut şefia Electroputere Craiova
Cornel Mondea a fost înlocuit ieri din funcţia de director general al Electroputere SA Craiova, el urmând să se ocupe de managementul societăţii din postura de director executiv. Pe postul de manager general a fost numit Olof Westman - cetăţean suedez impus în conducere de noul patronat al fabricii - compania saudită Al-Arrab Contracting Company. În organigrama de conducere au mai apărut două nume noi, tot cetăţeni suedezi.
Funcţia de director al Fabricii de Aparataj a fost preluată de Ake Burman, iar cea de director al diviziei de import/export - de Gunnar Hallstrom. Electroputere SA a informat ieri Bursa de Valori Bucureşti despre convocarea şedinţei Adunării Generale a Acţionarilor pentru 25 aprilie, în cadrul căreia se vor aproba situaţiile financiare
şi descărcarea de gestiune a administratorilor pe anul 2007.
Funcţia de director al Fabricii de Aparataj a fost preluată de Ake Burman, iar cea de director al diviziei de import/export - de Gunnar Hallstrom. Electroputere SA a informat ieri Bursa de Valori Bucureşti despre convocarea şedinţei Adunării Generale a Acţionarilor pentru 25 aprilie, în cadrul căreia se vor aproba situaţiile financiare
şi descărcarea de gestiune a administratorilor pe anul 2007.
Deputatul maramuresean Dan Mihalache cere subventii salariale pentru preoti
Deputatul PSD Maramures, Dan Mihalache pledeaza pentru subventionarea salariilor preotilor. Parlamentarul maramuresean a semnat alaturi de mai multi deputati un proiect legislativ prin care se urmareste reglementarea nivelului subventiilor acordate preotilor din Romania de la bugetul de stat. De aceste prevederi ar urma sa beneficieze aproximativ 16.000 de preoti. Totodata, parlamentarii social-democrati sustin respectarea legii cu privire la majorarea pensiilor, in ciuda vocilor care spun ca nu exista resurse financiare pentru respectarea acestei promisiuni.
Deputatul PSD Maramures, Dan Mihalache, a recunoscut ca nu este un sustinator al privilegiilor acordate preotilor, mai ales ca exista numeroase parohii bogate. Cu toate acestea, parlamentarul a aratat ca sunt zone unde preotii sunt intr-adevar saraci si ca acestia trebuie sa fie sprijiniti financiar
. ”Nu sunt un sustinator al privilegiilor preotilor, dar sunt si preoti saraci. In functie de zona, sunt oameni care au probleme cu salariile. Eadevarat ca sunt parohii bogate, dar sunt si parohii sarace”, a subliniat
Mihalache.
El a aratat ca a semnat alaturi de mai multi deputati un proiect legislativ prin care se are in vedere subventionarea salariilor preotilor tuturor cultelor legale recunoscute din Romania. Preotii care au o pregatire superioara ar urma sa beneficieze lunar de o subventie egala cu doua salarii minime brute pe tara, la care se adauga si taxele sociale aferente. Pentru preotii care au doar seminarul teologic s-ar acorda o subventie egala cu 1,5 salarii minime brute pe tara, in vigoare. De aceste prevederi ar beneficia aproximativ 16.000 de preoti.
”Nu este o masura populista, ea are 16.000 de beneficiari, dintre care 12.800 preoti cu pregatire superioara si 3.200 de preoti cu seminarul teologic. Credem ca preotii nu ar mai fi siliti sa mearga la enoriasi doar pentru a-si aduna bani de un salariu modest, iar banii pe care ii primesc din partea celor din parohii ar putea fi folositi la alte actiuni, in principal de ordin social. Efortul financiar ar fi de 160,5 milioane de lei, ceea ce nu este o suma foarte mare si poate fi suportata de la bugetul de stat”, a spus Dan Mihalache.
Totodata, parlamentarul social-democrat a facut referire la cateva obiective avute in vedere de PSD-isti si care ii vizeaza pe pensionari. Printre altele, Mihalache a spus ca e necesara respectarea legii privind majorarea pensiilor, in ciuda vocilor care spun ca nu sunt fonduri pentru acordarea cresterii promise. ”Legea trebuie respectata, chiar daca sunt voci care spun ca s-ar incercasa se evite majorarea pensiilor sub pretextul ca nu mai sunt fonduri. Trebuie gasite solutii pentru ca legea sa fie respectata si astfel punctul de pensie sa poata fi majorat de la 1 ianuarie 2009 de la 37,5 % la 45 % fata de salariul mediu brut pe economi. Se poate face un transfer din bugetul de stat, astfel incat prin aceasta ultima majorare cheltuielile cu pensiile din PIB ar ajunge la 7%”, a concluzionat deputatul.
Social-democratii si-au manifestat si intentia de a introduce un nou sistem
de asigurare sociala pentru pensie al agricultorilor, accesibil si pentriu agricultorii cu venituri mici. Unul din ”punctele tari” al ofertei electorale, asa cum il considera PSD-istii, este acordarea celei de-a 13-a pensii, jumatate cu ocazia sarbatorilor de Pasti si cealalta jumatate ar urma sa ajunga la pensionari de Craciun, in lunile cu cele mai mari cheltuieli.
Deputatul PSD Maramures, Dan Mihalache, a recunoscut ca nu este un sustinator al privilegiilor acordate preotilor, mai ales ca exista numeroase parohii bogate. Cu toate acestea, parlamentarul a aratat ca sunt zone unde preotii sunt intr-adevar saraci si ca acestia trebuie sa fie sprijiniti financiar
. ”Nu sunt un sustinator al privilegiilor preotilor, dar sunt si preoti saraci. In functie de zona, sunt oameni care au probleme cu salariile. Eadevarat ca sunt parohii bogate, dar sunt si parohii sarace”, a subliniat
Mihalache.
El a aratat ca a semnat alaturi de mai multi deputati un proiect legislativ prin care se are in vedere subventionarea salariilor preotilor tuturor cultelor legale recunoscute din Romania. Preotii care au o pregatire superioara ar urma sa beneficieze lunar de o subventie egala cu doua salarii minime brute pe tara, la care se adauga si taxele sociale aferente. Pentru preotii care au doar seminarul teologic s-ar acorda o subventie egala cu 1,5 salarii minime brute pe tara, in vigoare. De aceste prevederi ar beneficia aproximativ 16.000 de preoti.
”Nu este o masura populista, ea are 16.000 de beneficiari, dintre care 12.800 preoti cu pregatire superioara si 3.200 de preoti cu seminarul teologic. Credem ca preotii nu ar mai fi siliti sa mearga la enoriasi doar pentru a-si aduna bani de un salariu modest, iar banii pe care ii primesc din partea celor din parohii ar putea fi folositi la alte actiuni, in principal de ordin social. Efortul financiar ar fi de 160,5 milioane de lei, ceea ce nu este o suma foarte mare si poate fi suportata de la bugetul de stat”, a spus Dan Mihalache.
Totodata, parlamentarul social-democrat a facut referire la cateva obiective avute in vedere de PSD-isti si care ii vizeaza pe pensionari. Printre altele, Mihalache a spus ca e necesara respectarea legii privind majorarea pensiilor, in ciuda vocilor care spun ca nu sunt fonduri pentru acordarea cresterii promise. ”Legea trebuie respectata, chiar daca sunt voci care spun ca s-ar incercasa se evite majorarea pensiilor sub pretextul ca nu mai sunt fonduri. Trebuie gasite solutii pentru ca legea sa fie respectata si astfel punctul de pensie sa poata fi majorat de la 1 ianuarie 2009 de la 37,5 % la 45 % fata de salariul mediu brut pe economi. Se poate face un transfer din bugetul de stat, astfel incat prin aceasta ultima majorare cheltuielile cu pensiile din PIB ar ajunge la 7%”, a concluzionat deputatul.
Social-democratii si-au manifestat si intentia de a introduce un nou sistem
de asigurare sociala pentru pensie al agricultorilor, accesibil si pentriu agricultorii cu venituri mici. Unul din ”punctele tari” al ofertei electorale, asa cum il considera PSD-istii, este acordarea celei de-a 13-a pensii, jumatate cu ocazia sarbatorilor de Pasti si cealalta jumatate ar urma sa ajunga la pensionari de Craciun, in lunile cu cele mai mari cheltuieli.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)