duminică, 14 decembrie 2008

Scaderea pe SIF-uri s-a dovedit doar un capriciu al investitorilor

Societatile de investitii financiare (SIF) au revenit ieri in forta, iar indicele lor s-a apreciat puternic cu peste 2,3%, in conditiile in care miercuri piata parea ca anunta o corectie pe acest sector. SIF Transilvania a pierdut atunci aproape 4%, dar a revenit ieri, cand a castigat 1,77%.
"Ma astept ca piata sa isi pastreze trendul ascendent, si acesta chiar sa se accentueze spre sfarsitul anului. Daca anul trecut au existat motive intemeiate pentru corectia de primavara, ma refer aici la posibilitatea ca Romania sa nu fie primita in UE, anul acesta nu mai exista motive de ingrijorare", spune Adrian Simionescu, directorul societatii de brokeraj Finans Securities.


Indicele BET, care urmareste evolutia celor mai importante zece actiuni din punctul de vedere al capitalizarii si lichiditatii, a urcat ieri cu 1,28%, pe fondul unor tranzactii totale de 9,9 mil. euro (32,4 mil. lei).
"Trendul este sustinut de investitorii straini care au intrat deja in piata sau care in prezent parcurg etapele de intrare. Acestia au fonduri si vor trebui sa cumpere pentru a detine valori mobiliare", mai spune Adrian Simionescu.
Pietele externe au inregistrat si ele o sedinta verde. Indicele bursei din Germania DAX se aprecia la doua ore de la inchiderea de la Bucuresti cu 1,44%, in timp ce FTSE 100 urca cu 0,81%.
Inidicele BET-FI a sarit in ultima sedinta cu 2,32%, valoarea tranzactiilor cu titlurile societatilor de investitii financiare fiind de 4,3 mil. euro (14 mil. lei), peste 43% din lichiditatea intregii piete.
SIF Moldova a fost din nou in centrul atentiei investitorilor, cele 1,3 milioane de actiuni tranzactionate ieri totalizand 1,3 mil. euro (4,2 mil. lei), fiind si cel mai ridicat rulaj de pe Bursa.
Actiunile companiei Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagra, societate cu afaceri in turism, au facut ieri al doilea rulaj din piata, lichiditatea lor depasind un milion de euro in numai 10 tranzactii. Pachetele transferate ieri au reprezentat 1,4% din capitalul societatii.
"Companiile romanesti au acumulat anul trecut rezultate financiare foarte bune, iar rentabilitatea pietei de capital din Romania a fost sub cea a altor piete emergente", mai spune directorul societatii de brokeraj Finans Securities.
De la inceputul anului, indicele BET-C, care urmareste evolutia de ansamblu a pietei, a castigat circa 18,47%.

Actiunile SIF Muntenia (SIF4) au crescut ieri cu 3,51%. Valoarea tranzactiilor cu titlurile societatii s-a ridicat ieri la circa 878.000 de euro (2,87 mil. lei), aflandu-se pe locul al patrulea in topul rulajelor de la Bursa. SIF-ul a vandut pachetele de actiuni detinute la companiile Soceram Bucuresti si Agroindustriala Pantelimon, valoarea totala a tranzactiilor ridicandu-se la circa 4,63 mil. euro (15,17 mil. lei). Cea mai mare tranzactie a fost cea cu actiunile Agroindustriala Pantelimon, in valoare de 3,1 milioane de euro (10,2 milioane de lei), in vreme ce vanzarea titlurilor Soceram s-a ridicat la 1,5 milioane de euro (5,08 milioane de lei).

Actiunile Bancii Transilvania (TLV) au crescut ieri cu 1,33%. Titlurile bancii au inregistrat un rulaj de circa 714.000 de euro (2,34 milioane de lei), aflandu-se ieri printre cele mai tranzactionate zece companii de la Bursa. Banca Transilvania impreuna cu BRD-Group Societe Generale au scos la vanzare participatiile detinute la Asiban, pentru care asteapta oferte de la ceilalti actionari ai asiguratorului, BCR si CEC. Actionarii Asiban sunt BRD, CEC si Banca Transilvania, fiecare cu o participatie de 25% din capital, si grupul BCR, tot cu 25%. Ultima tranzactie cu titlurile bancii s-a perfectat la un pret de 0,76 lei/actiune.

Titlurile Oltchim Ramnicu Valcea (OLT) au crescut ieri cu 4,27%, pe fondul unei lichiditati de circa 75.000 de euro (246.000 de lei). Combinatul intentioneaza sa vanda mai multe terenuri, cu o suprafata totala de peste 83.000 de metri patrati, precum si cladirile aferente acestor suprafete, vizand, totodata, sa-si extinda obiectul de activitate cu productia de var. Doua dintre terenurile care vor fi cedate au suprafete de 45.000 de metri patrati, respectiv 28.000 mp. De asemenea, Oltchim va realiza un schimb de terenuri cu Primaria Municipiului Ramnicu Valcea. Actionarii companiei au fost convocati la inceputul lunii iulie pentru a discuta in legatura cu vanzarea terenurilor.

Actiunile UAMT Oradea (UAM) au sarit ieri cu 8,51%, pe fondul unui rulaj de circa 86.000 de euro (0,28 mil. lei). Titlurile companiei au cunoscut o crestere cu 59,37% de la inceputul anului, de la un pret de 0,64 lei/actiune la inceputul lui ianuarie, la 1,04 lei/actiune la inchiderea sedintei de ieri. Numai de la inceputul lunii pretul actiunilor s-a apreciat cu 36%. La sfarsitul lunii trecute, actiunile au atins cea mai mare crestere de pana acum intr-o sedinta, de 14,84% pe fondul unui rulaj de 204.000 de lei, pe 24 mai. Cea mai mica valoare a fost inregistrata la sfarsitul lunii martie, atunci cand actiunile UAMT s-au tranzactionat la un pret de 0,555 lei/actiune.

Titlurile Prospectiuni Bucuresti (PRSN), companie de prospectiuni geologice, au pierdut ieri 3,38%. Valoarea tranzactiilor cu titlurile companiei s-a ridicat la circa 1,6 mil. euro (5,23 mil. lei), aflandu-se pe primul loc in topul rulajelor de pe piata RASDAQ. Compania intentioneaza sa-si majoreze capitalul social cu 15 milioane de euro (49,4 milioane de lei) prin incorporarea rezervelor constituite din profitul anilor precedenti si distribuirea de actiuni gratuite. In cazul in care actionarii aproba majorarea, Prospectiuni va emite 19,77 milioane de actiuni noi care vor fi distribuite cu titlu gratuit actionarilor, fiecare urmand sa primeasca 11 actiuni noi la fiecare actiune detinuta.