duminică, 14 decembrie 2008

Banca Transilvania si Raiffeisen au luat crema fondurilor de investitii

Cel mai mare volum de subscrieri a fost raportat de fondul monetar Simfonia 1, administrat de societatea SG Asset Management, cu 68,7 milioane de lei (20,4 mil. euro) intrati in fond in primele cinci luni ale anului. Acelasi fond monetar ocupa primul loc si in clasamentul retragerilor, peste 80,4 mil. lei (23,9 mil. euro) fiind retrase din fondul Simfonia 1 pana la sfarsitul lunii mai. Astfel, fluxul de capital la fondul Simfonia 1 a fost negativ in primele cinci luni.
"Fondul Simfonia 1 functioneaza asemenea unei trezorerii pentru intreprinderile mici si mijlocii, astfel ca fondul are cel mai mare rulaj de bani de pe piata. Fluxul negativ de capital s-a datorat nevoii de resurse financiare cu care investitorii, in cea mai mare parte IMM-uri, au platit taxele si impozitele la bugetul statului. Termenul de investitie in fond nu este ingradit de niciun fel de comision", spune Dan Mihail Nicu, presedintele societatii SG Asset Management.
Fondurile de actiuni urmeaza in clasamentul fondurilor cu cele mai mari subscrieri in primele cinci luni ale anului. Fondul de actiuni Raiffesein Prosper, administrat de societatea Raifeisen Asset Management, a atras subscrieri de 46,9 mil. lei (13,9 mil. euro), in timp ce fondul de actiuni BT Maxim a inregistrat subscrieri in valoare de 29,5 mil. lei (8,7 mil. euro). Fondul BT Index, administrat de societatea BT Asset Management, a raportat subscrieri in valoare de 17,3 mil. lei (5,1 mil. euro).
"Credibilitatea grupului financiar din care fac parte fondurile de investitii, campania de promovare de anul acesta alaturi de randamentele aduse de fondurile de investitii au incurajat subscrierile la fonduri", spune Mihail Ion, presedintele societatii Raiffeisen Asset Management.
Cele mai atractive fonduri diversificate, dupa volumul subscrierilor au fost fondurile Transilvania si BT Clasic, care au inregistrat in primele cinci luni ale anului intrari in valoare de 11,6 mil. lei (3,4 mil. euro), respectiv de 10,2 milioane de lei (3 mil. euro)
In cazul fondurilor cu plasamente in instrumente cu venit fix, fondul Tezaur ocupa primul loc in clasamentul celor mai mari subscrieri, cu un total de 29,5 milioane de lei (8,7 mil. euro). Retragerile investitorilor din fondul Tezaur au fost mai mari decat subscrierile, inregistrandu-se un flux negativ de capital de 6 milioane de lei.
Fondurile Europa Obligatiuni si Fortuna Gold nu au mai avut subscrieri de la sfarsitul lunii ianuarie.
Retragerile din fondurile de investitii s-au ridicat la 251,13 milioane de lei (74,7 mil. euro) in primele cinci luni ale anului, fondurile Simfonia 1 si Tezaur conducand in topul retragerilor celor mai consistente. Fondul de actiuni Intercapital, administrat de Certinvest, a inregistrat retrageri in valoare de 24,4 milioane de lei (7,2 mil. euro), iar fondul cu plasamente diversificate Transilvania, administrat de Globinvest, a raportat rascumparari de 21,8 milioane de lei (6,4 mil. euro). De la inceputul anului, performanta fondului Transilvania a fost de 1%, iar fondul de actiuni Intercapital a obtinut in primele cinci luni ale anului un randament de 1,6%.
Investitorii in fondurile cu plasamente diversificate Star Focus si KD Optimus au fost printre cei mai fideli, cele doua fonduri de investitii atingand performanta de a nu avea nicio retragere in primele cinci luni ale anului.
"Daca pe pietele externe de capital perioada recomandabila de investire la un fond de actiuni este cuprinsa intre cinci si zece ani, pe piata locala, exista administratori care recomanda o perioada de detinere de doi ani la fondurile de actiuni, reducand astfel orizontul de investitii. Performantele fondurilor de investitii se vad doar pe termen lung", spune Mihail Ion de la Raiffesein Asset Management.